• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Recoltarea culturii de soia cu combina: Ce rezultate s-au obținut cu Case IH Axial-Flow și un header special pentru plante ce trebuie tăiate cât mai aproape de sol

    agrointeligenta.ro -

    Soia are toate șansele ca anul acesta să fie cultura-vedetă în România, odată cu introducerea condițiilor ”verzi” pentru încasarea subvenției pe suprafață (5 % din suprafața fermelor vegetală trebuie să fie zone de interes ecologic, incluzând aici culturile fixatoare de azo). Mai mult, fermierii care recoltează și valorifică o cantitate de cel puțin 1.300 de kilograme la hectar sunt eligibili pentru a încasa și sprijinul cuplat plătit pentru soia în 2015.

    Soia se recoltează cu combina agricolă, însă procesul tehnic a pus mereu în dificultate agricultorii de la noi și nu numai. În Austria, la renumita companie Saatbau Linz se obțin, an de an, cele mai mari și mai bune producțiie de soia din UE, astfel că Agrointeligența vă prezintă tehnologia cu care austriecii reușesc să aibă randament maxim la recoltarea plantei oleaginoase.

    Cele mai mari capcane la soia sunt depozitarea la un loc a unor cantități prea mari de boabe timp îndelungat și prezența păstăilor cu boabe prea jos pe tulpina plantelor. Aceste elemente pot cazua pierderi importante la recoltarea culturii de soia, așa că este extrem de important ca procesul să se desfășoare în condiții optime și ca agricultorii să țină seama în special de momentul potrivit pentru recoltare și de nivelul de umiditate al culturii.

    În Austria, aceste aspecte au fost deja depășite, așa că se pune accent mai ales pe strânsul boabelor din câmp. La Saatbau Linz, managerii au investit în combine Case IH Axial-Flow pentru a recolta boabele de soia care vor fi utilizate chiar și pentru însămânțările viitoare. Aceste mașini agricole și-au dovedit în timp calitățile tehnice atunci când vine vorba de sporirea randamentului productiv al diferitor tipuri de culturi de boabe, fapt datorat în special operațiunilor de batere ușoară, care determină nivele scăzute de boabe sparte.

    Flex cutter 3020 – cel mai nou aparat de tăiere de la CASE IH

    Eficiența combinelor Case IH Axial-Flow a fost demonstrată clienților printr-un test practic organizat într-o zi de la sfârșitul lunii septembrie 2014, eveniment la care au participat și reprezentanții companiei Saatbau Linz, furnizorul semințelor din care s-au dezvoltat culturile de soia recoltate. În cadrul acestei demonstrații, a fost utilizată noua combină Case IH Axial-Flow 7240, echipată cu cel mai recent aparat de tăiere al brand-ului nostru, Flex cutter 3020.

    Testul a costat în obținerea unei productivități medii de boabe de soia de 3.5 tone la hectar – umiditatea culturii fiind de 16%.

    Condițiile în care s-a desfășurat testul i-au permis combinei Axial-Flow să-și arate punctele forte (ca de exemplu performanța superioară de lucru a rotorului Axial-Flow). Rotorul optimizat de tip ST montat pe noile combine din Seria 240 garantează obținerea celei mai ridicate productivități de boabe la recoltarea culturilor de soia, chiar și țn cele mai dificile condiții de lucru.

    Se previne pierderea boabelor pe câmp

    Datorită procesului de batere ușoara și îndepărtării eficiente a semintelor provenite de la alte plante, rotorul Axial-Flow ajuta la prevenirea pierderilor de boabe pe câmp și la reducerea substanțială a cantității de pleava din buncărul de colectare, fapt susținut și de numeroase teste practice derulate de-a lungul anilor.

    Chiar și la turații scăzute ale rotorului (400 rpm), au putut fi atinse viteze ridicate de recoltare în zona sa frontală, determinând apariția unui fenomen eficient și protector de separare centrifugală a boabelor de paie. Drept urmare, combinele nu au nevoie de componente suplimentare, ca de exemplu de tobe externe de accelerare.

    Noul heder Flex Cutter 3020, care diversifică din acest an gama de hedere Case IH, a contribuit la succesul deplin al combinelor. El a fost special proiectat pentru a maximiza productivitatea de lucru a combinei și pentru a preveni pierderile de boabe provenite de la plantele care trebuie tăiate cât mai aproape de sol (inclusiv soia).

    header pentru recoltat soia

    Grada la sol se poate regla manual sau direct din cabina combinei

    Acest nou aparat de tăiere se distinge de alte modele similare în special prin bara flexibila de lame ale cuțitelor. În componența acestei bare intră și un sistem de fixare complet reglabil, care corectează poziția lamelor în funcție de denivelările solului – chiar și atunci când acestea trebuie să taie plantele cat mai aproape de sol – prevenind pătrunderea acestora în pământ. Grada la sol a aparatului de tăiere poate fi reglată în mod manual, prin intermediul unui dispozitiv montat la exteriorul combinei. Opțional, clienții pot alege ca grada la sol a aparatului de tăiere sa poata fi reglată și din cabina utilajului. Acest sistem de reglare a distanței față de sol a aparatului de tăiere s-a dovedit a fi extrem de eficient în timpul lucrărilor de recoltare a culturilor de soia derulate în anul 2014, chiar și în cele mai dificile condiții de lucru (culturi extrem de productive sau cu umiditate ridicată).

    Pentru a se demonstra faptul ca boabele de soia rămân intacte în urma recoltării s-a facut comparația între un eșantion de boabe recoltat manual, prin frecarea între palme a păstăilor de soia, și un eșantion de boabe recoltat cu ajutorul combinei Case IH Axial-Flow 7240. În urma analizării eșantionului recoltat manual de pe câmp, s-a observat ca 98% dintre boabe erau normale, 2% erau sparte și că nu existau boabe „seci”.

    Atunci când întreaga cantitate de boabe recoltate cu ajutorul combinei Case IH Axial-Flow a fost predată la depozitul aparținând companiei Saatbau Linz și s-a prelevat un eșantion de boabe similar celui recoltat manual, s-a constatat ca 96% dintre boabe erau normale, 4% erau sparte și ca nu existau boabe „seci” – așadar, nu există diferențe notabile cu privire la gradul de dezintegrare al boabelor și la proprietățile germinative ale acestora.

    Valori care, îndeosebi în contextul nivelelor deosebit de variate de germinație și condițiilor meteo nefavorabile înregistrate anul trecut în perioada coacerii în Austria, sunt chiar printre cele mai bune – a fost verdictul exprimat de Georg Landerl, unul dintre experții austrieci Case IH în tehnologia recoltării.

    Sursa: Titan Machinery România



     


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA 2024. Fermierii care au intrat până astăzi la plata celei de-a doua tranșe Adrian Pintea – anunț de ultimă oră despre plata tranșei a doua din subvenția APIA Turbulențe pe piața UE a îngrășămintelor. Costurile de producție cresc, iar fermierii nu cumpără

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!