• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Subvenții APIA 2015: Fermierii clujeni dorm în mașini sau în șanț pentru a depune cererea fără penalizări. Vezi ce probleme sunt la sediile APIA din țară!

    agrointeligenta.ro -

    Luni, 15 iunie, la ora 24.00 expiră termenul până la care cererea unică de plată poate fi depusă la APIA fără penalizări, așa că în țară s-au format cozi de fermieri care își depun actele pentru subvenții.

    La Cluj, mai mulți agricultori au dormit pe marginea unui şanţ sau în maşini pentru a reuşi, sâmbătă dimineaţă, să îşi depună cererile prin care primesc subvenţii de la APIA.

    Ioan Bor, un fermier de 61 de ani din satul Pata, a venit încă de vineri seară la punctul de lucru al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) din comuna Apahida, pentru a fi sigur că ajunge să îşi depună dosarul cu cererea de subvenţii pentru pământul şi animalele pe care le are.

    El a spus că a mai stat la coadă şi în cursul săptămânii, dar întrucât era foarte multă lume, nu a reuşit să îşi înregistreze dosarul.

    Un singur funcționar preia cererile la Apahida

    “Am venit vineri seară, la ora 22.00, la APIA Apahida, am dormit în fund pe marginea şanţului, că nu am avut altundeva unde. M-a adus feciorul cu maşina, dar a trebuit să plece. Am dormit, m-am mai plimbat să nu amorţesc, ce să fi făcut? Am mai fost de câteva ori în cursul săptămânii, dar nu am rezolvat nimic, or fost foarte mulţi oameni. Am venit acum de cu seară, dar îs al cincilea, mai or fost patru înaintea mea care or dormit în maşini. Eu nu am avut loc”, a spus Bor sâmbătă dimineaţă, după 12 ore petrecute în faţa sediului APIA din Apahida.

    Bărbatul nu ştie când va reuşi să îşi depună dosarul, deşi programul de lucru cu publicul a început la ora 7.00, pentru că în birou este un singur funcţionar, iar preluarea actelor “merge greu”.

    La Botoșani, presa locală prezintă informații despre aceeași situație: aglomerație la APIA. Oamenii s-au plâns de căldură şi de faptul că reprezentanţii instituţiei se mişcă încet.

    Funcţionarii de la APIA dau însă vina pe agricultori, spunând că totul ar fi fost simplu dacă sătenii nu ar fi lăsat depunerea documentelor pe ultima sută de metri. Campania de primire a cererilor a început pe 1 aprilie, iar până la începutul lunii doar jumătate dintre agricultorii botoșăneni veniseră să aducă actele. Asta deşi fuseseră programaţi şi anunţaţi despre data la care trebuie să ajungă la Botoşani.

    „Sunt aproximativ 47.000 de fermieri care trebuie să depună cereri şi 87 de angajaţi APIA”, susţin reprezentanţi din cadrul instituţiei de agricultură.

    La Mehedinți, îmbulzeala la APIA a început să își facă simțită prezența încă de la începutul lunii, potrivit publicației Informația de Severin. În sediul APIA din Drobeta Turnu Severin, zilele acestea nu ai loc să arunci un ac, pentru că fermierii care trebuie să depună cererea pentru subvenţia pe suprafaţă stau ore în şir la rând.

    Întorși din drum pentru documente lipsă

    Se pierd bani, timp şi sănătate, pentru că mulţi dintre deţinătorii de suprafeţe sunt trecuţi de vârsta a doua şi stau ore în şir în picioare. Ca şi cum nu ar fi suficient, când ajung la funcţionarii APIA constată că nu au documentele bine întocmite de primării şi sunt nevoiţi să se întoarcă.

    Reprezentanţii APIA, cei ai Prefecturii şi ai Asociaţiei Producătorilor Agricoli au desfăşurat şedinţe de informare a angajaţilor primăriilor din judeţ şi le-au explicat ce documente trebuie să elibereze fermierilor, dar problemele persistă la unele administraţii locale.

    60% din fermierii doljeni și-au închis cererea

    Agitaţie la sediul APIA din Craiova cu doar câteva zile înainte de termenul final de depunere a cererilor de subvenţie pe suprafaţă. Potrivit Digi24.ro, sute de oameni vin la agenţie, iar cum angajaţii abia mai fac faţă, conducerea a decis să prelungească programul şi în weekend. Cu doar câteva zile înainte de termen, procentul de depunere este de 60%.

    Agitaţie la sediul APIA din Craiova cu doar câteva zile înainte de termenul final de depunere a cererilor de subvenţie pe suprafaţă. Sute de oameni vin la agenţie, iar cum angajaţii abia mai fac faţă, conducerea a decis să prelungească programul şi în weekend. Cu doar câteva zile înainte de termen, procentul de depunere este de 60%.

    IMAG0673

    La Brăila, peste 2.200 de fermieri au lăsat pe ultima sută de metri depunerea cererilor de subvenţie, context în care vineri, 12 iunie, s-au aglomerat ghişeele agenţiei. Centrele locale ale APIA lucrează şi în weekend pentru a face faţă întârziaţilor.

    Conducerea APIA Brăila a explicat că vina pentru aglomeraţia de vineri le aparţine fermierilor, întrucât aceştia nu ar fi respectat programările făcute de către centrul judeţean al agenţiei.

    La Brăila nu s-au respectat programările

    ”Tocmai pentru a evita situaţii de acest gen, de câţiva ani facem programări pe zile privind depunerea dosarelor de subvenţie, programări pe care apoi le comunicăm potenţialilor beneficiari. Din păcate, ca de fiecare dată, fermierii nu respectă orarul stabilit şi vin acum, în ultimele zile, înainte de expirarea termenului final de depunere şi astfel apar cozile. Mai mult, tocmai pentru a le veni în întâmpinare, programul de lucru al centrelor este prelungit şi pe perioada weekendurilor dinainte de termenul final. Cu un efort susţinut din partea colegilor vom reuşi să înregistrăm toate cererile însă, repet, nu este corect ca beneficiarii să nu respecte programările şi apoi să se îmbulzească toţi deodată pentru ca apoi tot ei să vocifreze că sunt nevoiţi să aştepte la rând”, a declarat pentru Obiectiv Vocea Brăilei Daniela Militaru, directorul executiv al APIA Brăila.

    Din informaţiile agenţiei brăilene, până vineri, 12 iunie, fuseseră înregistrate în sistem 12.437 de cereri, vizând o suprafaţă totală de aproape 192.000 ha.

    Fie că este vorba despre cel judeţean, fie de cele regionale, sediile Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Satu Mare sunt luate cu asalt de fermierii din judeţ.

    580 de cereri procesate zilnic la APIA Satu Mare

    Potrivit celor afirmate de directorul APIA Satu Mare pentru Gazeta de Nord-Vest, Gabriel Leş, până ieri au fost depuse, în total, 16.839 de cereri (faţă de 21.400 depuse în 2014) pentru o suprafaţă de 181.000 de hectare (faţă de cele 220.000 existente în judeţ). Dintre acestea, procedura a fost finalizată pentru 14.326 de cereri reprezentând 111.039 hectare de teren.

    „În ultimele zile se lucrează foarte intens. Acum nu se mai lucrează pe bază de planificări ci sunt luaţi fermierii în funcţie de cum vine fiecare. Dacă în perioada planificărilor, funcţionarii APIA procesau 200-250 de cereri pe zi, acum am ajuns în situaţia de a procesa 580 de cereri zilnic. Practic, programul de lucru se termină când toţi fermierii care se aflau la ora 16.00 în instituţie au fost rezolvaţi”, a arătat Gabriel Leş.

    Data până la care pot fi depuse cereri pentru subvenţii este 15 iunie. După această dată, timp de 25 de zile calendaristice, se mai pot depune cereri dar cu o penalizare de 1% pe zi lucrătoare.

    Referitor la cei ale căror culturi au fost calamitate, oficialii APIA din țară au informat fermierii că trebuiau să notifice APIA despre acest lucru. Culturile respective nu vor beneficia de subvenţii, dar cel puţin agricultorul nu va fi sancţionat.



     


    Te-ar mai putea interesa

    Plăți subvenții APIA. Listă cu aproape 8.000 de fermieri care au banii în conturi Ministrul Barbu a anunțat subvențiile APIA care se achită la sfârșitul lunii mai Fermierii care vor avea săptămâna aceasta subvențiile APIA în conturi

    Ultimele știri

    România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii Situație fără precedent în SUA: Gripă aviară depistată la vaci de lapte