• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cum se cultivă coriandrul – planta cu care fermierul Gheorghe Lămureanu recoltează profit de peste 20 de ani

    Gabriela Gimbășanu -

    Tehnologia de cultivare a coriandrului este asul din mâneca lui Gheorghe Lămureanu, fermierul care, de peste 20 de ani, dedică suprafețe importante pentru această plantă aromatică. Experiența acumulată, dar și parteneriatele pe care agricultorul le-a construit de-a lungul timpului îl ajută să valorifice la cel mai bun preț boabele de coriandru ce pleacă din ferma lui în mijlocul verii.

    Agrointeligența a stat de vorbă cu Gheorghe Lămureanu pentru a afla cum se cultivă coriandrul, dar și care sunt secretele care îi aduc fermierului constănțean producții și profit maxim.

    Coriandrul se seamănă primăvara

    Coriandrul se seamănă la începutul lunii martie, când evoluția temperaturilor permite intrarea în teren. “Coriandrul se seamănă foarte deverme, la începutul primăverii. Este una din culturile de primă urgență. În acest an am semănat la 1 martie, astfel încât planta a beneficiat din plin de umiditatea de primăvară acumulată în sol, dar din păcate anul acesta coriandrul nu a avut nici un fel de aport de apă provenit din precipitații”, a declarat pentru Agrointeligența Gheorghe Lămureanu.

    Cu toată lipsa de precipitații, culturile de la Agigea arată destul de bine, au înflorit, sunt într-un stadiu de vegetație optim. ”Promit o producție bunicică, care îmi va acoperi cheltuielile efectuate și voi obține și un mic profit să îmi pot relua activitatea”, a declarat Lămureanu, care cultivă, în total 1.500 de hectare, din care cel puțin 100 de hectare le pune cu coriandru sau muștar.

    Gheorghe Lamureanu iunie 2015

    Norma de semănat – 18 kg la hectar

    Evoluția prețului la muștar și lipsa cumpărătorilor l-au determinat pe fermierul din Agigea să-și concentreze toate eforturile pe cultura de coriandru, cultivând pentru anul 2015, 120 de hectare cu această plantă aromatică.

    “Pentru a înființa un hectar de coriandru ai nevoie de 18 kilograme de sămânță. Prețul de sămânței necesare pentru a înființa un hectar te costă undeva la 200 euro, un cost destul de mic, dacă luăm prin comparație prețul sămânței pentru culturile clasice de grâu, porumb și florea-soarelui. Terenul pentru înființarea culturii trebuie să fie pregătit din toamnă cu o arătură de calitate efectuată la o adâncime de 20-22 cm, urmată de nivelarea corespunzătoare a solului, care va permite înmagazinarea apei”, ne-a vorbit cultivatorul de coriandru despre norma de semănat și pregătirea terenului pentru înființarea culturii.

    Lămureanu a subliniat faptul că, cele mai favorabile zone de cultură pentru coriandru sunt sudul și sud-estul României.
    Coriandrul este foarte pretențios față de sol, fiind recomandată plantarea lui pe soluri cu textură mijlocie, bogate în humus, dar se poate adapta foarte bine și pe preluvosoluri, cu textură mijlocie și un pH de 6-6,5.

    Fertilizare cu azot, fosfor și potasiu

    Coriandrul este o plantă rezistentă la secetă, are rădăcina privotantă și se duce după apă, dar necesită și fertilizare.

    “Proporțiile variază în funcție de ce rezultate vrei să obții. În principiu se aplică, în jur de 60-70% din cantitatea de îngrășăminte pe care o aplici la orz sau grâu. În funcție de aspectul culturii și de rezultatele dorite, poți administra mai multe îngrășăminte pentru a obține o producție de peste 2.000 kilograme, însă eu nu recomand forțarea artificială a producție. Cumpărătorii caută coriandru crescut cât mai natural, fără prea multe chimicale. Fertilizarea se face cu mai mult azot, coriandrul fiind un mare consumator și mai puțin cu fosfor și potasiu”, ne-a vorbit Lămureanu, despre elementele nutritive de care are nevoie coriandrul.

    Fermierul din Agigea a subliniat că îngrășămintele cu fosfor și potasiu este bine să fie administrate prin încorporarea în sol, atunci când se face arătura de toamnă, în timp ce îngrășămintele pe bază de azot trebuie administrate pe parcursul perioadei de vegetație.

    boabe de coriandru

    Cam două tone recoltate la hectar

    Dacă aplici o tehnologie de cultivare a coriandrului ca la carte și rezultatele obținute vor fi pe măsură.

    “De mai bine de 20 de ani de când cultiv coriandru, în fiecare an am reușit să recoltez o medie de 1.800-2.000 kilograme de pe un hectar”, ne-a precizat Gheorghe Lămureanu.

    El spune că, la recoltare, coriandrul trebuie să aibă culorea maronie, nu neagră. ”Dacă recoltezi planta prea târziu, când ajunge să aibă o culoare neagră se consideră că ai calitatea este depreciată și prețul de vânzare scade aproape de jumătate”, explică fermierul.

    Perioada optimă de recoltare la coriandru este sfârșitul lunii iunie, începutul lunii iulie.

    Recoltarea se face cu o combină obișnuită, la care se fac niște reglaje speciale pentru a elimina la minim pierderile de semințe.

    Preț de vânzare: 750 euro/tonă și desfacere asigurată

    Înainte să te apuci de cultivat coriandru trebuie să te asiguri că ai și cumpărători, pentru că altfel riști să rămâi cu producția în câmp, este cea mai importantă lecție învățată de Gheorghe Lămureanu. El spune că soiurile și sămânța pentru semănat este asigurată de cumpărătorul mărfii, iar contractul cu cel care cumpără se semnează întotdeauna înainte de apune sămânța în pământ. Chiar și cu un an înainte.

    “Nu este o cultură de orz sau de grâu pe care să o pui cum vrei pentru că te gândești tu că găsești cui să o vinzi. Trebuie să ai un contract cert cu un cumpărător înainte să te apuci să cultivi coriandru. Noi nu obișnuim să solicităm avansuri sau alte garanții, ci lucrăm cu aceași companie de mai bine de 20 de ani și sunt oameni serioși. Nu pot să vorbesc despre ei cum vorbesc despre samsari, dar oricum negocierile din timpul anului sunt destul de dure. Prețul de vânzare de anul acesta este mai mic ca cel de anul trecut, dar este destul de bun. Eu voi primi, la recoltare, în jur de 750 euro pe tonă”, ne-a spus fermierul din Agigea.

    La un calcul simplu se vede cu ochiul liber că acestă cultură este mai mult decât rentabilă, astfel că dacă obții o producție medie de două tone și primești un preț de vânzare de 750 euro/tona, venitul înregistrat este de 1.500 euro. Asta numai de pe un hectar.



     


    Te-ar mai putea interesa

    Stimularea producției de ouă la găini iarna. Sfaturi practice Urături de Anul Nou: Cele mai frumoase 5 urături în versuri Fermier cu 15 vaci: Am ieftinit brânza la 25 de lei kilogramul și lumea tot nu este mulțumită

    Ultimele știri

    Mihaela Neagu, proprietara fabricii Luduș: “Dacă nu sunt luate rapid măsuri, 2025 va fi anul dezastrului în agricultură” Primele subvenții APIA care se transferă în noul an în conturile fermierilor Subvenție APIA de 176,11 euro/UVM. Cererile se depun din 9 ianuarie