• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Subvenția APIA de 195,22 euro/ha este încă blocată la plată. Când ar putea fi făcute plățile

    Roxana Dobre -

    Subvenția specială pentru porumbul siloz în cuantum de 195,22 de euro la hectar nu a fost deblocată încă la plată de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), conform informațiile obținute de Agrointeligența-AGROINTEL.RO.  Agenția a anunțat la finalul campaniei 2024 că a plătit fermierilor subvenții în cuantum de 2,82 miliarde euro în perioada 16 octombrie 2024 – 30 iunie 2025.

    Fermierii nu au primit încă subvenția de 195,22 euro/hectar pentru PD-26 – Sprijin cuplat pentru venit Porumb pentru siloz. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a finalizat calculul pentru această schemă așteptată de fermieri dar sumele nu au fost virate încă în conturile beneficiarilor în prezent încă lucrându-se la softul pentru această schemă.

    Citiți și: Subvenția APIA pentru porumb siloz – cuantum de 195,22 de euro la hectar. Plăți urgente!

    Plăți blocate la APIA

    Plata pentru porumbul siloz, încă blocată la APIA 

    Porumbul siloz a fost una dintre cele mai solicitate culturi care primesc subvenții de la APIA iar schema nu a intrat încă la autorizare până la această dată. Conform informațiile obținute de Agrointeligența-AGROINTEL.RO APIA ar urma ca de săptămâna viitoare să facă primele plăți pentru această schemă așteptată de fermieri.

    De asemenea și eco-schema PD-27: Creșterea nivelului de bunăstare a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate este încă blocată. Aceste două plăți au fost implementat în premieră în campania 2024 iar în prezent softul pentru plăți încă este la faza de dezvoltare.

    Citiți și: S-au închis plățile pentru subvenții? Mesaj oficial: ”Echipa APIA și-a onorat cu succes toate angajamentele asumate”

    Subvenția la porumbul siloz. Sume minime și maxime așteptate de fermieri 

    O condiție de bază pentru cultura de porumb siloz este ca fermierii să facă dovada încărcăturii de cel puțin 3 UVM/ha cultură. Astfel, deși este o subvenție pentru sectorul vegetal aceasta este dedicată susținerii zootehniei.

    Fermierii care sunt eligibili pentru subvenția la porumbul siloz pot cumula plata și cu schema de bază care este  PD-01 Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), în cuantum de 96,39 euro/hectar.

    Astfel dacă se cumulează strict cele două scheme fermierii primesc: 96,39 euro/hectar (BISS) + 195,22 euro/hectar (PD-26)=291,61 euro/ha, aceasta fiind plată minimă care poate fi accesată de fermieri. Cele două subvenții sunt legate deoarece una dintre condițiile pentru PD-26 este ca fermierii să fie și eligibili pentru BISS.

    Mai departe, subvenția care poate aduce bani în plus pentru fermierii care au cultivat porumb siloz este PD-02 Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS) pentru care cuantumul final pentru campania 2024 este de 55,98 euro/hectar. Această plată se achită numai fermelor cu dimensiunea 1-50 de hectare. Astfel calculul devine:

    96,39 euro/hectar (BISS) + 195,22 euro/hectar (PD-26)+55,98 euro/hectar (CRISS)=347,59 euro/hectar

    Mai departe, dacă fermierul are până în 40 de ani, și se încadrează la schema pentru Tineri fermieri, la plata de 47,00 euro/hectar se adaugă și PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri astfel:

    96,39 euro/hectar (BISS) + 195,22 euro/hectar (PD-26)+55,98 euro/hectar (CRISS)+47,00 euro/hectar (PD-03)=394,59 euro/hectar.

    Deși APIA a încheiat campania de plăți la 30 iunie, plățile pot continua și după această dată, conform secretarului de stat în Ministerul Agriculturii, Adrian Pintea.

    ”Ați atins un rezultat remarcabil în campania 2024: peste 95% absorbție din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) până la data de 30 iunie!  Această performanță asigură României posibilitatea de a continua plățile fără riscul sancțiunilor din partea Comisiei Europene.  Mult succes în continuare, în pregătirea campaniei 2025 – de la controale până la plata în avans!”, a arătat Adrian Pintea într-un mesaj de felicitare a funcționarilor APIA, postat pe 30 iunie.


    Te-ar mai putea interesa

    Strigătul disperat al micilor producători de cartofi: ”Prețul este de 30-50 de bani pe kg. Muncim pe minus, falimentăm!” Ofilirea frunzelor de castraveți vara. Cum udăm castraveții în zilele cu caniculă Livrare istorică: Ultima combină New Holland CR10.90 produsă vreodată a ajuns într-o fermă din România!

    Ultimele știri

    Caesar Huțanu, CFRO Broker de Asigurare: Ferma unde au ars 195 ha de grâu va fi despăgubită pentru pierdere totală Fermierii practici se aprovizionează în iulie cu îngrășăminte Subvenția APIA de 195,22 euro/ha este încă blocată la plată. Când ar putea fi făcute plățile