• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Pășunatul estival al vacilor de lapte: Ce trebuie să faci pentru a menține producția din stabulație

    Gabriela Gimbășanu -

    Pe perioada verii, explotațiile de mici dimensiuni care dețin pășuni și fânețe scot vacile de lapte din adăposturi și le duc la pășunat. Înainte de a face acest pas, animalul trebuie pregătit corespunzător din punct de vedere nutrițional, în așa fel încât trecerea de la furajarea de iarnă la furajarea cu nutreț verde să se facă cu o scădere cât mai mică a producției de lapte.

    Cu ajutorul ing. Floarea Marocico de la Camera Agricolă Botoșani, Agrointeligența vă prezintă zece lucruri importante pe care trebuie să le aveți în vedere atunci când mutați vacile de lapte la pășune.

    1. Pregătiți animalul cu două săptămâni înainte.
    Pregătirea animalului pentru trecerea de la furajarea de iarnă la furajarea de vară se începe din timp pentur că bovinele sunt mai sensibile la temperaturi ridicate decât la ger. Aportul de masă verde se aduce treptat în alimentație și se contiună și cu furajarea din timpul iernii, până când apare un proces la nivelul rumenului care trebuie foarte bine respectat. Acomodarea la alimentația cu furaj verde durează aproximativ două săptămâni. Pentru început, scoateți animalul câte 10-15 minute pe zi la pășunat, în așa fel încât, să aibă, nu doar stomacul ci și musculatura pregătită pentru a ieși la pășune.

    2. În cele două săptămâni de pregătire se pierde până la 20% din producție.
    Trecerile de la furajarea de iarnă la furajarea de vară se fac cu pierderi de producție. În acele două săptămâni, variația cantității de lapte este foarte mare și cu cât pregătim mai bine animalul cu atât avem pierderi mai mici. În această perioadă pierderile pot fi și de 20%.

    3. Nu renunțați la fibroase.
    Când se trece la pășunat se administrează în continuare concentrate ce trebuie să rămână rație, împreună cu toate suplimentele minerale, proteice și energetice. Este indicat să nu se renunțe la fibroase (fân – n.r.) nici pe această perioadă pentru că fânul reprezintă un tampon la nivelul rumenului. La începutul perioadei de pășunat, iarba este foarte crudă și trebuie să se asigure nivelul corespunzător de substanță uscată. Rația trebuie echilibrată în funcție de stadiul de vegetație al plantelor de pe pășune.

    4. Acomodarea treptată.
    Vaca trebuie să se acomedeze treptat cu nutrețul verde și. În primă fază, nu trebuie scoasă la pășune câteva zile la rând. Înainte cu câteva zile de a fi scoasă la pășune i se administrează fân uscat, care are rol protector pentru stomacul vaci care nu este pregătit pentru a digera masă verde. Administrarea de tărâțe se face tot după un tain de fân uscat. După aceea, vaca se scoate câte 10-15 minute pe zi să pășuneze iarbă. Astfel, masa verde se introduce treptat în alimentația vacilor de lapte.

    5. Nu scoateți vaca la pășune dacă e rouă sau a plouat recent.
    Extrem de important este faptul că animele nu trebuie scoase la pășune pe rouă sau imediat după ploaie. Sunt foarte multe boli care se transmit atunci când iarba este udă, de asemenea, abdomenul vaci se poate umfla dacă este furajată cu iarbă umedă.

    6. Producția de lapte crește, dar trebuie să ai sistem de răcire a laptelui.
    Hrănită cu nutreț verde, vaca dă mai mult lapte dar trebuie să deții un sistem de răcire pentru a putea păstra laptele la parametri normali. Șocul termic al laptelui trebuie să aibă loc în maxim două ore de la muls.

    7. Rația formată din masă verde și substanță uscată.
    Rația pentru animalele scoase la pășunat este formtă din: 40-50 kilograme de masă verde, cantitate pe care și-o asigură animlul singur de pe pășune și 20-22 kilograme de substanță uscată din fibroase și concentrate. Substanța uscată se calulează în funcție de stadiul de vegetație al pășuni. Cu cât stadiul de vegetație al pășuni este mai avansat și iarba este mai uscată, cu atât cantitatea de fân din rație se reduce.

    8. Asigurați animalelor o cantitate suficientă de apă.
    Este foarte important ca pe pășuni să existe apă suficientă, trebuie asigurate surse de apă la nivelul necesități turmei de vaci ce se află pe pășune. Apa trebuie să fie în permanență proaspătă și la o temperatură de 14-15°C. Este indicată prezența umbrarelor la pășune, unde în timpul zilei vaca se poate feri de temperaturile ridicate.

    9. Adăpați taurinele de mai multe ori pe zi.
    Adăparea vacilor doar de doua ori pe zi înseamnă o pierdere de 15% din producţia de lapte. O taurină cu greutatea medie de 500 kg consumă zilnic 40-100 litri de apă, în funcţie de hrana ingerată, producţia de lapte şi temperatura mediului. Vacile cu producţii mari de lapte trebuie adăpate de 4-6 ori pe zi în perioada de vară, având în vedere că numai pentru obţinerea unui litru de lapte sunt necesari 2-3 litri de apă. Deoarece, vara, prin lapte, dar şi prin transpiraţie, se elimină multă apă, ce antrenează şi o importantă cantitate de săruri, vacile trebuie să aibă pe păşune, brichete cu conţinut complex de săruri, sau bulgări de sare.

    10. Pășunatul reduce riscul de îmbolnăvire și crește producția.
    Păşunatul are efect favorabil atât asupra funcţiei de reproducţie, producţiei de lapte care creşte cu 13-14% faţă de stabulaţie, cât şi asupra sănătăţii vacilor, la care îmbolnăvirile sunt mai reduse decât la animalele întreţinute în grajduri.



     


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenția APIA de 98,80 euro/ha, la plată din 2 decembrie pentru micii fermieri Zeci de fermieri români au fost înșelați cu tractoare aduse din afară Fraudă în apicultura românească, anchetată de Parchetul European. S-au făcut primele percheziții

    Ultimele știri

    Prețul cerealelor în Bărăgan. Valentin Popa, fermier: Am înlocuit porumbul cu rapița! ANSVSA – recomandări pentru tăierea porcului de sărbători Comisarul UE pentru Agricultură: ”Acordul Mercosur are multe clauze de protecție pentru fermieri”