• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ștefania Rădoi, legumicultoare din Lungulețu: ”Varza înseamnă hrană pentru o țară întreagă, iar fermierii nu sunt ajutați”

    Angelica Lefter -

    Fermierii din Bazinul Lecumicol al comunei Lungulețu, județul Dâmbovița, au un an foarte greu. Asta pentru că prețul cartofilor, o cultură mare în zonă, este scăzut, iar acum când au de plantat varza, iar primele zile de la plantare sunt cruciale, au apărut discuții privind accesul la apa de irigat.

    Ștefania Rădoi lucrează alături de familia sa 10 hectare de teren pe care le cultivă cu legume în comuna Lungulețu, județul Dâmbovița. Ca în fiecare an, după cultura de cartofi, legumicultoarea pune varză de toamnă autohtonă, apreciată de cumpărători.

    Citiți și: Fermier care își uda varza cu apă din Dâmbovița – săltat din câmp! Comunitatea din Lungulețu se revoltă!

     

    Răsaduri de varză pregătite pentru cultivare 

    Un an foarte dificil pentru cultivatorii de varză și cartofi din Lungulețu

    Legumicultoarea are de vânzare răsad de varză de toamnă. Deocamdată a plantat o parte din teren cu varză, însă urmează pe măsură terenurile se eliberează, să planteze în cotinuare varza autohtonă. Răsadurile rămase, ajung să fie puse în vânzare.

    ”Anul acesta a fost un an foarte dificil, un an în care cartofii au fost 0,30 de bani, având în vedere costul de producție, în jur la 1 leu pe kilogram. Acum am scos cartofii și am pus varză, așa procedăm în fiecare an. Cu irigațiile este o problemă. Nu irigăm doar din Dâmbovița, aveme terenuri unde am săpat puțuri, iar de la oamenii din localitate am auzit că nu ne-ar mai da voie nici cu aceste puțuri. Am dat în jur de 5.000 de lei pentru forarea unui puț, iar motopompele le avem , trei sferturi din sat, luate în rate, peste 20.000 de euro fiecare motopompă. Gândiți-vă câte rate sunt la ora asta în Lungulețu, iar profitul pe cartof este zero. Nu mai spun că la varză, primele zile de la plantare, apa este crucială”, a menționat Ștefania Rădoi.

    Varza de Lungulețu, bună pentru murat 

    Fermierii trebuie să planteze varza până la data de 4 august, dar au nevoie de apă

    În această perioadă, legumicultorii sunt cumva într-o situație deloc plăcută. Ei pot planta varza până la data de 4 august, iar lipsa apei face ca acest lucru să nu fie posibil. Neplantată la timp și neudată imediat după, varza riscă să moară pe teren, iar culturile să fie ori foarte proaste, ori să nu mai existe.

    ”La noi se poate planta varza doar până la 1 august, maxim 2,3 sau 4 august. Varza înseamnă hrană pentru o țară întreagă, iar fermierii nu sunt ajutați în niciun fel. 90% dintre localnici, printre care și noi, punem varza după cultura de cartofi, cei 10% au mai multe terenuri și și-au permis să le păstreze să pună a doua cultură. Noi punem varză românească, un soi care se pretează foarte bine pentru murat, iar în această perioadă, ami timpurie punem niște hibrizi care sunt mai rezistenți la căldurile extreme”, a menționat legumicultoarea din Lungulețu.

    Citește și: Un tânăr fermier din Lungulețu a transformat varza murată într-o afacere profitabilă

    Producție de varză la Lungulețu în 2024 

    Legumicultoarea nu își face mari speranțe că varza va avea un preț bun în acest an

    Ștefania Rădoi a menționat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO că pentru a produce un hectar de varză, fermierii investec în jur de 10.000 de lei, asta până la a face platele viguroase, nu până la finalul culturii. Speranțele că va putea vinde varza în acest an, astfel încât să fie rentabilă, sunt foarte mici.

    ”Anul trecut au fost prețuri foarte bune, dar anul acesta nu am speranță. La cartofi au fost prețuri foarte mici anul acesta, a fost producție mare, dar preț mic. La varză nu ne mai așteptăm la nimic, noi plantăm pentru că aceasta este meseria noastră, dar ce se întâmplă pe plan politic, am senzația că vor să ne distrugă. Anul trecut au fost prețuri record, a fost de 2,60 lei/kilogram și apoi a mai scăzut, că așa se întâmplă, dar a fost bine. Noi am investit în culturi, în irigații am investit fără fonduri, din bani proprii. Statul nu ne-a ajutat cu nimic, toate instalațiile de irigații s-au furat, statul a stat cu ochii închiși și practic noi a trebuit să ne descurcăm singuri. Acum, vine statul și spune că trebuie să plătim către ei, păi cu ce ne-a ajutat statul, ca să plătim?”, a declarat revoltată de situația creată pe baza irigațiilor din zonă, Ștefania Rădoi.


    Te-ar mai putea interesa

    Raport USDA – iulie 2025: prețul grâului după noile estimări la recoltele din Ucraina și Rusia Mălaiul românesc produs de fermierul Vasile Balcan a început să fie comercializat în magazinele Carrefour Fermier care își uda varza cu apă din Dâmbovița – săltat din câmp! Comunitatea din Lungulețu se revoltă!

    Ultimele știri

    O combină a luat foc în câmp, la recoltat – incendiul a fost stins de pompieri ANM: Cod Roșu de caniculă – mai multe județe se topesc la peste 40 de grade Celsius Patronul unei cunoscute fabrici românești de pâine a fost arestat