• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Aurel Tănase, OIPA Legume Fructe: „Producția de cireșe este foarte bună. Prețul rămâne ca în 2014. Afară pleacă doar fructele cu calibru mare”

    Roxana Dobre -

    Iunie este luna cireşelor iar fermierii anunță că producția din acest an este foarte bună depășind-o pe cea de anul trecut. Seceta, spun ei, a ajutat foarte mult cireșele să se dezvolte în voie.

    “Deja a început recoltatul, apeciem calitatea ca fiind foarte bună și faptul că nu a plouat și nu plouă este foarte bine pentru că nu există pericolul de crăpare sau cel de monilioză. Pe fructe boala se manifestă prin putregai brun și mumifiere. Putregaiul brun apare pe vreme caldă și ploioasă, pe fructe apar pete brune care se întind și cuprind pulpa întreagă. Dacă cireașa ar putea să nu vadă picătură de apă ar fi extraordinar pentru producție. Noi folosim pe lângă plasa antigrindină și o folie specială care să protejeze cireșii pentru că sunt foarte sensibili la apă. Practic le face rău orice picătură care vine pe coroană mai ales în perioada de recoltare”, a declarat pentru Agrointeligența, Aurel Tănase, OIPA Legume Fructe.

    Exportăm doar în UE

    Marii producători de cireșe vând în primul rând în lanțurile mari de magazine dar au și comenzi din partea europeană în țări precum Olanda, Cehia, Belgia, Austria, Germania mai puțin Rusia. Acolo, spune Aurel Tănase, există cerere dar embargoul impus de această țară frânează deocamdată exportul.

    “În 2012, rușii au importat 1000 de tone de cireșe românești, în 2013 cantitatea a ajuns la 2.000 de tone iar în 2014 la 3.000 de tone. Nu ne plângem că am pierdut piața dn Rusia atâta vreme cât găsim deschidere de la magazinele mari de la noi. Știu că majoritatea fermierilor sunt în război cu supermarketurile dar la partea proaspătă nu există probleme. La partea procesată e mai greu. Fermele mari au logistică bună, au producție de calitate și nu sunt probleme deosebite, cel puțin deocamdată. În principal exportăm spre Olanda, Cehia, Belgia, Germania și Austria. Cerere este”, spune satisfăcut Aurel Tănase.

    Prețurile nu s-au stabilizat încă pentru că nu a apărut pe piață cireașa cu pulpă mare. Prețul în general este strâns legat de diametrul fructului. “Cu cât diametrul este mai mare cu atât prețul este mai bun. Spre exemplu în Rusia prețul ajungea și la 10 euro dar se cereau cireșele cele mai bune, care au un diametru cuprins între 28 și 30 de milimetri.

    La noi prețul “la șosea” este cam 6 lei pe kilogram iar în magazine ajunge undeva la 10 lei. Bineințeles că prețul este stabilit în funcție de cantitate, fiecare producător își calculează propriul preț. La export plecăm de la 2 – 2, 5 euro în sus. Asta a fost anul trecut dar anul acesta încă nu pot să spun exact un preț pentru că nu au apărut cireșele cu diametrul mare, cele care sunt cerute pe piața externă”, a declarat pentru Agrointeligența, Aurel Tănase, OIPA Legume Fructe.

    Românii preferă cireșele autohtone

    Cireșele românești sunt căutate la piață în detrimentul celor importate. Deja producătorii se orientează pe recoltat în ambalaje cu dimensiuni cât se poate de mici pornind de 2,5 kg până la 6 kg pe ambalaj.

    ”Noi ne-am pregătit înclusiv cu asigurarea de ambalaje specifice care să poată purta onorabil și corect produsul și să mulțumească consumatorul. Cireșele trebuie să fie foarte bine protejate și este important că producția noastră este foarte căutată și apreciată de consumatorul român. Adică clienții caută cireșe românești în detrimentul celor importate”, a conchis Aurel Tănase.



     


    Te-ar mai putea interesa

    O fermă de 1.360 de hectare a fost scoasă la vânzare cu 20 de milioane de euro Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Subvențiile care se achită fermierilor până la finalul anului

    Ultimele știri

    S-au emis derogările pentru tratamentele cu neonicotinoide la porumb și floarea-soarelui 2025 Plăți de 1,2 miliarde de euro în conturile fermierilor Casa Verde Fotovoltaice 2024. AFM a publicat lista oficială!