• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ilie Van, UCPR: După reducerea TVA, nu vom mai avea nevoie să importăm carne de pui. Producția fermelor românești va asigura consumul național

    Gabriela Gimbășanu -

    Ministrul Daniel Constantin și secretarul de stat Daniel Botănoiu s-au întâlnit joi, 16 aprilie, cu reprezentanții crescătorilor de păsări și cu apicultorii români pentru a discuta pe tema efectelor reducerii TVA la 9% pentru alimente. Dezbaterea a avut loc la sediul Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Apicultură din București și a subliniat, încă o dată, necesitate reducerii poverii fiscale pentru producătorii din industria agroalimentară.

    Sectorul de creștere a păsărilor de carne și ouă se confruntă cu probleme similare celor din celelalte sectoare care au susținut de-a lungul timpului reducerea TVA la 9% și cei prezenți în cadrul evenimentului au subliniat încă odată necesitatea reuducerii TVA, precum și efectele benefice ale aplicării acestei reduceri.

    Prețuri mai mici la poarta fermei, neschimbate la raft

    “Decizia luată de domnul ministru împreună cu primul ministru și cu ministrul de finanțe este una extrem de benefică pentru toate sectoarele implicate în aceste noi măsuri fiscale. Carnea de pasăre este asigurată de crescătorii și procesatorii români care în ultima jumătate de an s-au confruntat cu grave probleme determinate de apariția pe piață a cărnii și produselor din carne venite din țările membre UE, cu un TVA net mai mic față de cel din România. În ciuda faptului că prețul la poarta fermei a scăzut atât la carne cât și la ouă, la rafturile marilor retaileri prețurile chiar au avut o ușoară creștere. Îmi e teamă ca nu cumva efectul benefic al reducerii TVA să fie umbrit de atitudinea marilor retaileri”, a declarat Ilie Van, președintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România.

    1.000 de noi locuri de muncă până la finele lui 2015

    Statisticile au arătat în trecut că, odată cu creșterea TVA de la 19% la 24%, în 2009, consumul de carne de pasăre a scăzut cu 20%. “Așa cum am studiat noi și am analizat situația din acest sector, reducerea de TVA nu doar că va duce la relansarea consumului, dar vor fi create noi locuri de muncă. Eu apreciez că în ultima jumătate a anului 2015 numai pe sectorul cărnii de pasăre se vor crea 1.000 de noi locuri de muncă, care, la rândul lor, vor genera alte 4.000 de locuri de muncă în sectoare conexe. De asemenea, în acest moment producția de carne de pasăre din România asigură 85,7% din consum. Restul este asigurat de import. După reducerea TVA vom putea să ne producem nu doar suficientă carne pentru consum, dar vom putea produce și carne pentru export”, a explicat reprezentantul crescătorilor de păsări din România.

    Producția de carne de pui a scăzut cu 5-6%

    În ceea ce privește producția de carne de pui din acest an, comparativ cu aceași perioadă a anului precedent, aceasta a scăzut cu 5-6%. “Este primul an în care s-a redus producția la începutul anului, deși întotdeauna eram pe creștere. Nu e un procent foarte mare, el se poate recupera, având însă și prețuri mai mici la carnea de pasăre, toate aceste aspecte au dus la îngreunarea situației financiare din sector. Consider că reducerea evaziunii fiscale și o cotă redusă de TVA reprezintă singurele soluții pentru salvarea sectorul avicol românesc”, a adăugat Ilie Van.

    Reprezentantul sectorului avicol a ținut să precizeze faptul că prin menținerea TVA la 24%, bugetul statului pierde anual 70 milioane de euro, prin nefiscalizarea a 40% din cantitatea de carne de pasăre vândută în România. În schimb, pierderile suferite de bugetul statului, odată cu reducerea TVA la 9% vor fi de doar 40 milioane de euro.

    Mierea românească, sufocată de importuri

    Reducerea TVA la 9% la miere și produsele din miere va avea efecte pozitive atât în rândul crescătorilor de albine cât și în rândul consumatorilor de miere din România. “Prin această reducere de TVA cu un puternic impact pozitiv asupra sectorului, vom putea să ducem o luptă mai dulce în concurență cu mierea adusă din țările membre UE, de exemplu Franța care vine pe piața românească cu miere care are un TVA de doar 5%. Chiar și așa, la un preț ridicat de comercializare, mierea noastră este foarte căutată de străini pentru că este de foarte bună calitate și este produsă într-o țară care are un potențial melifer uriaș. Reducerea TVA la 9% va aduce o scădere a prețului la raft de 12-15%. Nu doar prețul mierii va fi mai mic, vor scădea și prețurile la produsele apiterapeutice și la suplimentele alimentare”, a spus inginerul Ioan Fetea, președintele Asociației Crescătorilor de Albine din România.

    Inginerul Ioan Fetea a subliniat faptul că, odată cu reducerea TVA, vânzările de miere vor crește cu 15-20%, dacă crescătorii de albine și marii retailer vor avea o atitudine corectă față de consumator și vor aplica reducerea de preț determinată de scăderea taxei pe valoare adăugată.



     


    Te-ar mai putea interesa

    Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute Andrei și Oana Nicola s-au întors din Anglia pentru a-și face fermă de Angus la Porumbacu de Jos Vremea de Florii, 1 Mai și Paște 2024. Meteorologii au anunțat prognoza meteo de sărbători

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd