Fermierii s-au pregătit să înfrunte viiturile. Gabi Corodeanu: ”Am 30 de hectare în zona de pericol”


Ploile din utima perioadă au dus la umflarea râurilor și în mai multe județe este așteptat ca debitul mare să vină cu inundații. Oamenii se pregătesc să își apere de ape casele, grădinile și mai ales culturile din câmp. Hidrologii au transmis avertizări și pentru zona de nord a țării, iar fermierii se așteaptă ca viiturile să vină din moment în moment să le inunde culturile.
Gabi Corodeanu, fermier din Tamași, județul Bacău se teme că apele Siretului și ale Bistriței vor ieși din albie și îi vor inunda culturile de ceapă, cartofi sau porumb dulce. La acest moment se înregistrează debite destul de mari, nu atât din cauza ploilor din zonă cât a apei colectate de râuri până să ajungă în zona sa.
Citește și: Recomandări ANSVSA privind siguranța animalelor în contextul inundațiilor
Siret și Bistrița au un debit de 150 metri cubi/secundă, la 200 de metri cubi/secundă, câmpurile ar fi inundate
Autoritățile locale au făcut tot posibilul de-a lungul timpului să construiască diguri pentru a feri satele de inundații, însă culturile din câmp sunt mai greu de apărat a menționat fermierul Gabi Corodeanu pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.
”În momentul de față, apele Siretului și Bistriței sunt în creștere. Cel puțin eu am terenurile la confluența dintre cele două râuri, în vecinătatea lor. Valorile transmise de către Primărie azi noapte – 27 mai, la ora 22:30 erau undeva la 150 mc/secundă, deci urmau să se deschidă barajele din amonte și să elibereze o cantitate de 150 mc în creștere. Ultima experiență avută în acest sens în zona noastră a fost cu debite de până la 200 de metri cubi/secundă, moment în care parte din terenurile agricole care sunt în vecinătatea cursului Siretului și a zonei de luncă au fost inundate”, a relatat fermierul Gabi Corodeanu, din experiența sa.
Citește și: Peste 110 l/mp! Harta ploilor – cantitatea de apă căzută în fiecare județ
Se așteaptă ca peste noapte viitura să intre pe terenurile cultivate
Fără prea mare putere în fața naturii, fermierii locului s-au resemnat. Au retras instalațiile de irigat de pe terenuri să nu le ia apa, iar peste noapte se aștepată ca viitura să le intre în culturi.
”Astăzi, când discutăm, încă nu a ajuns apa pe câmpurile agricole, dar probabil că în cursul nopții, mâine, lucrul acesta se va întâmpla. Singurul lucru cu care ne-am pregătot este că am retras instalațiile de irigații pe care le aveam în zonă, să nu le ia apa. Mai mult de atât nu avem ce face. Așteptăm. În ultimele, un coleg fermier a făcut o statistică, s-au adunat din ploi 135 de litri/mp, cam în două săptămâni. Starea culturilor este foarte bună în momentul de față, toate culturile, mai puțin porumbul care a plecat cu întârziere din cauza temperaturilor scăzute de peste noapte, dar sperăm ca de mâine, poimâine, când se anunță încălzirea vremii totul să fie în regulă. Acum, depinde, dacă vine apa cât va bălti, sunt mulți factori”, a menționat fermierul băcăuan pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

Gabriel Corodeanu deține 30 de hectare cultivate, în zona de pericol
Zona în care este așteptată viitura este una în care fermierul Gabriel Corodeanu a cultivat ceapă, cartofi , grâu, porumb zaharat și floarea-soarelui. Riscul, cel puțin pentru ceapă și cartofi este ca apa să favorizeze putrezirea.
”În zona respectivă am ceapă, cartofi, grâu, porumb zaharat și floarea-soarelui, am din toate câte puțin. Sunt vreo 30 de hectare care se află în zonă de pericol. Riscul este de putrezire, depinde cât va staționa apa în sol și până la ce nivel va crește”, a menționat agricultorul.
Asigurătorii nu vor să asigure culturile din zonele inundabile, mai ales în această perioadă
În ceea ce privește asigurările pentru aceste culturi, Gabi Corodeanu se afla în discuții cu un asigurător. Acum, este ferm convins că pentru inundații, nimeni nu-i va mai asigura culturile.
”Eram în discuții cu un asigurător pentru că și anul trecut am avut asigurare făcută și intenționez și în acest an. Având în vedere că este zonă inundabilă, mai ales în contextul dat, pentru inundații nu îți asigură. Riscul este foarte mare, dar voi asigura pentru furtuni, vijelii, incendii, pentru astfel de evenimente. E o loterie la noi, dacă până anul trecut ne plângeam de secetă, acum avem prea multă apă”, a explicat fermierul Gabi Corodeanu.