• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cartea Albă a Competitivității: O bursă agricolă locală ar rezolva problema prețurilor mici cu care fermierii își vând producțiile

    Gabriela Gimbășanu -

    Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Franceză din România (CCIFER) și Secția Română a Consilierilor de Comerț Exterior ai Franței (CCEF) au semant ieri (joi – 7 mai n.r.) Cartea Albă a Competitivității. Din cele opt domenii identificate de grupurile de lucru ale CCIFER nu putea lipsi agricultura românească.

    “Agricultura reprezintă o șansă incredibilă pentru România. Pământul arabil este de o foarte bună calitate și permite obținerea unor performanțe considerabil de bune în domeniu agricol. Faptul că agricultura românească este într-o ușoară întârziere față de agricultura altor țări nu este neapărat un handicap. Înainte de a dispune de ultima tehnologie în domeniu, România trebuie să parcurgă mai multe etape. Prima etapă constă în formarea de explotații compacte și performante. Pentru a traversa această etapă România are nevoie de cadastrare. Sunt sigur că procesul de cadastrare nu va fi rezolvat mâine, dar cred că guvernanții țării fac toate demersurile necesare pentru a realiza acest lucru”, a declarat Gilles Vieilly, managerul general al societății agricole Exploitdaneasa.

    Investițiile în agricultură sunt primordiale

    Pentru ca agricultura românească să devină competitivăm ea are nevoie de capital de investiții. “Dificultatea finanțării agriculturii poate fi eliminată prin crearea unei societăți mutuale cu profil agricol. Agricultorii nu au riscuri financiare mai mari decât industriași. Consider că agricultura este un bun debitor. Bancherii nu știu ce facem noi, nu vor să înțeleagă caracterul explotaților pe care le deținem și aceasta este motivul pentru care ne este refuzat accesul la finanțare”, a explicat specialistul de la Camera de Comerț Franceză.

    Gilles Vieilly a sublinat faptul că fermierii români trebuie să depășească bariera psihologică legată de cooperativizare. Cooperarea fermierilor reprezintă singura soluție pentru a trasforma profund structura și caracterisiticile agriculturii românești.

    Nu avem o bursă agricolă locală

    În afară de investiții, specialiștii de la Camera de Comerț Franceză cred că țara noastră are nevoie de o bursă locală de tranzacționare a produselor obținute în activitatea agricolă. “Este de necrezut că o țară agricolă așa puternică cum este România nu are o bursă agricolă locală. Depindem de bursele de la Chicago. O bursă locală specializată pe tranzacționarea materiilor prime agricole ar putea rezolva și problema prețurilor mici cu care fermierii își vând producțiile obținute”, ne-a vorbit fermierul, despre modalitatea în care prețul de valorificare al produselor agricole ar putea crește.

    Gilles Vieilly deține o explotație în partea de sud a României în care se ocupă de cultivarea orezului.

    Agricultura trebuie să facă apel la inovație. Inovația trebuie să fie prioritatea numărul unu în agricultură. În Franța, consumul de combustibil s-a redus cu 40% doar prin gestionarea GPS a combinelor și tractoarelor agricole. Agricultura românească nu trebuie numai să facă economii, trebuie să furnizeze valoarea adăugată. Este necesar ca agricultura să fie rentabilă” Gilles Vieilly, managerul general al explotației Exploitdaneasa.



     


    Te-ar mai putea interesa

    MADR lansează programul „Un tractor pe fermă” pentru fermierii până în 400 de hectare Vremea se schimbă brusc. Alertă meteo de ploi, vânt puternic și ninsori în 22 de județe Când se seamănă semințele de roșii

    Ultimele știri

    Anunț APIA pentru toți fermierii care vor să încaseze subvenții pe hectar și animale UE va extinde lista pentru care se pot impune restricții la importurile din Ucraina Fermier amendat după ce și-a fertilizat terenurile cu gunoi de grajd și a creat ”disconfort olfactiv”