• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • ”Armele” fermierilor din Ardan în lupta cu procesatorii de lapte: certificare bio, asociere și producție diversificată

    Gabriela Gimbășanu -

    Eliminarea cotelor de lapte și scăderea substanțială a prețului de achiziție îi determină pe mulți crescători de vaci de lapte să renunțe la această activitate. Confruntați și ei cu aceleași probleme ca și colegii lor din țară, fermierii din Ardan, județul Bistrița-Năsăud, și-au unit forțele și acum nu doar că reușesc să supraviețuiască în acest sector, dar pot negocia prețul laptelui pe picior de egalitate cu cu marii procesatori din industrie.

    Agrointeligența a stat de vorbă cu Petru Cătineanu, președintele Grupului de Producători Agricoli – Ardan care ne-a vorbit despre modelul urmat de fermierii din zonă, despre realizările și planurile de viitor ale grupului pe care îl conduce de mai bine de 8 ani.

    Pentru Catineanu

    Un contract cu procesatorii a dat tonul asocierii

    “Ideea de a crea acest grup a venit din necesitate. În anul 2007 am început prin semnarea unui contract de comercializare a laptelui la procesator. Ne-am dat seama că dacă suntem uniți putem obține un preț mai bun. Acesta a fost începutul, ne-am organizat inițial ca și grup de producători și în ianuarie 2008 am fost recunoscuți și ne-a fost atribuit numărul 29. Atunci când ne-am înființat am fost în jur de 140 de fermieri, destul de mulți pentru început. Noi am transformat o asociație într-un grup de producători, de aici numărul așa de mare al membrilor, încă de la început”, a declarat pentru Agrointeligența Petru Cătineanu, președintele Grupului de Producători Agricoli-Ardan.

    Presiunea procesatorilor a scăzut numărului membrilor

    Succesul înregistart de grupul de producători a dus la creșterea numărului membrilor și implicit la creșterea catității de lapte livrat. Totuși, sub presiunea procesatorilor din industrie, membri au început să se retragă din grup.

    “După ce am schimbat statutul și ne-am recunoscut ca și grup de producători încet, încet numărul nostru a crescut, ajungând ca la un moment dat să fim nici mai mult, nici mai puțin de 480 de membri. Cu toate acestea numărul nostru a scăzut din cauza atacului marilor procesatori care au luat o poziție pentru faptul că, fiind numeroși reușeam să negociem prețul laptelui. Cei care nu faceau parte din acest grup primeau 0,70 bani pe litru, în timp ce membrilor noștri li se oferea un preț de 1,25 lei pe litru de lapte livrat. Atunci când aveam 480 de membri livram anual, către marii procesatori, în jur de 1.800.000 litri de lapte”, ne-a spus reprezentantul producătorilor de lapte din Bistrița-Năsăud.

    Ardan livrează lapte, fructe și miei ecologici

    Următorul pas făcut de grupul de fermieri din Ardan a fost să își obțină certificarea tuturor membrilor ca practicieni ai agriculturii ecologice. Imediat a început să se diversifice și activitatea agricolă din zonă.

    productie diversificata

    “În anul 2010, am trecut la agricultura ecologică, împreună cu toți membri grupului. În anul 2014 am fost recunocuți ca operatori ecologici și am început să livrăm lapte, fructe ecologice și miei crescuți în sistem ecologic. În acest moment livrăm produse ecologice, fiind certificate atât trenurile, cât și animalele. În acest fel reușim să obținem un preț bun pentru toate produsele pe care reușim să le comercializăm cu succes”, ne-a vorbit Cătineanu, despre principalele produse pe care le comercializează grupul de producători.

    Cisternă cumpărată pe banii membrilor

    Datorită organizării în sistem de grup, toți membrii au acces la baza materială necesară pentru comercializarea laptelui materie primă.

    “Avem centre de colectare autorizate prevăzute cu tancuri de răcire, iar în ultimul an am achiziționat și o cisternă pentru transportul laptelui. În acest fel putem livra laptele direct la poarta procesatorului. Cisterna a fost suportată din contribuțiile membrilor grupului. În acest moment am rămas 160 de membri din Bistrița-Năsăud, pe valea Șieului. Ne așteptăm la o creștere a numărului de membri în următoare perioadă, pentru că vor reveni o parte din membri care au plecat și care se vor conforma regulilor agricultorii ecologice”, a precizat președintele Petru, despre avantajele unirii fermierilor în grupuri de producători.

    În prezent, grupul de fermieri din Ardan comercializează exlusiv produse ecologice și se dorește a fi un grup care practică în totalitate agricultura ecologică.

    Valorifică 60.000 de litri pe lapte/lună

    Cantitatea de lapte ecologic vândut lunar de Grupul de Producători Ardan este de 60.000 litri.

    “Cea mai mare parte a laptelui merge către fabrica de telemea Ibănești. Tocmai ce am încheiat un contract cu un mare procesator, iar acest producător solicită cantități mai mari. În acest an va crește numărul operatorilor ecologici și grupului nostru i se va alătura încă 130 de fermieri și vom avea o cantitate mai mare de lapte livrat”, ne-a vorbit reprezentantul fermierilor din Bistrița-Năsăud, despre drumul pe care îl ia laptele din centrele de colectare ale grupului.

    Laptele ecologic, vândut cu 1,65-1,7 lei litrul

    Trecerea la agricultura ecologică dar și faptul că fermieri sunt uniți îi ajută să obțină un preț mai mare pentru laptele ecologic materie primă. ”Prin contract prețul laptelui ajunge la 1,65-1,70 lei pe litru. Nivelul prețului contractat este normal zic eu, fiind rentabil și pentru producător, față de 0,70 bani cât primesc cei din agricultura convențională. Totuși cred că procesatorii ar putea oferi un preț mai bun, având în vedere faptul că litru de lapte ecologic în magazin ajunge la 7-8 lei. La noi ca la nimeni, prețul de achiziție al laptelui materie primă este pe ultimul loc din Europa, în timp ce prețul din magazin al litrului de lapte este unul dintre cele mai ridicate din UE”, ne-a mărturisit fermierul.

    Agricultura ecologică gândită ca o oportunitate

    Trecerea la agricultura ecologică reprezintă o oportunitate pentru fermierii mici. “Sunt culturi de nișă care au foarte mare căutare pe piață românească sau din străinătate. Au venit chiar din SUA să vadă și să guste produsele noastre ecologice. Noi suntem într-o zonă submontană unde nu se folosesc îngrășăminte chimice, pesticide, iar animalele de la noi din zonă sunt rezistente. La noi primul pas spre performanță a fost achiziția tancurilor de răcire. După care ne-am facut centre de colectare și ne-am salarizat omul nostru. Așa am reușit să fim independenți și să putem negocia de la egal, la egal cu fabricile de procesare”, a precizat Petru Cătineanu.

    Fabrica proprie este gata de inaugurare

    Pentru a deveni și mai competitivi, fermierii din Gurpul de Producători Agricoli-Ardan, au luat decizia de a investi într-o unitate de procesare prin intermediul căreia își pot valorifica mult mai bine laptele produs în fermă.

    ”Avem demarate lucrările pentru o fabrică de procesare a laptelui de oaie și de vacă. Astăzi suntem în stadiu de finisaje finale, am construit-o cu fonduri proprii, din comisionul pentru funcținare grupului. Acest comision se percepe de la fiecare membru și reprezintă 10% din prețul pe care îl obțin fermierii pentru laptele vândut. Din cei 10% plătim energia electrică, combustibilul și forța de muncă angajată. Din ce ne rămâne alocăm pentru dezvoltare. Așa am reușit să dotăm, toți membri cu bidoane de inox cu capac ambutisat pentru transportul laptelui ecologic. Fabrica va avea o capacitate de procesare de 35.000 litri pe zi”, ne-a spus președintele Grupului de Producători Agricoli din Bistrița-Năsăud.

    Dacă vom reuși să înființăm cooperative și grupuri de producători în toate zonele unde sunt crescători de vaci de lapte vom deveni jucători importanți pe piața laptelui, cu siguranță și prețul laptelui se va stabiliza și vom putea să negociem în mod egal cu procesatorii. Fabricile de procesare vor fi nevoite să ne privească și să ne trateze ca parteneri – Petru Cătineanu, președintele Grupului de Producători Agricoli- Ardan, din Bistrița-Năsăud

    Sursă poza principală



     


    Te-ar mai putea interesa

    Rabla pentru tractoare – ghid final. Condiții, acte necesare, procedură de înscriere Primul îngheț la culturile din câmp. Alexander Degianski, fermier: O iarnă blândă, coșmarul unui agronom Primul județ în care DAJ anunță că a virat despăgubirile de secetă în conturile fermierilor!

    Ultimele știri

    Mesaj din industria cărnii – ce se întâmplă cu prețul cărnii de porc de Sărbători Micii și salamurile din România – interzise în SUA și UK. Motivul pentru care s-au blocat exporturile Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial