• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Viziunea complexă a unui fost comisar european. Dacian Cioloș: Agricultura nu este un simplu sector economic!

    Gabriela Gimbășanu -

    Experiența de comisar european pentru agricultură l-a ajutat pe Dacian Cioloș să aibă o viziune complexă asupra a poziționării agriculturii românești la nivel european și nu numai. La conferința “Viziunea pe termen mediu și lung: Transformarea Agriculturii și Dezvoltării Rurale din România” organizată de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale împreună cu Banca Mondială, Cioloș a subliniat importanța integrării sociale în dezvoltarea sectorului agricol autorhton.

    “Este esențial să integrăm și partea de durabilitatea socială atunci când vorbim de agricultură. Aș porni în primul rând de la faptul că agricultura nu este un simplu sector economic. Agricultura dacă este privită în ansamblul ei, ca și parte a alimentației publice, gestiunea resurselor naturale, dar și abodarea teritorială vedem că agricultura este mai mult decât un sector. Trebuie să abordăm în mod integrat tot cea ce înseamnă agricultură, lanț alimentar integrat și dezvoltarea teritorială din mediul rural”, a declarat Dacian Cioloș, cel care a ocupat funcția de Comisar european în Agricultură în perioada 2010-2014.

    Stimularea fermelor mici pentru integrarea socială

    Agricultura românească este dominată de fermele de mici dimensiuni care paractică o agricultură de subzistență, iar integrarea socială ar trebui să înceapă cu aceste unități. “Avem pe de o parte ferme mari care obțin, în mod natural performanță economică, iar pe de altă parte avem ferme mici sau gospodării care practică o agricultură de subzistență și care sunt legate de teritorialitatea dezvoltării agriculturii decât de cea a lanțului alimentar integrat. Prin politicile publice putem face în așa fel încât ambele categorii să poată să aibă, atât o contribuție economică, cât și o contribuție socială. Fermele mari pot fi stimulate să integreze și aspectele sociale, iar fermele mici care sunt legate de teritorialitate să fie orientate spre piață și să fie sprijinite în așa fel încât să integreze și performanța economică tocmai pentru a se asigura perfomanța socială”, ne-a vorbit Cioloș, despre structura dominată a agriculturii românești.

    Agricultura – un mod de viață

    În opinia lui Cioloș, “performanța economică durabilă are legătură directă cu dezvoltarea socio-economică durabilă, pentru că aceste aspecte merg în paralel”. ”Piața ne împinge spre performanța economică, dar societatea ne obligă din ce în ce mai mult să construim această performanță economică în așa fel încât ea să nu se resfrângă negativ asupra dezvoltării sociale. Dincolo de modul în care piața orientează dezvoltarea agriculturii, avem la îndemână și politicile publice”, ne-a spus Dacian Cioloș.

    Perspectiva teritorială

    Pe lângă integrarea socială, fostul comisar european consideră că este necesar să abordăm această integrare socială din perspectiva teritorială a agriculturii. “Când ne gândim la dimensiunea socială a agriculturii trebuie să avem în minte perspectiva socială pe lanțul alimentar, dar și perspectiva teritorială. Aici intervine abordarea privind dezvoltarea rurală pentru că modul în care faci agricultură te determină să te integrezi într-un lanț economic pentru a face ceea ce cere piața. România este o societate aflată în proces de restructurare. Pentru a da consistență socială dezvoltării agriculturii avem nevoie de restructurarea unităților de producție, punând accentul pe modul în care se face această restructurare”, a explicat Cioloș.

    Creșterea calității vieții

    Creșterea calității vieții în mediul rural reprezintă o altă modalitatea de integrarea socială. ”Creșterea calității vieți se poate realiza prin dezvoltarea infrastructurii și crearea condițiilor dezvoltării economice pentru a putea crea și menține locuri de muncă în mediul rural. Viabilizarea fermelor de familie se poate face prin noua politică agricolă comună și prin modul în care și-a negociat și structurat programul de Dezvoltare Rurală, prin creșterea valorii adăugate a produselor provenite din aceste gospodării sau reducerea costurilor de producție prin asociere. Toate aceste aspecte sunt integrate starategia adoptată de MADR”, a adus precizări comisarul european pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală.

    Pentru unitățile de producție de subzistență nu este suficientă doar latura financiară, ci este nevoie în paralel și de formare profesională adaptată pentru nevoile acestor ferme. Aceste unități au nevoie de asistență tehnică, economică și consiliere pentru dezvoltarea viabilă de lungă durată a acestor ferme. Consultanța și asistența tehnică a acestor unități este vitală pentru a avea acces la finanțare- Dacian Cioloș, cel care a ocupat funcța de comisar european pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală în perioada 2010-2014.



     


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierii, ”arși” la arendă și la ANAF. Prețul mediu la grâu și porumb – nejustificat de mare Ferma de măgărițe, o afacere cu potențial uriaș. Asinia Farm – producție de lapte, în curând și de carne ANT – la plată abia din februarie. Sumele APIA pentru plata la hectar și animale

    Ultimele știri

    La Cocoș: Primim zilnic 15-20 de cereri de angajare. Nu avem criză de personal! Prognoza agrometeo: Valori satisfăcătoare pentru rezerva de apă în majoritatea regiunilor agricole Cartofi cultivați direct din semințe, în câmp. Tehnologia Solynta – disponibilă în România din acest an