Prețurile taurinelor de carne au explodat – junincile, la mare căutare


Penurie de vaci de carne. Prețurile la vacile de carne sunt în creștere de la săptămână la săptămână, fermierii mărindu-și veniturile în această perioadă, în special dacă vând juninci. Cu toate acestea, prețurile la taurii tineri rămân la nivelurile record actuale.
În Europa, vacile de carne devin un lux. Reducerea efectivelor, în paralel cu cererea care rămâne ridicată, au dus la creșteri semnificative de preț. Taurii tineri rămân la prețuri record, în timp ce și pentru juninci, abatoarele oferă sume mult mai mari.
Prețurile au explodat la vacile de carne în septembrie
Vacile de carne sau scumpit în Europa. Prețurile bovinelor au crescut din nou pe 8 septembrie.
„Pe piața bovinelor de carne din Germania, taurii tineri sunt evaluați la un nivel stabil la începutul săptămânii. Prețurile pentru vacile rare cresc, iar prețurile pentru junincile de calitate superioară, care sunt în prezent deosebit de solicitate, cresc semnificativ”, descrie Asociația Grupurilor de Producători de Animale și Carne (VEZG) situația de pe piața bovinelor.
Prețul pentru taurii tineri rămâne la nivelul record de 7 euro/kg greutate la sacrificare (SG) pentru animalele din clasa R3. Pentru vacile de sacrificare, prețul combinat a crescut cu 5 cenți/kg SG. Animalele din clasa O3 se vând acum la 6,20 euro/kg SG, potrivit Agrarheute.
Citește și: Cazuri de tuberculoză confirmate la două ferme de bovine. Pericol de transmitere la oameni
Pentru junincile R3, fermierii vor primi cu 17 cenți/kg mai mult decât săptămâna precedentă — și anume 6,87 euro/kg SG — iar pentru junincile O3, vor primi cu 5 cenți/kg mai mult. Asta înseamnă 6,25 euro/kg SG.

Prețurile la vite cresc – oferta este limitată
Ceea ce susține prețurile este oferta scăzută. Bovinele nu sunt suficiente, iar junincile sunt în prezent la o cerere deosebit de mare. Săptămâna trecută, toate Camerele de Agricultură au raportat o penurie de bovine pentru carne.
„Oferta a scăzut din nou și este abia suficientă pentru a satisface cererea”, a scris Camera de Agricultură din Schleswig-Holstein. Camerele raportează, de asemenea, penurii în Renania de Nord-Westfalia, Saxonia Inferioară și Renania-Palatinat.
După cum a anunțat săptămâna trecută Camera de Agricultură din Renania-Palatinat, calitățile premium au fost deosebit de căutate în sectorul cărnii. Prin urmare, vacile de abator și junincile mai ușoare s-au menținut, în general, la un nivel de preț ridicat, având în vedere cererea tot mai mare pentru măcelărie.
Citește și: Fermierii preferă să dea cartofii vacilor decât să îi vândă la preț de dumping
Pe piața bovinelor, scăderea efectivelor din Germania contribuie semnificativ la creșterea prețurilor. Combinată cu alți factori, cum ar fi prețurile ridicate ale laptelui, scăderea populației duce la mai puține animale disponibile pentru sacrificare. În prima jumătate a anului 2025, sacrificarea a scăzut în medie cu 8%. Observatorii pieței se așteaptă ca populațiile să nu crească semnificativ în viitorul apropiat.