• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierii Moldovei sunt greu încercați de secetă. Laurențiu Baciu, LAPAR: N-a plouat de trei luni. La mine în fermă nu voi recolta mai mult de 1.500 kg/ha de grâu

    agrointeligenta.ro -

    Perioada următoare este hotărâtoare pentru agricultura românească. Lipsa precipitațiilor a adus deja pierderi importante fermierilor care așteaptă cu ochii ațintiți spre cer, așteptând să curgă măcar câțiva stropi de ploaie, în speranța că mai reușesc să salveze ceva.

    În unele zone ale țării, realitatea din teren arată dramnatic. Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociației Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) atrage atenția asupra faptului că sunt arii extinse unde culturile însămânțate în primăvară sunt compromise în proporție de 100%, în timp ce la grâu și la rapiță sunt așteptate pierderi semnificative de producție.

    “La această dată culturile arată foarte prost, în mod special zona Dobrogei, sudul Moldovei, centrul Moldovei, nordul Moldovei și porțiuni răzlețe și prin Oltenia. În aceste zone avem o secetă cruntă. De două luni și jumătate, chiar trei luni, nu a căzut nici un strop de ploaie. Deficitul de apă din sol în zona Moldovei este de 1.450-1.500 m³ pe hectar, echivalentul a 150 litri de apă pe metru pătrat”, a declarat pentru Agrointeligența Laurențiu Baciu, președintele LAPAR.

    Solele însămânțate în primăvară sunt nerăsărite

    Dacă perioada următoare nu va aduce și precipitații, se prognozează un an foarte dificil pentru agricultorul român. “Sunt zone în care culturile sunt nerăsărite, iar șansele să răsară în următoarele două săptămâni sunt nule, dacă este să ne luăm după datele furnizate de meteorologi conform cărora nu va ploua prea curând. Orice cultură semănată în primăvară și care răsare după 15 iunie este lipsită de orice șansă, ținând cont de faptul că urmează lunile iulie și august, perioadă în care așa cum se știe, temperaturile sunt foarte ridicate și nivelul precipitațiilor este foarte scăzut”, a precizat Baciu.

    În 2015, producția de grâu va fi mai mică cu 30%

    Fermierul băcăuan apreciază că agricultorii români vor înregistra pierderi mari de producție atât la culturile de toamnă, cât și la cele însămânțate în primăvară.

    “La nivel de țară, dacă vorbim de cultura grâului, vom avea o diminuare de producție de 30% față de cea de anul trecut, ceea ce înseamnă că vom avea cu 2 milioane de tone mai puțin grâu. La rapiță pierderile sunt de 10-15% din producție, iar dacă vorbim de culturile semănate în primăvară, în funcție de ce vedem în teren pot spune că, dacă în următoare săptămână nu plouă, suntem lipsiți de orice șansă să obținem vreo producție de floarea-soarelui sau porumb”, ne-a spus reprezentantul fermierilor despre previziunile subre pe care le are în ceea ce privește producția agricolă de anul acesta.

    Baciu a subliniat că agricultorii sunt foarte supărați pentru că au cheltuit sume importante de bani cu sămânță, fertilizări și tratamente, iar acum riscă să-și piardă toată investiția făcută.

    Recoltă de 1.000-1.500 kilograme la hectarul de grâu

    Nici ferma președintelui LAPAR nu a fost ocolită de secetă. “Dacă vorbim de ferma mea, în afară de puțina rapiță care mi-a mai rămas în primăvară și cultura grâului care în condițiile meteo care se anunță, îmi poate da o producție maximă de 1.000-1.500 kilograme pe hectar, nu mai am nimic. Toate culturile de primăvară de la mine din fermă sunt compromise. Pe suprafața pe care o lucrez, am cheltuit până acum, un milion de euro și așa cum se prezintă situația în teren, nu cred că mai recuperez 20% din investiție”, și-a exprimat nemulțumirea fermierul băcăuan.

    Traderi de cereale profită de situație

    Baciu atrage atenția și asupra unui fenomen devenit tradiție în România, profitând de situația dificilă a agricultorului român, traderi de cereale vor practica prețuri de dumping.

    “Situația agriculturii românești se apropie de dezastru și în ciuda acestui fenomen care se manifestă fără voia noastră, traderi de cereale au venit deja pe piață cu acele prețuri psihologice, mult scăzute față de anul trecut, în condițiile în care cantitatea de cereale care se va tranzacționa anul acesta în România este mult mai mică față de cea din 2014. Este o practică veche. Toată această situație mă îngrijorează, nu știu ce se va întâmpla cu fermierii români”, și-a exprimat îngrijorarea președintele Ligii Asociației Producătorilor Agricoli din România.

    “Având în vedere această situație, în perioada următoare, vom face demersuri pe lângă oficialitățile statului – mă refer aici la Guvern și la Ministerul Agriculturii. Nu aș vrea să anticipez un dezastru în România, dar cred că vom fi nevoiți să ieșim și afară din România, pentru a ne face auziți. Înainte de a face asta vom trece pe la Guvernul României pentru a vedea dacă au vreo legătură cu agricultura românească și dacă manifestă interes față de problemele cu care noi (fermierii n.r.) ne confruntăm în această perioadă”- Laurețiu Baciu, președintele LAPAR.



     


    Te-ar mai putea interesa

    Ce putem planta lângă sau sub un nuc Primul îngheț la culturile din câmp. Alexander Degianski, fermier: O iarnă blândă, coșmarul unui agronom Tractoarele Zetor pe care fermierii le pot cumpăra prin programul Rabla pentru Tractoare

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!