• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • LAPAR a solicitat AFIR să reducă perioada minimă de arendă pe 10 ani pentru derularea proiectelor pe bani europeni

    Gabriela Gimbășanu -

    Valabilitatea contractului de arendă, act ce se depune în documentația pentru proiectele de finanțare europeană, a iscat îndelungi discuții și promisiuni, care, până acum nu au condus la nici un rezultat concret. În Ghidurile Solicitantului, contractele de arendă au rămas că trebuie să fie valabile tot minimum 10 ani de la data depunerii proiectelor, condiție care întârzie depunerea cererilor de finanțare, întrucât proprietarii care își arendează terenul refuză să încheie un astfel de contract pe o perioadă atât de îndelungată.

    Agrointeligența a scris pentru prima dată despre această problemă acută de care fermierii se lovesc în depunerea proiectelor pe noul PNDR. Imediat după, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România s-a implicat prompt în rezolvarea acestei chestiuni, acțiune ce a culminat cu un gest ferm din partea organizației pe care o conduce. Astfel, Baciu a luat taurul de coarne și în cursul zilei de ieri (15 iulie n.r.) a trimis o adresă oficială responsabililor de la Agenția de Finanțare a Investițiilor Rurale prin care a solicitat clarificări cu privire la perioada de arendare a terenurilor.

    “Am solicitat responsabililor de la AFIR să modifice perioada de arendare de la 10 ani, la 5 ani, iar dacă regulamentul european cere această perioadă de 10 ani, să li se permită beneficiarilor să vină cu o prelungire de 5 ani, atunci când contractul de arendă expiră. Așa cum este normal, așteptăm ca situația să se clarifice. Situația trebuie să se rezolve în folosul beneficiarilor acestor fonduri. Agenția de Finanțare a Investițiilor Rurale nu trebuie să găsească condiții care să fie împotriva celor care vor să acceseze banii europeni”, a declarat pentru Agrointeligența Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociației Producătorilor Agricoli din România.

    Oamenii sunt reticenți

    Majoritatea fermierilor care au încercat să se conformeze cerințele impuse de Ghidurile Solicitantului s-au lovit de reticența oamenilor de la care arendează pământul.

    “Oamenii refuză să le arendeze beneficiarilor fondurilor europene terenuri pe o perioadă mai mare de 5 ani, așa cum solicită la acest moment Ghidurile solicitantului. Circul tot felul de zvonuri, cum că dacă arendează terenul pe o perioadă mai lungă de timp îți pot pierde dreptul de proprietate. Nimic mai fals, dar totuși românul este foarte precaut și nu toți oamenii au pregătirea juridică necesară pentru a înțelege fenomenul. Un astfel de zvon îi determină să nu încheie contracte pe durata minimă cerută de AFIR”, ne-a vorbit președintele LAPAR, despre motivul pentru care oamenii refuză să-și arendeze terenurile pe o perioadă mai mare de 5 ani.

    Posibilitatea prelugirii contractelor de arendă

    Liderul fermierilor a subliniat faptul că, dacă legislația europeană cere ca contractele de arendă să fie făcute pe 10 ani, atunci să li se permită fermierilor români să se conformeze în două etape.

    “Să existe obligativitatea încheierii contractelor de arendă pe 10 ani, dacă o cere regulamentul european, dar totul să se facă în două etape. Cea mai bună variantă ar fi încheierea contractelor de arendă pe 5 ani, cu posibilitatea de prelungirea a acestor contracte, la expirarea perioadei. Să ți se permită astfel, ca după terminarea contractului de arendă să vii cu o prelugire pe încă 5 ani”, ne-a spus Baciu, despre cum vede el rezolvarea acestei situații.

    Arendatorul se poate retrage oricând

    În opinia președintelui LAPAR, perioada de arendă nu este relevantă, pentru că, persoana care arendează pământul își poate scoate terenul chiar dacă are un contract de arendă în derulare.

    “Chiar că nu înțeleg de ce se ține așa de mult de acești 10 ani pentru că legea îi permite arendatorului respectiv să se retragă cu tot cu pământ, chiar dacă contractul de arendă este în derulare. Sunt niște clauze incluse în contract și se poate ajunge pe cale judecătorească pentru ca respectiva persoană să își poată lua pământul chiar dacă perioada de arendare nu s-a încheiat. Nu știu cât de mult le folosește celor de la AFIR și câtă bază pun ei în aceste contracte de arendă. Această modificare ar permite accesul fermierilor la banii europeni”, și-a susținut poziția fermierul băcăuan.

    Zilele următoare se așteaptă răspunsul

    “Ținând cont de strânsa noastră colaborare cu AFIR-ul sperăm că vom primi un răspuns foarte rapid. Orice zi de întârziere duce și la întârzierea depunerii proiectelor pentru accesarea banilor europeni. Fiecare fermier își face socotelile lui, fiecare fermier are specificul lui și trebuie să știe clar ce are de făcut. Nu ne așteptăm să primim un răspuns chiar azi, dar cred că foarte curând vom avea un răspuns oficial la solicitarea noastră”, a declarat pentru Agrointeligența Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociației Producătorilor Agricoli din România.



     


    Te-ar mai putea interesa

    Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii

    Ultimele știri

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Program APIA de 1 Mai și Paște 2024. Zilele în care se mai fac plăți pentru subvenții Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till