• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Starea culturilor, la limită din cauza lipsei de precipitații și a temperaturilor ridicate! Fermierii spun că dacă vremea nu revine la normal, vom avea producțiile agricole cu până la 50% mai mici

    Gabriela Gimbășanu -

    Fermierii din celemai multe regiuni agricole ale țării sunt cu ochii pe prognoza meteo și pe termometru. În speranța unor precipitații consistente, dar și a trecerii acestui val neobișnuit de căldură, agricultorii spun că deja culturile încep să fie afectate de secetă și de canicula neobișnuită pentru finele lunii mai.

    Agrointeligența a vorbit cu liderii fermierilor din mai multe regiuni ale țării și vă spune cum se prezintă situația la firul grâului.

    În nord-est, toate culturile așteaptă ploaia

    Situația precipitațiilor din județul Botoșani este critică. În luna mai nu a ajuns nici o picătură de apă în sol, a declarat pentru Agrointeligența ing. Doru Andrici, președintele Asociației Cultivatorilor de Cereale și Plante Tehnice.

    “În acest moment, rapița este la încărcatul bobului și are nevoie de apă. Grâul este în burduf, aproape dă în spic și are nevoie de apă. Ce să mai spun de culturile de primăvară, sunt răsărite toate și așteaptă ploaia. Temperatura își are și ea contribuția ei, este destul de cald pentru această perioadă și coroborat cu lipsa precipitaților afectează culturile din câmp. Sperăm totuși ca săptămâna viitoare să vină cu ploaie pentru că în acest moment toate culturile sunt la limită”, a precizat Andrici.

    El spune că la cereale și la rapiță, solul a început să crape puternic: ”Este vizibilă lipsa mare de apă. Dacă nu plouă într-o saptămână producțiile vor fi afectate, până la jumătate, în special la grâu și rapiță”, a explicat situația din zona Moldovei, ing. Doru Andrici, președintele Asociației Cultivatorilor de Cereale și Plante Tehnice.

    Fermierul din Botoșani a subliniat faptul că, temperaturile destul de ridicate pentru această perioadă afectează producția, pentru că planta se limitează la ce îi oferă solul.

    Lipsă de precipitații și în Buzău

    Fermierii din județul Buzău se confruntă cu o situație delicată, întrucât aici nu a mai plouat din luna aprilie. “Ultima ploaie pe care au văzut-o culturile noastre din câmp a fost înainte de sărbătoarea Floriilor, deci de o lună și ceva nu am avut strop de ploaie în câmp. Marea majoritate a culturilor sunt relativ frumoase, mai rău se prezintă porumbul și floarea-soarelui în zonele în care s-au produs atacuri de dăunători. Fermierii care au însămânțat cu sămânță netratată cu insecticid au culturile afectate. Aș spune că din totalul de plante care ar fi trebuit să iasă la hectar, în procent de 20% sunt afectate. Dacă nu plouă, producțiile vor fi diminuate foarte mult și numai dacă vine o ploaie se mai schimbă ceva, dar în agricultură totul este relativ”, a vorbit pentru Agrointeligența Valeriu Călin, președintele Asociației Producătorilor de Cereale și Plante Tehnice “Agroceres” – Buzău.

    Căldura din ultima perioadă de timp stimulează creșterea plantelor, dar și creșterea buruienilor. Cine nu reușește să-și întrețină culturile curate de buruieni, în mod cert va obține o producție mult mai mică față de cea înregistrată în anul precedent.

    Zona de sud-est – un paradox

    Fermierii din Călărași se confrună cu o situație atipică: au avut precipitații abundente și băltiri de apă care nu le-au permis intrarea în câmp pentru a însămânța culturile de primăvară.

    “Am avut apă până săptămâna trecută și nu am putut intra să semănăm și, după ce am reușit să semănăm ceva, acum nu mai plouă. Suntem în zona de luncă a județului și, din cauza vremii, nu am terminat nici la această dată (vineri dimineață – n.r.) însămânțatul culturilor de primăvară. Eu mai am 300 de hectare pe care nu am reușit să pun nimic. Este o dată târzie și în mod clar de pe cele 300 de hectare, chiar dacă reușesc să le însămânțez, nu le mai pot folosi decât ca nutreț verde pentru animale”, ne-a spus ing. Alexandru Baciu, președintele Asociației Cultivatorilor de Cereale și Plante Tehnice.

    El a precizat că toată zona de luncă a Călărașului este afectată de băltirile de apă. ”Fermierii se află într-o situație foarte delicată din cauza acestui fenomen. Nu avem nici o protecție, societățile de asigurări refuză să asigure aceste terenuri”, se plânge agricultorul.

    Președintele APA de la Călărași a sublinat faptul că, dacă nu va ploua în perioada următoare se vede nevoit să pornească vechiul sistemul de irigații pe care a reușit să-l salveze din mâinile hoților de fier vechi.

    În Oltenia, culturile au răsărit neuniform

    Situația fermierilor din județul Dolj este dramatică: lipsa precipitațiilor a afectat culturile de toamnă, în timp ce culturile însămânțate în primăvară nu au avut o răsărire uniformă. “Dacă în intervalul următor de timp nu va ploua, vom asista la o scădere drastică a producțiilor de grâu și rapiță, în special. Culturile însămânțate în primăvară se prezintă foarte prost, nu au răsărit uniform, pentru că nu au avut suficientă umiditate în sol. Ploile care au venit au fost neînsemnate cantitativ și chiar dacă porumbul și floarea-soarelui sunt acum într-o fază avansată de vegetație, plantele s-au dezvoltat diferit. Temperatura ridicată face bine plantelor, numai că lipsa apei le duce în pragul ofilirii”, a declarat pentru Agrointeligența ing. Constantin Iancu președintele Asociației Producătorilor Agricoli –Dolj.

    Inginerul Constantin este de părere că dacă va ploua în perioada următoare culturile își vor reveni, dar producțiile nu vor mai fi cele prognozate pentru că plantele au traversat o perioadă lungă de stres hidric și nu vor mai da producția așteptată.

    Vestul e cel mai puțin afectat

    Fermierii din partea de vest a țări au fost ceva mai norocoși, astfel că, chiar dacă, s-au confruntat cu lipsa precipitațiilor în luna aprilie, culturile din câmp arată binișor. “Culturile din câmp se prezintă de nota opt. Dacă va ploua saptămâna aceasta, culturile vor fi în regulă. Noi în luna aprilie ne-am confruntat cu o lipsă acută de precipitații, care a influențat semnificativ culturile de toamnă. La modul în care arată culturile în acest moment, estimez că producția la rapiță va fi mai mică cu 30% față de anul trecut, iar producția de grâu va fi cu 20% mai slabă față de cea din 2014. În schimb, culturile de primăvară arată destul de bine pentru că au avut umiditate suficientă în sol pentru răsărire”, ne-a spus ing. Ioan Andru președintele Asociației Producătorilor Agricoli “ARAGRA 2008”- Arad.

    Chiar dacă partea de vest a țării s-a confrunat, pentru câteva zile, cu temperaturi extrem de ridicate pentru această perioadă, 29-31ºC, perioada nu a fost suficient de îndelungată pentru a afecta plantele din câmp.

    Ce anunță meteorologii pentru perioada 23-29 mai

    Vremea continuă să se mențină mai caldă decât normalul acestei perioade și în următoarele zile. Pentru intervalul 23-29 mai, meteorologii anunță instabilitate și temperaturi care, în miezul zilei, pot atinge 32 de grade Celsius în toate regiunile agricole, cu o minimă de 7 grade Celsius pe timp de noapte.

    Temperatura medie diurnă a solului la adâncimile de 10 cm se va încadra între 14…26°C, limite optime desfășurării proceselor de vegetație la culturile de câmp înființate până în prezent”, spun specialiștii de la Administrația Națională de Meteorologie.

    Instabilitatea atmosferică se va manifesta prin ploi sub formă de aversă, fiind însoţite de descărcări electrice, intensificări temporare ale vântului și izolat de căderi de grindină în majoritatea zonelor de cultură, iar cantitățile de apă pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol.

    ”Rezerva de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, se va încadra în limite satisfăcătoare, în Maramureş şi Oltenia, cea mai mare parte a Munteniei, nordul, sud-vestul şi local în estul Dobrogei, nord-vestul, centrul şi sudul Transilvaniei. În Banat, Crişana şi Moldova, pe suprafeţe extinse din Transilvania, centrul şi sud-estul Dobrogei, nord-estul şi izolat în sud-vestul Munteniei, se vor înregistra deficite de apă în sol, seceta pedologică fiind moderată, puternică şi izolat chiar extremă.

    Aprovizionarea cu apă în stratul de sol 0-50 cm, în cultura de porumb, se va situa în limite satisfăcătoare, în Maramureş, pe suprafeţe extinse din Transilvania, Oltenia şi Muntenia, local în sud-vestul şi estul Dobrogei. Seceta pedologică moderată, puternică şi izolat extremă se va semnala în Banat, Crişana şi Moldova, cea mai mare parte a Dobrogei, vestul Transilvaniei şi izolat în sud-vestul Olteniei, nord-estul şi sudul Munteniei”, se mai arată în prognoza agrometeorologică pentru perioada 23-29 mai.



     


    Te-ar mai putea interesa

    Preț de vânzare la ovine. Cât costă o oaie la intrarea în iarnă Subvenții APIA 2024. Fermierii care au intrat până astăzi la plata celei de-a doua tranșe Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!