• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ziua Ordinului, ORĂ DE ORĂ: Ultimele modificări legislative privind depunerea cererii unice de plată. UPDATE: Noul ordin, semnat de ministrul Constantin și trimis la Monitorul Oficial!

    agrointeligenta.ro -

    Ziua Ordinului, așa cum am numit noi ziua de joi – 30 aprilie, este cea în care Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a promis că va republica Ordinul 619/2014 care reglementează modul în care fermierii români pot depune cererea unică pentru plățile directe. Agrointeligența urmărește pas cu pas, oră de oră, evoluția discuțiilor dintre autorități și reprezentanții fermieri și vă prezintă ”filmul” evenimentelor, cu toate documentele și drafturile elaborate.

    Astăzi – joi, 30 aprilie

    Ora 14.22 – Laurențiu Baciu, președintele LAPAR a explicat pentru Agrointeligența de ce nu a fost invitat la discuțiile de la Ministerul Agriculturii și Adrian Porumboiu, al doilea cel mai puternic agricultor din România, potrivit Top 100 fermieri – ediția 2014.

    “După statutul pe care îl are LAPAR-ul, membrii consiliului director sunt delegați de Adunarea Generală să le reprezinte interesele vizavi de dialogul cu instituțiile statului. În ceea ce-l privește pe domnul Porumboiu, cu regret, pentru dânsul, nu este membru LAPAR, nu este înscris în nici o asociație județeană de-a noastră, nu este cotizant al LAPAR-ului, așa că nu avea nici o calitatea pentru a participa la negocieri”, a declarat pentru Agrointeligența, Laurențiu Baciu, președintele LAPAR.

    Baciu spune că de-a lungul timpului a avut câteva discuții cu Adrian Porumboiu, însă acesta nu a fost niciodată înscris în vreo asociație județeană ce aparține Ligii Asociației Producătorilor Agricoli din România. “Domul Porumboiu trebuie să înțeleagă că pentru a fi membru trebuie să te înscrii undeva, ori domnia sa nu figurează înscris, ca și membru LAPAR. Ca să câștigi la Loto, trebuie să joci. Nu l-am invitat pentru că domnul Porumboiu nu are calitatea de membru LAPAR. Faptul că am purtat niște discuții cu el nu îl face automat membru al Ligii”,a precizat Baciu pentru Agrointeligența. 

    Ora 14.21 – Biroul de presă al MADR a emis un comunicat de presă despre subiectele unei videoconferințe între conducerea MADR și reprezentanții județeni ai APIA, ce au fost informați despre modificările aduse Ordinului 619/2015.

    Citiți și: Depunerea cererii de plată la APIA după modificarea Ordinului 619/2015: Ce documente trebuie să prezinte fermierii pentru declararea suprafețelor agricole

    Ora 13.18 – Reporterul Agrointeligența prezent la un eveniment la care participă ministrul Daniel Constantin transmite că șeful MADR a confirmat semnarea unui documente de modificare a Ordinului 619. Schimbările urmează să fie publicate în Monitorul Oficial chiar astăzi, moment din care vor intra și în vigoare.

    Ora 13.07 – În exclusivitate pentru Agrointeligența, Adrian Porumboiu, locul 2 în Top 100 fermieri,  ediția 2014 s-a arătat nemulțumit că nu a fost înștiințat sau invitat la discuțiile ministerului cu fermierii:

    Porumboiu

    ”Nicăieri în Europa, instituțiile echivalente APIA nu sunt dușmanii fermierilor, asa cum este în România. Eu sunt membru LAPAR însă nimeni nu m-a chemat la aceste negocieri între reprezentanții APIA și ai ministerului, pe de o parte, și fermieri, pe de altă parte. Nu știu cum s-au purtat aceste negocieri, am un semn mare de întrebare. Eu cred că directorul APIA și, îmi pare rău s-o spun, chiar ministrul agriculturii îi urăsc pe fermieri, nu am altă explicație. Ar trebui să își dea demisia. Peste tot lume, funcționarii și decidenții guvernamentali pe acest domeniu sunt dintre fermieri, pentru fermieri. Numai la noi e totul anapoda. Eu vă spun aceste lucruri doar din perspectiva generală a agriculturii românești, pentru că îmi pasă, și nu din prisma cazului meu particular. Acolo eu mă judec cu APIA și justiția va decide cine are dreptate și cine a greșit. Repet, îmi doresc decizii care să vină în sprjinul fermierilor și nu spoieli politicianiste”

    Ora 12.15 – Nemulțumiți de ultima formă propusă pentru modificarea documentației pentru cererea uniăc de plată, liderii LAPAR informează autoritățile că își rezervă dreptul de ”a merge până la capăt”, făcând referire la un protest cu 20.000 de agricultori în Capitală. Informația a fost confirmată pentru Agrointeligența de președintele LAPAR Laurențiu Baciu.

    Ora 12.00 – Președintele LAPAR, Laurențiu Baciu declară pentru Agrointeligența că a discutat cu ministrul Daniel Constantin, de la care a aflat că ultima formă transmisă fermierilor cu modificări la Ordinul 619 este cea care va intra în vigoare.

    Reprezentantul fermierilor spune că nu este mulțumit de modificările propuse de MADR. El i-a spus ministrului Constantin că ordinul conține o serie de probeleme, cum ar fi aceea că românii din străinătate pot depune cererile unice de plată la consulate. ”Păi ca să depui cererea, trebuie să exiști ca fermier activ, dar dacă tu trăiești în străinătate, ce fermier ești tu?”, se întreabă Baciu.

    Ora 11.15 – Surse Agrointeligența: Deputații din Comisia pentru agricultură vor dezbate săptămâna viitoare (la ședința de marți) proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţa de urgenţă nr. 3/2015 pentru aprobarea schemelor de plăţi care se aplică în agricultură în perioada 2015-2020 şi pentru modificarea art. 2 din Legea nr. 36/1991 privind societăţile agricole şi alte forme de asociere în agricultură

    Ora – 11.00 – Agrointeligența intră în posesia ultimei variante pentru modificarea Ordinului 619/2015, datată 30 aprilie 2015.

    Documentul poate fi vizualizat AICI – variantă .DOC, iar modificările privind declararea terenului agricol explotat sunt, mai ales:

    ”3. La art. 5 alin. (2) lit. a) – d) se modifică și vor avea următorul cuprins:
    ”a) exploatația în care se desfășoară activitatea agricolă: adeverința se completează conform modelului-cadru prevăzut în Anexa nr. 1 și este însoțită de o copie conform cu originalul a filelor în care sunt înscrise datele din cap. II. b, cap. III și cap. XVa din registrul agricol 2015 – 2019, sau un format letric din registrul agricol în format electronic, certificat conform cu originalul de către emitent, și

    b) terenul agricol aflat la dispoziția fermierului:
    i) pentru terenul aflat la dispoziția fermierului în proprietatea sa, se prezintă copii conform cu originalul ale titlului de proprietate sau ale altor acte doveditoare ale dreptului de proprietate asupra terenului. În cazul în care fermierul persoană fizică nu deține titlul de proprietate, poate prezenta în locul acestuia adeverinţa eliberată de primăria pe raza căreia este situat terenul în cauză, în conformitate cu datele înscrise în registrul agricol, prevăzută la lit. a) și o declarație pe propria răspundere a fermierului, din care să reiasă motivul privind lipsa titlului de proprietate. Declarația pe proprie răspundere se dă în fața secretarului unității administrativ teritoriale sau în fața notarului public. Persoanele care au domiciliul în străinătate și care depun cererea unică de plată prin intermediul unui împuternicit dau declarația pe proprie răspundere la misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României;
    ii) pentru terenul aflat la dispoziția fermierului sub alte forme decât în proprietatea fermierului, prezintă tabelul centralizator cuprinzând contractele prevăzute de Legea nr. 287/2009 privind Codul Civil, republicată, cu modificările ulterioare, denumit în continuare noul Cod Civil, cum ar fi: contractul de arendare, contractul de concesiune, contractul de asociere în participaţiune, contractul de închiriere, contractul de comodat, precum și contractul de concesiune/arendă încheiat cu Agenția Domeniilor Statului, denumită în continuare ADS, după caz, conform modelului prevăzut în Anexa 1¹;
    iii) pentru terenul utilizat de fermier aflat la dispoziția sa sub alte forme decât cele prevăzute la punctele i) și ii), prezintă doar adeverința prevăzută la lit. a) sau d) eliberată de primăria pe raza căreia este situat terenul în cauză, această categorie de teren fiind înscrisă la cap. III, rândul 08 “sub alte forme” din registrul agricol 2015 – 2019, și aceasta este documentul pe baza căruia se demonstrează că terenul este la dispoziția fermierului.

    c) identificarea fără echivoc a parcelelor agricole utilizate: toți solicitanții prezintă tabelul centralizator prevăzut în Anexa 1¹, întocmit și semnat de către fermier și avizat de către primăria pe raza căreia se află terenul. Pentru situația prevăzută la lit. b) iii), tabelul centralizator se completează cu datele corespunzătoare din adeverință.

    d) prin derogare de la lit. a), pentru anul de cerere 2015, exploatația în care se desfășoară activitatea agricolă: adeverinţa eliberată de primăria pe raza căreia este situat terenul în cauză, folosind datele privind terenul agricol utilizat, înscrise în Registrul agricol 2014, conform modelului-cadru prevăzut în Anexa nr. 1, în situația în care nu este disponibil Registrul agricol 2015 – 2019”

    Miercuri, 29 aprilie

    Ora 18.00 – Prezent la Adunarea Generală a Asociației Române a Cărnii, ministrul Daniel Constantin i-a asigurat încă odată pe fermieri că Ordinul de Ministru 619/2015 va fi modificat astfel încât toți agricultorii să își poată depune cererile la APIA fără nici un fel de dificultate.

    “Vreau să-i asigur pe cei peste un milion de fermieri că, chiar astăzi (miercuri, 29 aprilie) vom modifica ordinul respectiv. După ce alte acte vor fi aprobate, respectiv ordonața de urgență, vom interveni, din nou cu modificarea ordinului, astfel încât să permitem tuturor celor care au depus anul trecut cererea de plată pentru suprafață să depună și anul aceasta cererea”, a oferit asigurări Daniel Constantin.

    Fiind primul an în care se implementează o nouă legislație europeană în domeniul accesării plăților directe, lucrurile au mers puțin mai greu și termenul de depunere a cererilor a fost depășit. “Rigorile europene spun foarte clar că trebuie să identificăm fără echivoc care este suprafață de teren lucrată și dacă există acte doveditoare pentru terenul respectiv. În România din păcate nu există titluri de proprietate suficiente, nu există succesiuni care să fi fost realizate, terenul respectiv nu este intabulat și în consecință lucrurile sunt ceva mai dificile, dar cu siguranță facem eforturi și instrucțiuni către angajații APIA și facem mai departe o informare către primarii care trebuie să elibereze acele adeverințe care să dovesească folosința terenului astfel încât să putem să îndeplinim termenul de 15 iunie până la care putem primi cererile fără penalizări”, a explicat ministrul Agriculturii, situația specială în care se află țara noastră.

    Ora 14.30 – Șeful LAPAR, Laurențiu Baciu declară pentru Agrointeligența că organizația pe care o conduce a transmis numeroase propuneri către minister în ultima perioadă și că acelea sunt cele care trebuie luate în considerare.

    Ora 12.00 – Reprezentanții fermierilor au termen până la prânz să transmită la minister propunerile lor de modificare a condițiilor de depunere a cererilor unice de plată.

    Ora 6.00 – Agrointeligența intră în posesia primului draft privind modificările propuse autorități la Ordinul 619/2015. Potrviti analizei textului în dezbatere, schimbările nu sunt semnificative față de prevederile deja aflate în vigoare din 6 aprilie.

    Citiți: EXCLUSIV! Nervii fermierilor, întinși la maximum. Modificările pentru cererea unică de plată, un joc de tipul ”găsește diferențele” – Vezi documentul!

    Marți, 28 aprilie

    Ora 12.00 – Problemele de sistem au fost rezolvate: Crescătorii de animale vor fi invitați de APIA șă-și completeze cererea unică!

    Ministrul agriculturii Daniel Constantin anunță că toți crescătorii de animale vor putea să-și completeze și să-și depună cererea unică în baza unei programări făcută de Agenția de Plăți și Intervenții în Agricultură.

    “Au fost deblocate toate lucrurile ce țin de funcționarea sistemului. APIA a făcut un program în care toți fermieri sunt programați și, pe măsură ce vor primi invitația din partea APIA, vor putea să completeze cererile respective fără nici un fel de problemă”, a declarat Daniel Constantin.

    Ora 11.00 – Potrivit ministrului Daniel Constantin, Comisia de agricultură din Camera Deputaților ar fi trebuit să dezbată și să amendeze Legea privind aprobarea Ordonanței de Urgență nr. 3/2015 pentru aprobarea schemelor de plăţi care se aplică în agricultură în perioada 2015-2020 şi pentru modificarea art. 2 din Legea nr. 36/1991 privind societăţile agricole şi alte forme de asociere în agricultură. Discuțiile pe această temă nu au avut, însă în Parlamentul României.

    Luni, 27 aprilie

    Ora 21.00 – Laurențiu Baciu, LAPAR, dezvăluie cine este personajul discret care se ascunde în spatele haosului de la APIA: ”Acest om își bate joc de un milion de fermieri!”

    Fermierul din Bacău a discutat cu colegii care au mers azi la discuții și este convins că termenul dat de echipa de la MADR are drept scop o nouă tragere de timp. Mai mult, Baciu lansează o ipoteză-șoc și anume că cel responsabil de tot haosul cu campania de la APIA este un personaj influent, dar puțin cunoscut opiniei publice și care trage sfori importante când vine vorba de deciziile ce îi vizează pe fermieri. “Cel care conduce cu mână de fier este Nicolae Horumbă, director la APIA Teleorman (actualmente director Proceduri plăți pe suprafață la APIA – n.r.). Un tip foarte arogant care se erijează în cel mai deștept om din APIA, dar care nu face altceva decât să încurce lucrurile. Este vizibil că șefia APIA este depășită de situație, că toată lumea se închină în fața acestui Horumbă Nicolae care nu face decât să încurce accesul fermierilor la fondurile europene. Prin postul pe care îl ocupă emite acte normative fără să cunoască realitatea din teren. Acest om își bate joc de un milion de fermieri”, se arată indignat agricultorul.

    Ora 14.00 – Discuțiile dintre fermieri și reprezentanții MADR se încheie cu un acord ca în această săptămână – mai exact joi, să fie aduse modificări la actele normative care reglementează modul de desfășurare a campaniei de depunere a cererii pentru subvenție.

    Citiți: Liderii fermierilor s-au întâlnit cu ministrul Daniel Constantin: Ordinul privind cererea unică de plată va fi modificat în această săptămână! – UPDATE

    Ora 12.00 – Au loc la Ministerul Agriculturii primele discuții dintre reprezentanți ai Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România și reprezentanții Guvernului, reprezentat de ministrul Daniel Constantin, secretarul de stat George Turtoi și directorul APIA, Mihai Puțintei

    Duminică, 26 aprilie – Fermierii români din toată țara sunt nemulțumiți de birocrația depunerii cererii unice de plată la APIA

    În exclusivitate, Agrointeligența a aflat că peste 20.000 de fermieri se organizează în aceste momente prin telefon, e-mail și întâlniri regionale pentru a veni în Capitală la începutul săptămânii ce stă să înceapă. Agricultorii nu mai pot suporta absurdul la care îi supune Agenția de Plăți și Intervenții în Agricultură și doresc găsirea rapidă a unei soluții pentru ca depunerea cererilor unice pentru subvențiile din 2015 să se realizeze în condiții normale.



     


    Te-ar mai putea interesa

    A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia Lege nouă: Obligație pentru toți conducătorii de tractoare Vremea de schimbă radical. Șefa ANM anunță ploi și temperaturi cu minus

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA