Liderii fermierilor s-au întâlnit cu ministrul Daniel Constantin: Ordinul privind cererea unică de plată va fi modificat în această săptămână! – UPDATE
Gabriela Gimbășanu -După ce Agrointeligența a anunțat ieri, în exclusivitate, că fermierii se pregătesc de un protest de amploare, liderii Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România au fost invitați la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale pentru a discuta pe marginea blocajelor din campania de depunere a cererilor de plată pentru subvențiile pe 2015.
Întâlnirea de la MADR a început la ora 12.00 și a durat aproape două ore. Discuțiile au fost purtate în biroul ministrului Daniel Constantin, fiind prezenți și secretarul de stat George Turtoi și directorul APIA, Mihai Puțintei.
Din partea LAPAR, delegația a fost condusă de către vicepreședintele Nicolae Sitaru care a făcut câteva declarații pentru Agrointeligența la ieșirea din minister. Astfel, fermierul declară că s-a ajuns la un oarecare consens cu conducerea MADR în sensul în care ordinul care reglementează modul de completare a cererii unice va fi modificat în această săptămână. Forma nouă va permite agricultorilor să declare schimburile de terenuri și, totodată, va simplifica procedura de completare a documentelor.
”Am primit promisiunea fermă că ordinul de minstru va fi modificat în cursul acestei săptămâni, în vederea simplificării procedurii de completare și depunere a cererilor, astfel încât toți fermerii să beneficieze de subvenția pe suprafață. Noi trebuie să fim foarte clari în ceea ce facem și să declarăm exact suprafețele pe care le lucrăm și APIA să plătească conform legii, suprafețele care sunt declarate eligiblie la plată.
Problema cu schimburile de terenuri este extrem de delicată. Schimburile care au fost efectuate de-a lungul anilor, în cele mai multe zone din țară nu au fost făcute efectiv. Practic aceste schimburi au apărut de-a lungul timpului din cauza faptului că, de la societatea inițială – cea care a deținut întreaga suprafață de teren, au fost încheiate, rând pe rând anumite contracte care s-au dus într-o margine. Nu au fost făcute schimburi între proprietari. Suprafețele au fost date și comasate în funcție de suprafețele prevăzute în contractele de arendă pe care le-am preluat noi (fermierii n.r). Aceste recomasări au fost făcute de comun acord cu proprietarii terenurilor și cu societățile care au preluat aceste terenuri”, a declarat Sitaru pentru Agrointeligența.
Potrivit vicepreședintelui LAPAR, la nivel național, foarte puțini membri ai organizației și-au depus cererea unică de plată din cauză că majoritatea încasează subvenții și pentru creșterea animalelor, iar sistemul pentru declararea efectivelor din zootehnie este în continuare nefuncțional.
Citiți și: