• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Cireșele de pământ – cătina vechilor incași se cultivă și în România. Este o adevărată bombă de vitamina C și are mare căutare în industria alimentară

  agrointeligenta.ro -

  Cireșele de pământ (Physalis Peruviana) au fost cultivate din cele mai vechi timpuri, fiind una din puținele specii cultivate în grădinile regale din cetatea Machu Picchu și care au supraviețuit trecerii timpului. Această plantă, cunoscută la noi și ca lampadarul chinezesc  – după forma învelișului, sau chiar cătina incașă, se cultivă în: Peru, Ecuador, Columbia, Africa de Sud, SUA, Madagascar.

  Valentin Cucu, un legumicultor din comuna Bălțătești, județul Neamț, cultivă de mai bine de 10 ani în grădina sa de 1.000 mp câteva fire de cireșe de pământ, pe care le numește “bucuria copiilor”.

  Fructe bogate în vitamina C și B12

  Încă de la prima experiență gustativă cu cătina incașilor, legumicultorul din Bălțătești s-a arătat cucerit de gustul acestor fructe.

  “Nu sunt plante foarte pretențioase, în ciuda originii lor. Eu am făcut rost de semințe și când le-am plantat prima dată, am rămas surprins de gustul de care îl au fructele atunci când sunt coapte. Planta crește în tufe de până la 1,5 m înălțime și are nevoie de susținere și legare. Fructele sunt de culoarea galbenă, asemănătoare cireșelor altoite și conțin vitaminele C și B12, calciu și zaharuri și au gust de fructe de pădure. Fructele sunt învelite într-o coajă, asemănătoare unui lampion”, a declarat pentru Agrointelogența Vali Cucu, legumicultor și culegător de semințe din comuna Bălțătești, județul Neamț.

  Principalele elemente care se găsesc, în fructul de Physalis Peruviana sunt: vitamina C în cantitate mare, vitamina B, zaharuri și substanțe amare: fisolina, solanina, alcaloizi, polifenoli, melatonină, carotenoide.

  catina incasa

  Producție de 300 fructe pe plantă

  Productivitatea cireșelor de pământ este un uimitoare, aprope la fiecare frunză din tufă se dezvoltă câte un fruct. “Este o plantă care se seamănă anual. Se plantează la 1,5 metri distanță între pante și are nevoie de susținere. Nu are nevoie de îngrijiri speciale, nu le stropesc cu nimic, am grijă doar să le leg ramurile, pentru că dacă ajung pe pământ, fructele putrezesc. Pentru a se putea realiza polenizare ai nevoie de cel puțin două plante. Pentru plantare este indicat să îți faci răsaduri, pe care să le plantezi, pe la sfărșitul lunii aprilie, sau chiar mai dacă temperaturile sunt destul de mici. În general coacerea fructelor are loc după 80 de zile de la plantare. Plantele sunt destul de rezistente la boli și dăunători și au o productivitate incredibilă. Ca și producție de pe o singură plantă pot rodi peste 300 de fructe”, ne-a spus micul cultivator de cireșe de pământ.

  Vali Cucu a subliniat că fructele odată ajunse la maturitate se pot păstra în lampioanele lor până prin aprilie-mai într-un loc răcoros.

  physalis-peruviana-fruits

  Întrebuințări multiple

  Planta a început să se bucure de un succes răsunător, în ultmii ani, astfel că întrebuințările plantei s-au diversificat. “În general, pentru o cocere uniform, recoltez cireșele de pământ aproape de venirea iernii. Atunci capătă gustul cel mai bun. La început, când am plantat prima dată această plantă, le-am consumat în stare proaspătă. După aceea m-am informat și mi-am dat seama că poți faci o mulțime de lucruri din acest fruct. Așa am ajuns acum să facem compot, dulceață, iar o parte din fructe le lăsăm la uscat pentru a face ceai”, ne vorbit agricultorul din Bălțătești, despre întrebuințările multiple ale cireșelor de pământ.

  Atât fruct, cât și legumă

  Cireașa de pământ este un ingredient foarte versatil în bucătărie: poate fi consumat atât crud, cât și preparat, poate fi utilizat atât ca fruct cât și ca legumă. Crud, se consumă ca atare, ca garnitură la alte alimente, în salate de fructe ori legume, sau pentru decorarea altor preparate. Gătit, se poate adăuga în supe, sosuri, ori poate fi conservat sub formă de gem, dulceață, compot. La fel ca și în cazul celorlalte plante din familia Solanaceae-lor, conținutul său de pectină este mare, ceea ce îl recomandă pentru prepararea gemurilor și marmeladelor.

  Efecte terapeutice

  Physalis Peruviana are proprietăți anti-inflamatoare, diuretice, combate febra și contribuie la eliminarea expectorațiilor. De asemenea, prin conținutul bogat de vitamina C, cireșele de pământ contribuie la întărirea sistemului imunitar. În trecut era folosit pentru tratarea afecțiunilor urinare, biliare și afecțiunilor pielii. Cătina incașilor poate fi folosită în prioadele de convalescență, având un puternic efect tonic și revigorant.   


  Te-ar mai putea interesa

  Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel”

  Ultimele știri

  Ce așteptări au fermierii de la viitorii europarlamentari. Manifestul în 7 puncte al Copa-Cogeca O mare fabrică românească de pâine a fost cumpărată de străini Alertă meteo de ploi și vânt puternic. Cantitățile de apă pot depăși 50 l/mp