• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Cel mai mare oier din România le-a vândut turcilor 80 de tone de lână: ”Am primit un preț de 3-4 lei pe kilogram”

  Roxana Dobre -

  Prețul cu care se vinde lâna în 2015 este una dintre chestiunile care îi preocupă în această perioadă pe crescătorii de oi din România. Aceștia au tuns mioarele săptămânile trecute și acum așteaptă cea mai bună ofertă pentru a valorifica acest produs ”recoltat” de la mițoasele lor.

  Dumitru Andreșoi din Hunedoara este cel mai mare crescător de ovine din România. Când l-am vizitat ultima dată la una dintre stânile sale, oierul ne spunea că are 45.000 de capete, meritându-și pe deplin supranumele de ”Rege al ciobanilor”. A depășit însă demult faza în care are direct grija oilor, și acum principala lui grijă este să își crească afacerea și, bineînțeles, să valorifice la maxim munca sa și a angajaților săi. Din acest motiv, Andreșoi a fost primul crescător de ovine pe care l-am sunat să îl întrebăm cum merge prețul la lână în 2015.

  Dumitru Andresoi poza mare

  Se obțin 2-5 kilograme de lână de la o oaie

  “Am vândut în jur de 80 de tone în Turcia. Ei cer în fiecare an și vin și ridică marfa direct de la noi, așa că ne scutesc de transport. Nu știu de ce se plâng alții că nu sunt cereri pentru lână. De la o oaie poți scoate între 2 și 5 kilograme de lână, depinde cât este de matură. Prețul este de 3-4 lei pe kilogram”, a explicat Dumitru Andreșoi, cel care ocupă locul 12 în Top 100 fermieri – clasament realizat anual de revista Agrointeligența.

  Alți ciobani cu care am vorbit ne-au spus că deși este cerere, prețul la lână este mic, iar costurile de tundere sunt cu mult mai mari decât ce obțin pe lână.

  La Sibiu, kilogramul de lână se vinde cu un leu

  În județul Sibiu, Marcel Andrei, președintele Sindicatului Național al Crescătorilor de Ovine din România, are 600 de oi și pe lâna strânsă a încasat 800 de lei. Face un calcul și spune că prețul ajunge undeva la 1 leu kilogramul.

  Marcel Andrei

  “Am vândut lâna la un preț modic de un leu pe kilogram, bani pe care încă nici nu i-am primit încă. Pentru a tunde o oaie, trebuie să scoatem din buzunar între 3 şi 5 lei. La aceste cheltuieli se adaugă şi cele cu mâncarea şi băutura pentru băieții care tund. Am scos undeva la 800 de kilograme”, a spus oierul pentru Agrointeligența. El a subliniat că valorificarea lânii este o mare problemă pentru crescători cu atât mai mult cu cât este și destul de voluminoasă și nu ai efectiv unde să o depozitezi.

  Ciobanii cu mii de capete sunt avantajați

  ”Procesul de tundere a oilor este costisitor. În lipsa unor centre de colectare, ciobanii sunt nevoiţi fie să arunce lâna la gunoi, fie să o vândă la intermediari, la un preţ de nimic”, a declarat pentru Agrointeligența, Marcel Andrei. El recunoaște, însă că sunt și oieri care se descurcă mai bine. Aceștia au multe capete, deci dau cantități mai mari și ”sar” pentru samsari.

  La Botoșani, lâna a fost depozitată

  Nici în partea Moldovei, ciobanii nu au avut mare noroc anul acesta. Ionică Nechifor, un recunoscut lider al crescătorilor de ovine din zonă, spune că lâna nu se prea caută anul acesta. Apreciază că mulți oieri au depozitat-o și acum caută să o vândă.

  Ionica Nechifor

  Lâna neagră de Karakul își găsește mai greu clienți

  O mare problemă o au și din cauză că în partea Botoșaniului, acolo de unde este și Nechifor, se crește mai ales oaia din rasa Karakul care are lâna…neagră. Iar pentru aceasta, ofertele sunt aproape nule pe piață.

  ”De la o oaie scoatem cam 2, 5 – kilograme. Oierii care au țurcane sunt mai căutați. La noi în schimb se cer pieile de mieluți. Prețul a scăzut la jumătate anul acesta din cauza embargoului impus de Rusia. Piața de desfacere era până anul acesta Republica Modova, Ucraina, Rusia. Am dat pieile în Botoșani unde sunt câteva centre de achiziție și câteva ateliere cu care, de asemenea, avem parteneriat”, a spus Nechifor Ionică, subliind astfel că deși lâna de Karakul nu are preț bun, profitul vine din pielicele folosite la producația de blănuri astrahan.

  Anunțuri pe internet

  Mai multe persoane fizice sau firme din România intermediază comerțul cu lână românească. Prin anunțuri postate pe internet sau luând direct contactul cu asociațiile de crescători, aceștia ajung să preia cantități de zeci de tone din țară pe care apoi le exportă în țări precum Grecia, Portugalia, Turcia sau Spania. Prețul oferit de un intermediar este, în medie, de circa 1-2 lei pentru un kilogram de lână de la rasele româneși așa cum este Țurcana.   


  Te-ar mai putea interesa

  Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute

  Ultimele știri

  MARSAT vine în sprijinul micilor fermieri care vor să își cumpere utilaje cu fonduri europene! Parlamentul European a votat simplificarea PAC cu flexibilitate pentru condițiile de mediu Stațiunea Dancu, ”pepinieră” de vaci campioane. Producția medie de lapte în ferma ”de stat”