Usturoiul de Copălău, la recoltat. Dumitru Mătrescu, fermier: ”Producție de aproape 8 tone, vindem cu 25 de lei/kg”


Este sezonul pentru recoltatul usturoiului și ceapei și totodată a sosit momentul valorificării. Usturoiul de Copălău este unul autohton, apreciat de conaționali, care și-a păstrat caracteristicile de-a lungul vremii, însă au rămas puțini fermieri fideli soiului românesc.
Dumitru Mătrescu este un fermier care cultivă usturoi de Copălău pe o suprafață de aproape 3 hectare, în județul Botoșani. Împreună cu familia a semănat, lucrat și recoltat întreaga suprafață, iar produsul este unul cât mai natural, având în vedere că o mare parte dintre lucrări se efectuează manual și nu folosește erbicide.
Citește și: Plantarea usturoiului primăvara – tehnologia completă

Fermierul a recoltat aproape 8 tone de usturoi de Copălău de pe 2,7 hectare cultivate
La final, usturoiul este valorificat atât la kilogram cât și la tradiționala funie, la piață și livrat la cerere, acasă la cumpărători, cu 25 de lei pe kilogram, după cum a menționat Dumitru Mătrescu pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.
”Cultiv 2,70 hectare cu usturoi în Copălău, județul Botoșani. Soiul este cel autohton, usturoi de Copălău alb și roșu. Cel roșu are specific că face 4-6 căței pe căpățână, iar cel roșu este rezistent la secetă, însă cel alb este mai iute. Sunt soiuri păstrate de la bunici, străbunici. Noi păstrăm sămânța, aici, în zonă. Anul acesta am produs în jur de 7-8 tone de pe terenul cultivat cu usturoi și îl vindem cu 25 de lei pe kilogram în țară, fie la kilogram, fie la funie. O funie are 10 căpățâni de usturoi și se realizează cam în câteva minute. Eu îl depozitez cu cozi pentru că așa se păstrează mai bine pentru iarnă”, a menționat fermierul.

Prețurile oferite la angro sunt de 12 lei/kg – fermierul spune că astfel nu rentează
Agricultorul Dumitru Mătrescu beneficiază de spații de depozitare pentru usturoi, iar ce rămâne pentru iarnă este adăpostit într-un depozit special, astfel încât să nu înghețe. Funiile de usturoi sunt realizate chiar de el și de soția sa, împletite în mod tradițional și au mare cerere la piață.
”Avem spațiu de depozitare, desigur, iar iarna îl transferăm în alt depozit să nu înghețe. La ce prețuri sunt, nu ne scoatem nici cheltuielile, îl dăm cu 25 de lei kilogramul. Angro, însă, pentru că mai vin mașini prin sat, nu îl scoatem nici cu 12 lei/kilogram. Usturoiul la funie se vinde bine, mai ales prin piețe, dar și online”, a explicat fermierul botoșănean.

Citiți și: Usturoi mare cât ceapa în ferma lui Valentin Jecu: „Am reușit să vând rapid toată producția”

Fermierul, nemulțumit că nu mai există ”Programul Usturoiul”
Dumitru Mătrescu a spus pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO că a beneficiat de Programul Usturoiul și i-a prins bine sprijinul. El a apreciat că renunțarea la acest program nu va aduce nimic bun pentru legumicultori.
”Am beneficiat de Programul Usturoiul. Pe noi ne afectează foarte tare că nu mai este programul, vă dați seama că erau niște bani pe care-i mai scoateam și noi din cheltuieli, că la 2,70 hectare, cât am avut eu, îți trebuie peste 10.000 de euro pentru lucrări, semănat, arat, discuit, nu mai punem sămâmnța, că pe aceea o avem noi. Noi totul facem manual, nu erbicidăm, vrem să fie cât mai natural. Am avut clienți care au vrut cantități, am trimis probe și le-au analizat la laborator, nu au ieșit pesticide. Avem dăunători cum este viermele de sârmă, dar facem rotația culturilor și nu este problemă”, a mai punctat fermierul din zona Moldovei.

Cei care vor să cumpere usturoi de Copălău și sămânță din acest usturoi autohton, îl pot contacta pe fermierul botoșănean Dumitru Mătrescu la numărul de telefon: 0742 716 360.