• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Răzmeriță pe prețul brânzei de Sibiu. Cine are interes să se desființeze prima piață țărănească din România?

    agrointeligenta.ro -

    Pe 1 septembrie 2012, la Sibiu se înființa, cu acte în regulă prima piață țărănească unde producătorii din județ își comercializează produsele fără a plăti nici un leu către autorități. Consiliul Județean este cel care a pus la dispoziția fermierilor atât o locație bună, cât și echipamente pentru vânzarea produselor agroalimentare cu respectarea standardelor europene. Deschisă doar o zi pe săptămână – sâmbăta, piața țărănească a crescut frumos în ultimii doi ani și jumătate, iar astăzi a ajuns să deranjeze mai multe interese politice și economice din zona piețelor Sibiu.

    La piața țărănească din fața Sălii Transilvania, producătorii nu plătesc nici un leu pentru a comercializa produsele direct către consumatori. Se vinde mai ales cunoscuta brânză de Sibiu și legumele crescute în curțile țăranilor verificați atent la acte de către autoritățile ce au creat acest spațiu inedit, un model ce a fost ulterior introdus și în județul Alba, Cluj sau în Timiș.

    Se pare, însă că succesul de care se bucură piața țărănească a început îi să deranjeze mai ales pe cei care îi taxează pe cei care vând în piețe Sibiului. Astfel, aceștia încearcă acum un curent de ”discreditare” a pieței țărănești unde, spun ei, produsele sunt mult mai scumpe, deși producătorii au cheltuieli minime. Mișcarea atent ticluită pare a avea scopul de a proteja interesele financiare uriașe ale celor care fac jocurile în piețe, acolo unde, dacă vor tarabă, fermierii sunt obligați să scoată din buzunar sume exorbitante precum 2.100 de lei lună pentru a fi prezenți la Piața Cibin – cea mai cunoscută din oraș.

    Cel mai recent asalt pe care mafia piețelor a reușit să îl dea ”țărăneștii” de la Sala Transilvania a avut loc chiar în ședința Consiliului Județean. Daniela Cîmpean, o consilieră din partea PNL, invocând ”voci” sau ”anumite persoane” care se plâng că țăranii vând brânza prea scumpă în piața țărănească, a cerut ”să se facă ceva, să se intervină”. Filmarea cu politiciana care a pus gând rău producătorilor ce își vând produsele doar câteva ore pe săptămână a stârnit un val de reacții pe rețelele de socializare unde consiliera a fost ”urecheată” virtual că, în calitatea sa de reprezentantal unui partid ce se proclamă de dreapta, vrea să impună cu forța politici de preț într-un spațiu al comerțului liber. Mai mult, sibienii spun că dacă prețurile ar fi exorbitante, cumpărătorii ar lipsi din piața fermierilor, ceea ce nu se întâmplă, ci, dimpotrivă, numărul clienților este în creștere.

    Citiți și: Proiect de succes la Sibiu: Piața țărănească a împlinit doi ani și continuă să fie un loc al producătorilor agricoli din județ

    Într-o altă filmare, jurnaliștii locali au chestionat și producătorii care vând la Sala Transilvania. Aceștia se arată convinși că la mijloc sunt interese economice și politice, întrucât cei care administrează piețele la Sibiu au ”cap” de la PNL, în timp ce piața a fost înființată și susținută permanent de președintele CJ Ioan Cindrea, lider PSD.

    Piata taraneasca de la Sibiu

    ”Mie personal nu mi se pare că brânza pe care o vindem noi la Sala Transilvania este mai scumpă decât în alte piețe. Aici suntem producători și avem prețuri de producător: 15-16 lei kilogramul. La piața de la Cibin este 22-23, chiar și 24 de lei kilogramul. Cei care vorbesc de rău piața țărănească nu sunt de acord cu ea. Lumea vine aici în număr tot mai mare. Avem impresia că se dorește desființarea pieței țărănești pentru a ne obliga și pe noi, micii producători, să plătim și noi taxe în piață. Le-au plecat mulți oameni care vindeau în piață din cauza taxelor mari. La piața Cibin se plătesc 21 de milioane. Noi nu ne putem permite așa o sumă”, a declarat pentru ”Sibiul meu” o producătoare locală de brânză din localitatea Tilișca, județul Sibiu.

    Înființată pe 1 septembrie 2012 din inițiativa președintelui Consiliului Județean Ioan Cindrea, piața volantă a funcționat fără întrerupere în ultimii doi ani și jumătate, sâmbătă de sâmbătă, între orele 8.00-14.00. De la 50 de fermieri care veneau la început, numărul a urcat la peste 300, toți verificați să fie producători veritabili.

    Foto: Adevărul, Sibiu-turism.ro



     


    Te-ar mai putea interesa

    Ordin MADR: Terenurile care sunt scoase de la subvenția APIA O fermă de 1.360 de hectare a fost scoasă la vânzare cu 20 de milioane de euro Fermierii care pierd subvenția APIA de 42,47euro pe hectar

    Ultimele știri

    S-au emis derogările pentru tratamentele cu neonicotinoide la porumb și floarea-soarelui 2025 Plăți de 1,2 miliarde de euro în conturile fermierilor Casa Verde Fotovoltaice 2024. AFM a publicat lista oficială!