Val de incendii într-o singură zi – au ars mai multe hectare de miriști, vegetație uscată și un utilaj agricol


Pompierii au intervenit pentru a stinge șapte incendii într-o zi, în județul Arad. Mai multe dintre focuri au cuprins miriști și vegetație uscată, însă unul dintre ele s-a produs la un utilaj agricol.
Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Arad a atenționat că în această perioadă manifestarea incendiilor poate fi extrem de violentă, afectând gospodării, construcții, rețele electrice, păduri și animale, potrivit Aradon.ro.
Citiți și: Elena Mateescu, ANM, anunță zile cu nopți tropicale, furtuni puternice și 42 de grade Celsius

Șapte hectare de miriștoi și vegetație uscată au ars într-o zingură zi
În ziua de miercuri – 24 iulie, forțe și mijloace din cadrul Detașamentelor Arad și Ineu au intervenit pentru stingerea a șapte incendii. Trei dintre acestea s-au manifestat la vegetație uscată și miriște, în localitățile Tălmaci, Socodor și Beliu, iar alte patru incendii s-au produs la construcții civile, resturi vegetale și la un utilaj agricol, în localitățile Cintei, Ineu și municipiul Arad.
Citiți și: Combinele chinezești de putere mică au intrat pe piața UE. Cu cât le pot cumpăra fermierii
Cetățenii trebuie să dea dovadă de responsabilitate și să nu mai dea foc resturilor vegetale sau miriștilor
Suprafața totală afectată de incendii este de aproximativ 7 hectare. Toate incendiile au fost stinse în limitele găsite, fără a se înregistra victime.ISU Arad a făcut un apel către cetățeni, pentru a da dovadă de responsabilitate, în condițiile meteorologice de caniculă și secetă prelungită
”Rugăm cetățenii să dea dovadă de responsabilitate și să conștientizeze că arderea miriștilor, a vegetației uscate și a resturilor vegetale este interzisă, fiind un pericol major pentru viață. În condițiile meteorologice actuale – caniculă și secetă prelungită – manifestarea incendiilor poate fi extrem de violentă, afectând gospodării, construcții, rețele electrice, păduri și animale. Este important de înțeles că aceste incendii de vegetație reprezintă un pericol real pentru viață, bunuri și mediu, constituind o amenințare la adresa siguranței cetățenilor și a gospodăriilor lor, precum și pentru participanții la traficul rutier, întrucât, de multe ori, fumul reduce brusc vizibilitatea, generând situații cu potențial tragic. Cetățenii trebuie să respecte prevederile Ordonanței de Urgență nr. 195 din 2005 privind protecția mediului, cu modificările și completările ulterioare. Conform acestui act normativ, proprietarii și deținătorii de terenuri, cu sau fără titlu, au obligația de a nu arde și de a preveni arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase. Nerespectarea acestor prevederi legale constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei pentru persoanele fizice, iar pentru persoanele juridice, de la 50.000 lei la 100.000 lei”, au atenționat reprezentanții ISU Arad.