Culturi profitabile

Cultura de ricin îi aduce unui clujean venituri de 36.000 de euro/hectar. Semințele de ricin se culeg la finele verii și se vând cu cel puțin 100 lei/kg

În perioada comunistă, ricinul se cultiva la noi pe suprafețe întinse, însă astăzi puțini sunt cei care au auzit de această plantă și mult mai puțini sunt cei care mizează pe înființarea unei culturi de ricin în câmp. În urmă cu doi ani, Ioan Conț, un fermier din Cluj-Napoca s-a încumetat să înființeze o plantație de ricin pe aproximativ un hectar și a povestit pentru Agrointeligența care sunt oportunitățile de piață pentru această cultură inedită.

“Și astăzi îmi aduc aminte cât de frumoase erau câmpurile de ricin în vremea copilăriei mele. În urmă cu doi ani am achiziționat sămânță de pe internet și m-am hotărât să mă apuc și eu să cultiv această plantă medicinală. Pentru tot ce înseamnă informații în ceea ce privește tehnologia de cultură m-am informat de pe internet. Deși nu am găsit prea mulți români care să cultive pe suprafețe mari de ricin, mi-am dat seama că nu am cum să dau greș. M-am gândit că dacă buncii mei reușeau acum o sută de ani să cultive această plantă, eu de ce nu aș putea”, a declarat pentru Agrointeligența Ioan Conț fermier din Cluj.

Pregătirea terenului esențială

Înainte de înființarea unei plantații de ricin trebuie pregătit terenul. ”Suprafața de teren necesită o arătură adâncă la 30-35 cm, discuire, la fel cum se procedează la înființarea culturii de porumb. În mai este perioada optimă în care se poate înființa o plantație de ricin. La semănat se folosește același echipament ca și la porumb, iar distanța la plantare este de 75 centimetri între rânduri și 25 centimetri între plante pe rând”, ne-a explicat cultivatorul.

Ricinul se poate planta pe orice tip de sol, dar este recomandat să se înființeze plantații în partea de sud a României, deoarece această plantă are nevoie de o toamnă târzie pentru ca semințele să ajungă la maturitatea optimă de recoltare.

Fermierul din Cluj-Napoca a subliniat faptul că ricinul necesită temperaturi ridicate pe toată perioada de vegetație, fiind o plantă extrem de sensibilă la gerurile târzii de primăvară. Întreaga plantație de ricin poate fi compromisă dacă se manifestă temperaturi de 1-2ºC.

cum arata planta de ricin

Nu necesită fertilizare și nici irigare

Solurile pe care se înființează plantații de ricin trebuie să fie fertile, bogate în substanțe nutritive, iar după plantare este necesar să se execute o prașilă mecanică dacă avem echipamentele necesare. Dacă nu, două prașili manuale sunt suficiente. ”Pe un teren fertil nu este nevoie de îngrășăminte și nici de irigare. Cerințele față de umiditate sunt moderate, datorită faptului că planta are niște rădăcinii puternic ramificate. În schimb, excesul de umiditate duce la dezvoltarea anormală a plantelor și la prelungirea perioadei de vegetație”, a explicat fermierul motivele petru care cultura de ricin nu are nevoie de sistem de irigare.

Pentru rezultate bune, se administrează 16-20 tone de gunoi de grajd bine fermentat, care se încorporează în sol odată cu arătura. Îngrășământul se administrează cu 7-10 zile înainte de semănat.

Cost de înființare de 1.500 euro

La înființarea unui hectar cu plante de ricin, costul cel mai are este reprezentat de prețul sămânței. “Eu cultiv soiul de ricin roșu, despre care știu că nu este românesc. Este în schimb grozav pentru grădină, arată foarte bine ca plantă ornamentală, iar în câmp acest soi are un randament bun la condițiile noastre de climă. Când mi-am făcut un calcul mi-a iești că la un hectar intră 35 de kilograme de sămânță, iar prețul pentru un kilogram de sămânță este de 100-150 lei. La un calcul simplu, doar cu sămânța cheltuiești 1.200 de euro pentru un hectar, plus vreo 300 de euro costul cu pregătirea terenului. Ceea ce înseamnă că înființarea unei plantații de ricin te duce la maxim 1.500 de euro pentru un hectar”, ne-a vorbit clujeanul.

Cărnirea plantelor

Secretul producțiilor ridicate este cărnirea plantelor, operațiune care constă în eliminarea manuală a mugurelui. ” Se efectuează când plantele au 4-6 frunze adevărate. Atunci se rupe cu mâna mugurele din capătul tulpinii (vârful vegetativ) fără a se atinge frunzele. În locul unui singur ciorchine central, la planta cărnită se dezvoltă în același timp 2-3 ciorchini, care cresc mai mari, au boabe mai multe și mai grele și se coc mai repede decât ciorchinii secundari de la plantele necărnite. Totodată, prin cărnire se asigură o coacere uniformă, care ușurează mult recoltarea”, ne-a mărturist fermierul care este secretul în obținerea unor cantități însemnate la recoltare.

2-3 prașili mecanice

Culturile de ricin se mențin curate de buruieni. ”Dacă cultura se comercializează în scop farmaceutic este bine că să nu se administreze erbicid. Pentru a păstra cultura curată se execută 1-2 prașili manuale sau mecanice. Prima prașilă se face după răsărirea tuturor plantelor, în timp ce ce-a de-a doua prașilă se face atunci când plantele au o înălțime de 15-20 cm. Între plante pe rând se recomandă prașila manuală, pentru că plantele de ricin sunt foarte sensibile, nu trebuiesc rănite sau acoperite cu pământ”, ne-a vorbit Ioan Conț despre lucrările ce trebuiesc făcute la cultura de ricin.

Recoltarea la sfârșit de august

Momentul optim de recoltare se stabiliște în funcție de aspectul ciorchinelui care trebuie să fie de culoare brun-cenușie, învelișul semințelor trebuie să fie uscat, iar sămânța să poată fi scoasă cu ușurință. “Plantele de ricin pot fi recoltate atât manual, cât și mecanizat. Recoltarea manuală se face pe suprafețe mici, în timp ce recoltarea mecanizată se face pe suprafețe întinse. Recoltarea mecanizată se poate face în două etape: capsulele din cultura de ricin despicată se recoltează, în prima fază, cu combina pentru cereale, la care se fac adaptările de rigoare, iar în a doua fază capsulele se treieră pentru extragerea seminţelor cu batoze pentru decapsulat ricin”, a explicat fermierul tehnologia de recoltare a ricinului.

seminte de ricin

Producție de semințe de 1.600-1.800 kilograme la hectar

Dacă aplici o tehnologie optimă și ții cont de sfaturile celor care au mai cultivat ricin poți obține producții deloc de neglijat. “Anul trecut am obținut, de pe un hectar, o producție de 1.600 kilograme. Ținând cont că zona în care locuiesc nu este foarte prielnică pentru această cultură, eu apreciez că am obținut o recoltă bunicică. Marea majoritate a semințelor le-am vândut pe internet. Cei care cumpără astfel de semințe sunt cei care dețin prese pentru a extrage uleiul de ricin și persoanele care vor să folosească planta în scop ornamental. Nu mi-au fost cerute cantități mari, majoritatea cumpără pentru grădina de flori, datorită aspectului frumos al acestei plante”, a adus precizări fermierul Ioan.

Profitul din cultura de ricin poate fi considerabil, dacă luăm în calcul chiar producția medie de 1.600 de kilograme/hectar obținută de Ioan Conț. Doar din vânzarea semințelor la prețul minim de 100 de lei, se poate realiza un venit de cel puțin 160.000 de lei, adică 36.000 de euro! Prin procesarea semințelor și obținerea uleiului de ricin – foarte căutat în industria farmaceutică și în cea cosmetică, profitul poate crește considerabil cu o investiție într-o presă și ambalarea produsului final pentru comercializarea directă.

Nu trebuie ignorată nici vânzarea ricinului către cei care doresc să aibă această plantă deosebită în grădină sau pe terasă, însă acest tip de comercializare are șanse minime să poată valorifica întreaga producție obținută de pe un hectar cu ricin.

Soiuri românești de ricin

Pentru cei care se gândesc să înceapă o afacere cu ricin, e bine de știu că cercetătorii români de la Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Teleorman au brevetat patru soiuri românești cu randamente foarte bune pentru condițiile de la noi din țară. Este vorba despre:
– Soiul Cristian are planta verde și este rezistent la fuzarioză și secetă. Realizează producții de semințe de 1.910-2.420 kg/ha, și se recomandă cultivarea la o densitate de 50-55 mii pl/ha.
– Soiul Teleorman – cu planta roșie și cu recoltarea timpurie și rezistență mare la secetă și dăunători. Dă producții de de semințe de 1.050-1.720 kg/ha
– Soiul Rivlas, de culoare verde, este foarte rezistent la secetă, la fuzarioză, frângere și cădere. Realizează producții de semințe de 1534-2540 kg/ha, depășind soiul martor Vlașca cu sporuri de producție de 266-560 kg/ha. Se recomandă cultivarea la o densitate de 50-55 mii pl/ha.
– Soiul Dragon are planta de culoare roșie și realizează producții de semințe de 1.820-2.790 kg/ha.
ulei de ricnUtilizările semințelor de ricin:

1. Datorită acidului ricinoleic, uleiul obţinut din seminţele de ricin are proprietăţi purgative (folosit în acest scop de către medicina populară din timpuri străvechi), acidul ricinoleic stimulează peristaltimul intestinal, producând purgaţie.
2. În uz intern este indicat în caz de constipaţie, parazitoze intestinale, iar în uz extern pentru alopecie, bătături, negi, papiloame, veruci, acnee, ulceraţii, cicatrici cheloide.
Din cauza prezenţei în compoziţie a toxoalbuminei, ricina poate produce aglutinarea globulelor roşii cauzând moartea – consumul a câteva seminţe de ricin poate fi mortal. 


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


104 comentarii

 1. Ar trebui facut reclama la impachetarile cu ULEI de RICIN, recomandate in lecturile lui Cayce pt multe boli abdominale – precum cele descrise mai jos- si eu am aplicat de multe ori cu perna electrica pt inflamatii ale fierii, sau chiar elimina pietre de la fiere sau rinichi, astfel ca va creste consumul si aveti unde sa vindeti la cei care au aparatura pt facut ulei de ricin.
  9 – Doctorii capturați
  “Un concept izbitor a reieșit din lecturile de sănătate ale lui Cayce”, a spus dr. William O. McGarey, “conceptul că fiecare celulă are o conștiență proprie. Aparent, Cayce a reușit să identifice clarvăzător cu conștiința acestor celule, să se uite la fiecare glandă, organ, vas de sânge, nerv și țesut din interiorul corpului. Inconstientul său părea să comunice cu sistemul nervos autonom, călătând prin sistemele simpatic și parasimpatic, pe care le controla, în fiecare celulă “.
  Fața delicată, sensibilă a doctorului a aprins cu interes, în timp ce el a ținut un deget subțire.
  O celulă incomodă în acest deget ar putea să-i spună lui Cayce că este o presiune asupra lui, iar inconștientul ar recomanda un ulei care să-l calmeze și să-l mângâie. Tot prin corp, celulele se pare că își transmit mesajul acestei inconștiență remarcabilă – căci chiar și atunci când există războaie între națiuni, celulele se războiesc între ele.
  Și în acest conflict, a existat o boală sau o boală. Ca mulți medici care studiau citirile de la Cayce, dr. McGarey începuse să le aplice pacienților și era mulțumit de rezultate.
  “Este nevoie de o cunoaștere aproape intuitivă, la melodii”, a observat el, “pentru practicant să înțeleagă când unele dintre aceste măsuri pot fi cele mai eficiente”.
  Dar multe remedii păreau aplicabile.

  McGarey îl cunoștea pe Cayce doar prin citirea despre el. El a fost considerat un practicant solid, care a condus o clinică în Phoenix, Arizona împreună cu soția sa, Gladys, de asemenea MD. Ca și alți medici, McGarey a fost supărat și întristat atunci când ortodocșii nu au lucrat și au rămas cu un sentiment de neputință. A fost atât de mult despre terapie, care a fost un mister. Recunoscând propriile neajunsuri, medicul a adus în asaltul său asupra bolii o anumită umilință.

  El nu a renunțat la ceea ce învățase la școala medicală din Cincinnati sau în anii de pregătire care urmau, dar mintea lui era deschisă. Și așa cum interesul său sa dezvoltat în Cayce, a făcut ceva în legătură cu asta. A poreclit câteva dintre citirile de sănătate ale lui Cayce, studiind rezultatele lor și, din citirile de sănătate ale misticului nevăzător, a reușit adaptarea reușită a unor tratamente Cayce. Cel mai mare noroc al lui McGarey a fost cu pachetele de ulei de ricin, care au ajutat la reducerea diverselor plangeri abdominale: ulcere gastrice, apendicita, colita, vezica biliara. În mod obișnuit, a aplicat pachetele numai după ce nu au reușit tratamentele convenționale.

  Cea mai remarcabilă recuperare, o la Cayce, era o femeie de optzeci de ani cu o obstrucție intestinală. Din cauza unui intestin iritat, îi era frică de gangrene. Chirurgia a fost inadecvată din cauza stării pacientului. Deci, ca o ultimă soluție, el a început să-și pună pachetele în zona abdominală, care a fost vizibil înfundată și inflamată. În douăzeci și patru de ore, în mod magic, obstrucția fusese eliminată; în câteva zile, stomacul pacientului a fost la fel de plat ca și adolescența, distensiunea și stresul îndepărtate clar pentru prima dată de ani de zile.

  După cum a sugerat Cayce, în cazurile de hipertensiune arterială și tensiune arterială ridicată, el a descoperit că ambalajele au avut un efect de calmare în unele cazuri asupra sistemului nervos autonom.
  “Aparent, prin accelerarea fluxului limfatic”, a observat el, “ambalajele ameliorat stresul asupra sistemului simpatic, care reacționează direct atunci când oamenii sunt excitați sau furioși, ceea ce doctorii numesc simptomul de zbor”.
  Tratamentul lui Cayce de obicei cuprindea întregul sistem, nu numai zonele locale specifice. După ambalaje, uleiul de măsline a fost administrat pentru a elimina vezica biliară și a stimula ficatul, agitând o ieșire aparentă de toxicitate prin ficat, rinichi, piele, plămâni. Aparent, uleiul de ricin a redus toxicitatea locală, a ameliorat articulațiile artritice rigidizate și a modificat abcesele locale.

  Teoria lui McGarey despre cum au lucrat pachetele a fost elaborată în altă parte. Dr. George O’Malley de la Galien, Michigan, practicând cu succes rezultatele lecturilor, a sugerat că uleiul de ricin îmbogățește în mod benefic lecturile, micile vase limfatice din intestinul subțire.
  “Unele autorități”, a spus el, “sugerează că forța vitală a organismului uman începe în aceste celule”.
  O’Malley, un osteopat, aplica remedii pe care Cayce le-a scos din visurile sale, de vreme ce un prieten ia dat impresionant o copie a cărții lui Tom Sugrue, “Există un râu” (There is a river) care prezintă curele Cayce”. Intrigat, O’Malley a obținut fișiere de lecturi de la Cayce despre boli deosebit de dificil de tratat. El a observat că pachetele de ulei de ricin au fost recomandate în mod obișnuit, așa cum a fost și Atomidine, un derivat de iod. În cazul în care un specialist în ochi a eșuat, O’Malley a raportat ameliorarea unui ulcer cornean cu două picături de Atomidine zilnic, așa cum recomandase Cayce.
   
  Dar succesele sale cele mai remarcabile au venit cu pachete de ULEI de RICIN. Într-un caz notabil, chiar dacă chirurgii intenționau să opereze pe un pacient cu vârsta de cincizeci de ani pentru o obstrucție abdominală, O’Malley și-a păstrat cu credincioșie pachetele de ulei de ricin. Când o furtună electrică a ținut operația, pachetele au continuat și, cu o oră înainte de intervenția chirurgicală reprogramată, obstrucția a fost clar eliminată și operația a devenit inutilă. O’Malley a raportat un succes similar cu vezica biliară inflamată cronică, tulburări de stomac cronice, colită ulcerativă, apendicită cronică, chiar umflarea picioarelor – toate fiind sensibile la ambalaje ca și obstrucții.

  Din citirile de la Cayce, O’Malley a concluzionat că ambalajele de ulei de ricin, absorbite prin piele, au servit la ameliorarea congestiei abdominale din cauza încetinirii circulației limfatice.
   
  Utilizată pe scară largă ca laxativ intern, uleiul de ricin este uneori cunoscut sub numele de Palma Christus – mâna lui Hristos .
  Acțiunea uleiului de ricin pe piele este dublă “, a constatat medicul. Stimuleaza direct fluxul limfatic prin vasele limfatice superficiale si profunde si intareste unele organe profunde ale abdomenului.
  O’Malley a aplicat pachetele așa cum a subliniat Cayce.
  “Trei grosimi de flanel moale înmuiate în uleiul de ricin fierbinte au fost aplicate peste abdomen în zona ficatului și a vezicii biliare, care se extinde în jos peste cecum [cvadrantul inferior drept al abdomenului] și apendicele. O perna electrica de încălzire sau o lampă de căldură a fost utilizat pentru a menține căldura, cu pachetele aplicate trei zile consecutive în fiecare săptămână, timp de una și jumătate până la trei ore pe zi. Acestea au fost urmate de uleiul de măsline luat intern pe parcursul următoarelor trei zile.
   
  “Se pare că,” a teoretizat doctorul, “uleiul de măsline stimulează creșterea producției de limfom, care acționează pentru a reduce staza circulatorie [oprirea] în cele mai multe disfuncții abdominale. În același timp, stimulează producerea de limfocite, un precursor al mecanismului de apărare corporală. ”
  Orice sa întâmplat, scutirea bolilor care au tulburat oamenii de ani de zile a fost adesea miraculoasă.

  Într-o zi, O’Malley a primit un apel de urgență pentru o profesoara de școală de vârstă mijlocie, care a fost lovit de un atac de cord aparent la masa de seara. Curând a descoperit că are o istorie a durerii chonice agravată de alimente cu grasimi. Razele X au dezvăluit o vezică biliară inflamată și nefuncțională. Inima ei era sanatoasa . Ea era nerăbdător să se întoarcă la orele ei, deoarece au rămas doar două săptămâni de semestru.
  – Doctore, mi-ar plăcea și clasa mea să terminăm anul împreună.
  Pachetele cu ulei de ricin erau relativ noi în armura O’Malley în acest moment. A spus profesoarei despre ele și a acceptat să încerce.
  “Ea a fost instruită să raporteze imediat simptomele adverse”, a spus doctorul, “și să ne țină de progresul ei”.
  O săptămână mai târziu, soțul a sunat să-și raporteze soția mai bine decât de ani de zile. Greutatea înșelătoare din piept fusese practic dispărută. Trebuia să continue pachetele timp de o săptămână. Următorul raport, săptămâni mai târziu, a venit de la șeful de școli din localitate, deoarece a menționat cât de bine arata profesorul ca noul termen deschis. În trei luni nu a existat nicio reapariție.

  Colita ulceroasă a fost ca o ciumă pentru majoritatea medicilor, dificil de diagnosticat, dificil de tratat. O femeie în vârstă, șaizeci și șase, rănită într-un accident auto, a intrat într-o clinică; diagnosticul a fost colită ulceroasă, datorită traumelor și șocurilor. Tratată timp de șase luni, a pierdut o greutate considerabilă, deoarece îi era frică să mănânce, deoarece i-a iritat imediat intestinul. Când sa plâns de palpitații, familia sa temut de o condiție cardiacă și a sunat la O’Malley.
   
  El a prescris imediat pachetele de ulei de ricin.
  “Cu primul tratament, a spus el, ea a început să răspundă. După trei săptămâni, toată durerea a dispărut în abdomen. A început să doarmă fără medicamente.
  Una dintre cele mai pline de satisfacții, așa de neașteptată, a venit în tratarea unei fete de opt ani pentru o durere abdominală recurentă, datând de la un asediu de pojar. Ea a fost operată pentru apendicita cronică, iar intervenția chirurgicală a relevat o ruptură veche de apendice, complicată de un abces acut. Datorită aderențelor, îndepărtarea anexei a fost dificilă, iar condiția copilului este critică. Erau balonare abdominala, varsaturi, temperaturi ridicate.

  Antibioticele nu au fost eficiente. În cele din urmă, ambalajele cu ulei de ricin au fost folosite, timp de o oră la un moment dat, de trei ori pe zi.
  “A fost o ușoară îmbunătățire în primele douăzeci și patru de ore”, a observat O’Malley, “dar a treia zi, balonarea a început să scadă și temperatura a scăzut”.
  Ambalările au fost continuate timp de douăsprezece zile de convalescență.
  “It is my conviction,” the doctor recorded, “that the castor oil packs stimulated the body’s defense mechanism, and with the improved circulation, the medication helped to restore homeostasis [equilibrium between cells]. It was of interest to note that an anemia, which the patient had picked up, appeared to respond much better to iron therapy while the castor oil packs were being applied to the abdomen.”
  Pe măsură ce ușurau congestia, pachetele de ulei de ricin au fost utile și în reducerea excrescențelor, cum ar fi moliile, negii și chisturile, precum și psoriazisul, guta și pietrele la rinichi. La fel ca McGarey, O’Malley nu numai că a profitat de tratamentul cazurilor specifice, ci și-a câștigat un concept mai amplu despre ce au fost toate afecțiunile. Uleiul de ricin părea util în maladiile în care lipsa circulației limfatice a dus la eliminarea necorespunzătoare a “toxinelor organismului sau a bolii”.
   
  Aceasta părea să ofere posibilitatea ca pachetele să aibă o aplicare mai largă.
  In cazurile de psoriazis, cancer si artrita in tabel, a observat O’Malley, citirile se refera la lipsa de absorbtie a circulatiei limfatice prin canalul alimentar.
  Mulți vindecători au poreclit remediile lui Cayce pentru astfel de afecțiuni mistică precum artrita și cancerul, căutând indicii care ar fi utile în tratamentul lor. Multe “tratamente” pentru artrită sunt înregistrate în fișierele Cayce, cu mărturii mai târziu de la cei care s-au vindecat. Cayce a abordat artrita pe un front larg, înțelegând ceea ce mulți doctori au ajuns abia recent să accepte: artrita este reacția organismului – și a minții – la mai multe greșeli și abuzuri. Scorurile citirilor despre această tulburare criptoasă au fost examinate îndeaproape de Dr. Henry George III de la Wilmington, Delaware, descendent al economistului remarcat.

  În patruzeci și nouă din cele cincizeci și nouă de cazuri studiate, Cayce a recomandat un ulei de măsline sau un ulei de arahide, osteopatie generală, cu stres deosebit de reglare a zonei cervicale (gât) și a zonei dorsale scăzute în treizeci și opt de cazuri. Clorura de aur sau Atomidina a fost utilizată în combinație cu aceste terapii de unsprezece ori; colonizarea irigațiilor, curățarea sistemului de paisprezece ori. În nouă cazuri, el a cerut subiecților să-și îmbunătățească atitudinea mentală și spirituală. El a fost puternic în dietă, interzicând cantități mari de carne în jumătate din cazuri și carne de porc în aproape fiecare caz. Mulți au fost rugați să evite pâinea albă, cartofii, alimentele grase și grăsimile, încurajați să mănânce legume rădăcinoase. Rapoartele de progres au fost interesante. Douăzeci și trei au fost vindecate sau îmbunătățite, unsprezece au descoperit că tratamentul diversificat este prea complex pentru a urma

 2. Daca cineva poate sa imi trimita si mie ceva documentatie referitoare le ricin … planta, lucrari mecanice necesare, plantare, … va rog pe email: alincorici @ yah oo punct co m.
  Si … apropos … care este pretul de vanzare per kg/tona ? Pret catre procesatori.
  Multam fain.

 3. Buna seara domnule, fiti va rog amabil aș dori să înfintez o cultura in zona de munte mai exact Petrosani județul Hunedoara .ce sfat puteti sa imi dați ,este o zona favorabilă pentru o asa cultura?Multumesc anticipat

 4. Aveti multa dreptate, insa pentru a reusii trebuie sa-ti dedici timp , bani si mult interes. In cadrul Asociatia:ECORICINUS” am ajuns la 170 membrii. Sansele unei reusite se masoara in cinste, corectitudine, sacrificii
  si multe ore de munca

  1. Tin sa va felicit pentru reusita d-voastra.Apreciez calitatile de om pe care le aveti si tot odata sunt mandru ca mai sunt oameni care se dedica si calitatii nu numai castigului.As fi incantat sa va cunosc personal si sa pot avea ceva sfaturi utile.
   Inca odata tot respectul meu.

 5. Am vazut de a lungul timpului afaceri “exotice” . Ferme de melci , ferme de capre ( cu laptele lor binefăcător)plantații de paulownia , lavandă, goji, nuci,Aluni,ursi Panda,acum si ricin toate un Eșec ,bani investiți degeaba cu mirajul îmbogățiri rapide .Au câștigat cei care au vandut materialul de inceput care au știut sa promoveze un “miraj”.Iar cei care s au aruncat adică fraieri stau acum cu marfa la Colțul străzi sa o vândă sau poate ca unii nu au ajuns la nici un rezultat . Țineți minte intr-o afacere trebuie urmări anumiti pași sa ai succes :
  1 . Sa ai cu cine sa colaborezi
  2. Sa ai unde sa iti dezvolți afacerea
  3. Sa STI unde dai produsul finit
  4.Si cu CAT il dai (minim- maxim)
  Daca o sa mergeți la nimereala tot asa va fii si rezultatul
  Mult succes si cel mai important multa minte

  1. Foarte interesant ce ati scris.
   Desi sunt incepatoare si in faza de a gasi o afacere pe suprafate mici, sunt de acord cu parerea dvs.
   Afacerile exotice par destul de naive si greu de realizat, iar mirajul imbogatirii rapide ma face sa zambesc.
   Ce parere aveti in schimb despre plantele medicinale?
   Multumesc pentru sfaturi si voi tine cont de ele.

  2. Aveti multa dreptate, insa pentru a reusii trebuie sa-ti dedici timp , bani si mult interes. In cadrul Asociatia:ECORICINUS” am ajuns la 170 membrii. Sansele unei reusite se masoara in cinste, corectitudine, sacrificii
   si multe ore de munca

  1. Lacramioara sunt interessata de seminare Ricin vreau ca sa stiu cind se seamana si de unde pot cumpara seminte.Pot sa fac un contratto cu d vostra de cumparare si de vendere
   seminte ori cum trebuie sa procedez

 6. Buna seara. Am cateva parcele in zona comunei Borsa cluj pe care s-a semanat lucerna respectiv porumb si posibilitate sa cumpar/arendez ceva teren convenabil in comuna Aghiresu cluj. Chiar daca nu un hectar. Cum ma puteti ajuta? Trebuie sa imi scot certificat de producator din ambele comune ?

 7. Buna ziua Silviu ma numesc am 21 de ani si de la 17 ani lucrez ca ospatar mi sa scarbit de meseria asta am citit articolul dumneavoastra eu deja miam pus in gradina seminte ca la anu sa imi pun semintele recoltate pe un teren mai mare vreau sa imi incep o afacere din asta vreau sa imi achizitionez si presa pt ulei vreau sa si ambalez produsul final dar nu stiu foarte multe informatii despre aceasta cultura pregatire cultivare intretinere recoltare depozitare si dupa vanzare va rog ajutatima cu niste sfaturi

 8. Buna ziua sunt Adrian si locuiesc in loc.Fetesti Jud Ialomița (solul Bărăgan)am un hectar pe care intentionez sa l cultiv cu ricin.as dori sa aflu in detaliu daca ,se poate,eventual cu filmulețe,de la procurarea seminței(daca are garanție) cel fel de soi trebuie pt solul nostru, pregătirea terenului pana la cultivarea lui, si eventual daca am rezultate bune,sa ma înscriu si in asociația Dvs.multumesc astept raspuns!

 9. Acest domn Ioan incearca sa se imbogateasca de pe urma noastra , te face sa te inscrii in asociatia lui sa iti vanda seminte cu 450 de lei kg si dupa ce tu iti recoltezi produsul sa le cumpere el in asociatie cu 15 lei kg , ce fel de asociatie e asta ? E ca tot romanul nu te ajuta cu nici o informatie pana nu plateste.

  1. Dl Ciprian, Caini latra, ursul trece. Asociatia pe care o blamati din necunoastere, invidiesi prostie are 150 membrii si a reusit sa faca cel mai bun ulei de ricin din Europa, presat cu adevarat la rece.

 10. Buna ziua domnule Ioan. Sunt din jud. Suceava si as fi interesata sa cultiv ricin. Am citit in articol despre o asociatie si as dorii sa ma inscriu. Imi puteti trimite mai multe informatii, care sunt condiitile pentru inscriere, in ce consta contractul, etc.Si despre seminte, de unde pot cumpara, cultivarea lor s.a.m.d. Va multumesc

 11. Asta o fi tot din seria cartofi mov, usturoi roz-bombon, s.a.m.d. ?! Nu de alta, dar cand indienii vand tona (1000kg) cu 500-600$, cum naiba la noi se vinde cu 100lei/kg ?!!! Ma-ntreb care-i en-gros-ul acela care sfideaza bursa mondiala si cumpara la un pret de zeci de ori mai scump ?!!!

  1. Nu a-ti aprofundat informatia. Productia de ricin pentru procesare, obtinut ulei (Castor oil) este intradevar la busa din Londra la cca 97& / 100 kg. Daca intrati pe ofertele pentru ricin ornamental pretul este intre 0.10-1 leu/ buc in Romania iar in occident de 0.25 pana la 0.75 euro. Pe siturile din China veti gasi semintele de ricin ornamentl si la 1.5 & 2 buc. In conditiile in care 1kg = 2800-3000 buc. la cel m-ai mic pret( 0.1 lei x 3000 = 300 lei/kg. Sper ca v-am fost de folos pentru intelegerea afirmatiilor din articol

  2. Ba da, am inteles informatia ! Pretul real de comercializare este de aproximativ 53-54€/100kg (astazi) la care se mai adauga si exceptia posibilitatii vanzarii ca planta ornamentala, insa in cantitati foarte mici, cum, de altfel, se atrage atentia si-n articol. Venitul de 36000€ urmand a fi doar o utopie, precum celelalte amintite mai sus. Ce bine ar fi daca redactorii ar face un minim efort de documentare, inainte de postarea informatiei !!!

 12. as vrea sa fac si eu o plantatie de ricin pe 1 hectar dar problema e urmatoarea: cum depozitez semintele dupa recoltare si cui vand en-gros cantitatea recoltata?

 13. Buna ziua d-le Cont. Sunt din judetul Mureș si as fi si eu interesata de cultura de ricin dar nu pot sa imi imaginez o astfel de cultura. Ma refer la recoltare atat la cea manuala cât și la cea mecanizata. Ma gandesc ca poate aveti ceva filmulete cu aceasta cultura si recoltarea ei.De asemenea as fi interesata si de inscrierea in asociatie daca as opta pt.aceasta cultura.

 14. Buna ziua Domnule,eu sunt din Piatra Neamt si as dori si eu informatii referitor la cultura de ricin,de unde sa iau seminte,insamintarea,timpul,terenul si mai multe si as dori sa ma inscriu in asociatia Dumneavoastra.Sper ca nu este vreo pacaleala ca multe altele pe net.Dumneavoastra nu trebuie sa va… cind cineva va pune astfel de intrebari pentru ca in ziua de azi te poti astepta la orice,nu?.Trebuie sa fiti foarte ingaduitor cu toate persoanele,ca la piata.Va multumesc mult si astept raspuns.

  1. Scrieti-mi pentru detalii pe office!profesionist-psi.ro sau ecoricinus!gmail.com pentru a va putea transmite un calup de informatii. Cu stima

  1. buna emilia,
   si eu sunt din moldova,cahul.
   am in jur de 20 kg seminte de ricin,daca inca esti interesata sa cumperi astept un raspuns pe forum.

  2. Buna seara.Am vazut ptr prima data intr-o curte in oraselul meu si am ramas impresionata de frumusetea plantei,nu stiam ce este dar am avut noroc cu google de l-am identificat,Acum vreau si eu sa plantez,deocamdata in curte ptr ornament,apoi cine stie ma duce gandul sa pun pe o suprafata mai mare,sa vedem….seara buna sa aveti !!

 15. B.ZIUA.Sunt din Moldava o tinara care ar dori sa inceapa o afacere a cultivarii recinului.Am nevoie de citeva sfaturi din partea dv.V-as ruga mult sa imi rs la citeva intrebari de unde cumpar boabele de recin,unde le comercializez,care sunt conditiile generale de cultivare?

 16. Buna ziua, am fost pe forum cerandu-va un sfat,acum doresc sa fac parte din asociatie.Va rog sa-mi comunicati conditiile, multumesc. Sunt din loc. Independenta jud. Constanta, am o suprafata de 20ha.teren agricol pe care vreau sa o rentabilizez.Nr tel.0766464126.

 17. Domnule Cont daca cultiv unde pot vinde recinul,asta nu am inteles ,cum pe internet adica pun anunturi si astept sa fiu sunat ,si daca nu suna nimeni

  1. In vederea valorificarii productiei am realizat o Asociatie a cultivatorilor de ricin urmand ca in cel mai scurt timp sa facem prima sarja deulei de ricin. Valorificarea semintelor va fi realizata prin intermediul Asociatiei “ECORICINUS”

  1. Buna domnule Ioan
   Va rog sa-mi scieti toate datele dumneavoastra de identificare pentru a va putea trmite semintele, pe e-mail [email protected]
   Nume, Prenume, adresa completa, cod postal, nr mobil
   cu stima

 18. Buna seara Domnul Cont Ioan. Vreau sa cultivez cultura de ricin, in zona Clujului sau in zona Argesului. Ce ma intereseaza pe mine consta in felul urmator.1 De unde pot cumpara semintele.. 2 Si cel mai important unde le pot vinde. Am vazut ca Dumneavoastra cultivati deja aceasta minunata planta, si cu siguranta vindeti semintele de ricin, dar imi puteti spune si unde le pot vinde, si nu ma refer la 1-100 kg ci la o cultura de 1ha. As dori daca se poate si sunteti deschis in informatie sa imi puteti spune,mai multe in legatura cu aceasta planta, cumparare ,intretinere ,vanzare.Va multumesc pentru timpul acordat.

  1. Va rog sa-mi transmiteti e-mailul dumneavoastra pentru a va putea raspunde la intrebari, a va putea transmite statutul Asociatiei “ECORICINUS, tehnologia de cultivare etc.

  2. Buna ziua domnule Cont Ioan. As dori sa cultivez si eu cultura de ricin dar am vazut in articolul dvs ca sunt mai multe soiuri. Sunt din partea Moldovei. As vrea sa imi spuneti de unde pot procura cea mai buna samanta, unde pot vinde semintele de pe 1ha si jumatate. Daca imi cumpar presa de ulei pt ricin este mai rentabil sa vand uleiul si unde anume. Astept pe adresa de mail [email protected]. va multumesc.

 19. buna ziua doamna Rodia
  Ma bucur de interesul manifestat in continuare pentru cultura ricinului si posibilitatilor de desfacere a uleiului rezultat din prelucrarea semintelor.
  Chiar daca se spune ca este fabricat in Irlanda mi se pare ca aduc uleiul din India, Asia etc. pe care-l prelucreaza si il imbuteliaza in irlanda.
  Pretul este coparabil cu ce se gaseste lanoi in Romania dar se pare ca este mult diluat fata de ce ar trebui sa fie.
  Scrieti-mi pe [email protected] ca sa va pot trimite statutul
  Cu stima

 20. Buna ziua domnule Cont, ma bucur ca ati reusit sa finalizati statutul asociatiei as dori si eu unul sa-l studiez daca puteti sa mi-l trimiteti in mail.M-am interesat in Irlanda de existenta uleiului de ricin, in farmacii este la 100 ml la 3.45 euro si 500 ml la 7,5 euro, inca nustiu compozitia si alte amanunte dar stiu ca se fabrica in Irlanda.Pe internet este mai scump probabil este diferita compozitia sau calitatea.Am nevoie de mai multe informatii.Pe internet este un singur distribuitor Pukka se numeste, cand voi afla mai multe va anut.Va salutam din Irlanda cu drag,asteptam raspuns.

 21. Din ceea ce am citit exista multe neconcordante intre pretul semintelor respectiv 100 lei kg si pretul ulei ricin. Cel mai ieftin pret l-am gasit cam la 70 lei/kg ambalat in sticle 100 ml. Daca la un randament de 0,4 la 250 lei cost seminte pt un litru ulei primesc doar 70 lei en detail… Nu mai pun la socoteala pret ambalaj si eticheta…
  La 640kg ulei cu rand de mai sus precum si cu recolta pe hectar as primi cam 9600 eur brut fara ambalaj si pret en detail. Daca as vinde en gros prin distributie direct ar trebui sa mai scad 30 %. Adica aproximativ 7400 eur per hectar cultivat. Daca mai scad si celelalte costuri respectiv imbuteliere, ambalaje, curent electric apa, impozite care ar ajunge pesemne la inca 30% as avea un rezultat de 5650 eur la hectar. De unde 36000 eur domnule Cont? Si mai vrei sa vinzi semintele cu 450 lei/ kg? Daca te angajezi prin contract sa imi cumperi toata recolta de pe 2 hectare la 80 lei/kg eu la anul cultiv imediat suprafata asta. In sudul tarii.

  1. Interesanta si totusi pertinenta recezia facuta dar, va rog sa cititi cu mai multa atentie articolul si inclusiv comentariile. Preturile din articol si din comentarii se refereau la ricin ornamental care se vinde pe net si cu 1 leu in conditiile in care un kg are intre 2600-3000 buc.
   Cand se discuta de cultura ricinului in vederea prelucrarii siobtinerii uleiului de ricin, trebuie luate in calcul toate elementele care intra in componenta pretului la raft si atunci discutam de altceva. Ori cum am lua in discutie cultivarea ricinului este deosebit de rentabila in comparatie cu alte plante.In toamna acestui an voi infiinta o Asociatie a cultivatorilor de ricin care va si prelucra semintele obtinute de membrii. Cu stima

  2. cu stima dl.cont ion,daca o sa infiintati o asemenea asociatie as fi interesat.dar stiti ce este cel mai important pentru orice producator;sa-si poata vinde produsele.cred ca dvoastra stiti cum daca vreti sa infiintati o asociatie.

  3. Cred cu tarie ca prin pasi marunti dar siguri o asociatie a cultivatorilor de ricin pate revigora cultura ricinului in Romania si ne pate aduce tuturor si satisfactiile preconizate. Cu stima

  4. Buna ziua dl.cont:scuze pt.intarziere.Am fost putin ocupat.O sa va contactez telefonic cat de curand.Problema este ca sunt din sud,mai exact Ploiesti.Nu credeti ca sunt cam departe ?

  5. Asociatia “RICINUS” va functiona la nivel national, iar zona Ploiestiului se preteaza la cultura ricinului mai mult decat zona Clujului.
   Nimic nu este greu daca iti doresti cu adevarat. Cu stima

  1. Daca sunteti membru al Asociatiei”ECORICINUS” in cadrul asociatiei, daca nu sunteti nu va pot indica cui si cum puteti vinde

 22. Interesanta cultura.locuiesc in zona neamt pentru inceput ar fi interesant sa cultiv pe o suprafata de 0.5ha in doua pozitii diferite.cu cit ar costa semintele pentru cele doua parcele de 0.5ha.mai multe detalii as putea sa le primesc pe adresa de e mail?detin inclusiv presa pt ulei.

 23. Buna dimineata,sunt foarte interesat de aceasta cultura,avand o suprafata de 26ha.teren arabil in Dobrogea.Ma pot baza pe aceasta cultura? Va multumesc

  1. DA, consider aceasta cultura este deosebit de rentabila daca produsul finit este ULEIUL DE RICIN. In anul agricol 2016 va sugerez sa cultivati o parcela mica pentru a vedea cum se comporta cultura si rezultatele realizate.
   Cu stima
   Cont Ioan
   0745/966124

  2. DA, consider aceasta cultura este deosebit de rentabila daca produsul finit este ULEIUL DE RICIN. In anul agricol 2016 va sugerez sa cultivati o parcela mica pentru a vedea cum se comporta cultura si rezultatele realizate.Daca veti fi multumit puteti trece la cultivarea unei suprafete mai mari. Cu stima.
   Cont Ioan

Scrie un comentariu