• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Plantația de nuci Chandler: Profit de 22.000 de euro la hectar din recolta de nucă și puieți

    Roxana Dobre -

    Soiul de nuc Chandler a fost, de la început, prima opțiune cu care Nicolae Murea, un ploieștean de 50 de ani, a pornit la drum pentru a-și face propria livadă. S-a documentat mult înainte și, după ce a analizat deficitul de nucă de pe piață, s-a gândit să dedice acestui business nu mai puțin de 10 hectare. Are în plan să crească exploatația până la 56 de hectare, toate cu același soi. Spune că nucii Chandler au marele avantaj că au o durată mică de așteptare pentru producție și, pe deasupra, nici nu trebuie să crească foarte înalți, așa că pot fi platanți oriunde, iar recoltarea se face ușor.

    Livada de nuci a ploieșteanului este localizată la numai la 20 de kilometri distanță de municipiu, în Tomșani, acolo unde fermierul are și o pepinieră pentru soiul Chandler. Despre exploatație are numai cuvinte de laudă și este mândria sa: a fost plantată în sistem superintensiv și este acum în primul an “de viață”.

    Astfel, la nucul Chandler, distanța ideală de plantare este de 8 metri pe rânduri și 6 între pomi, dar la exploatații mici, unde nu se intră cu tractorul, pot fi lăsați și 7 metri între rânduri. Iar dacă livada este superintensivă se plantează la distanțe de 8 metri cu 5 metri între pomi.

    cu nuca

    “Nucii mei sunt plantați toamna trecută. Anul viitor fac coroană și deja, în 2017, vor fi pe producție. Avem foarte multe cereri având în vedere că pe piață este un deficit anual de 100 de mii de tone. La o simplă căutare pe internet> <<cumpăr nuci >>, apar sute de anunțuri numai din țară. Și din afară avem solicitări. Cred că mâine, dacă așa avea 100 de tone, până pomâine ar dispărea”, spune pomicultorul vizibil convins că merge la sigur cu producția pe care o așteaptă.

    Nucul Chandler ajunge la o producție de 4-5 tone de nucă/ha în anul 7, dar produce și până atunci.

    În Franța, țară care a consacrat soiul Chandler în Europa, pomicultorii obțin și 5-6 tone la hectar – miez de nucă. Totuși, cultivatorul din Ploiești își ia o marjă de eroare având în vedere condițiile pedo-climatice de la noi din țară, incomparabile cu cele din Franța. Speră la o producție de 3 tone la hectar pe care le înmulțește cu 5 euro, prețul pe care îl poate obține pe kilogramul de nucă în angrouri. Pe piață, prețul sare cu mult de 5 euro și atinge în anumite zone sau în perioada Sărbătorilor când cererea este mai mare, și de 10 euro. Totuși, chiar și cu un calcul minim, îi iese un profit de 15.000 de euro la hectar, iar cum acum are deja 10 hectare de nuci, poate spera realist într-un venit anual de 150.000 de euro/an doar pe partea uscată a produsului.

    De la nucă se mai colectează și coaja verde care se bagă la presă și se scoate iod. Tot partea verde se poate vinde diverșilor procesatori care produc delicioasele dulcețuri de nuci verzi sau un lichior cu proprietăți deosebite folosit în tratarea unor afecțiuni. Ce-i drept, acest lichior se produce doar izolat.

    Se adaptează la orice condiții

    Despre plantația de nuci Chandler, Nicolae Murea spune că este o investiție care se pretează la orice teren, indiferent de zonă.

    ”Merge pus și la Sinaia, spre exemplu, oriunde până la 1.200 de metri altitudine sau chiar aproape de Cota 1400. Singura restricție pe care noi am descoperit-o până acum a fost la Buzău, pe un teren unde, sub stratul de suprafață, am găsit un pământ galben foarte tare pe care de abia l-am săpat cu excavatorul. Acolo nu am putut să plantăm, dar nu știu în câte zone din țară se regăsește acest tip de sol. Dacă un cultivator găsește acest tip de pământ, când face analiza de sol trebuie să știe că acolo nu pot fi plantați nuci. Dar merge orice altceva: măr, cais, piersic. Pomi care nu au rădăcina așa dezvoltată și nu “sapă” atât de adânc în sol”, ne-a declarat Murea.

    Pe lângă investiția în puieții de nuc și în plantarea lor, fermierul și-a dotat livada proprie cu pompe solare pentru irigat cu care scoate apa din pământ și o bagă în bazine ca pe urmă să o poate folosi la udat. Prețul unei pompe atinge 1.000 de euro, în cazul celor cu performanța necesară unei livezi superintensive.

    “Tot ce am adus este diferit de ce știe omul că se face în agricultura românească. Putem să aducem pe comanda o multitudine de utilaje agricole și unelte care sunt de trebuință fermierilor. O livadă profitabilă 100% este aceea în care nu intră omul pe jos, ci este mecanizată 100 %”, ne explică pomicultorul. El spune că oricine este interesat să vadă cum arată livada înainte de a investi, poate să îl contacteze. “Poate să vină oricine să vadă livada și dacă omul vrea să facă ce am făcut și eu, oricând poate să o facă. Este indicat ca oricine vrea să investească în nuci să vadă cu ochii lui ce presupune o astfel de cheltuială”, mai spune prahoveanul.

    Nucul este foarte bogat în iod tocmai de aceea un mare inconvenient al unei livezi de nuc este că după ce vrei să renunți la ea este foarte greu de cultivat orice altceva pentru că terenul respectiv este foarte bogat în iod, extras în timp din frunze sau coji căzute în timp pe sol. Tocmai de aceea timpul de așteptare pentru o replantare poate ajunge și la cinci ani.

    puieti de nuc

    Puieți doar cu certificare a soiului

    În principiu, toți puieții de nuc arată identic, iar Nicolae Murea spune că, folosindu-se de acest aspect, mulți așa-ziși comercianți profită de faptul că abia peste 2-3 ani, când nucul intră pe rod, cumpărătorul își dă seama de investiția greșită pe care a făcut-o. La acel moment, deja s-a pierdut contactul cu furnizorul, așa că ”falsificatorii” scapă mereu basma-curată.

    “Soiul nostru este omologat, cu certificat fitosanitar. Orice material săditor care nu se prinde, este înlocuit de noi. Am auzit de alții care comercializează pe piața din România soiul Franquette care este doar polenizator și produce 2 tone la hectar. Este un soi american care nu are nicio legătură cu soiul franțuzesc”, avertizează cultivatorul prahovean care, la pepiniera sa, produce anaul 7.000 de puieți, cantitate cu care nu face față cererilor de pe piață.

    “Facem contracte în august și, la 1 septembrie, dacă nu facem față cererii, completăm diferența cu pomi aduși de la pepiniele din Franța. Puietul are 2 ani de la plantare și ajunge la 1 – 1,80 metri”, a explicat pomicultorul.

    Portaltoiul, minusul cu care nucii autohtoni pierd teren

    Nicolae Murea spune că în România lipsește portaltoiul bun. Tocmai de aceea, institutele de cercetare și pepinierele cu soiuri autohtone pierd teren serios în fața celor importate. Ei folosesc nucul comun, spune Murea, și de aceea nu au portaltoi de calitate. Adică pun nuca în pământ și pe urmă altoiește.

    La Chandler altoirea este diferită. Se face cu un singur mugure cu o mașină cu două cuțite Nu se crapă și nu se pârlește ca la nucul românesc.

    “Soiurile românești au rată mică de prindere. Am un vecin arab care are 70 de hectare plantate cu nuci mai jos de Mizil, la Amaru. A cumpărat de la Iași puieții și are pagubă mai mult de jumătate. A dat comandă pentru toamnă să completeze de la noi. Eu din 2.000 de nuci plantați am avut rată de prindere de 100 la sută”, spune pomicultorul.

    Puieții de nuc Chandler se vând cu 10 euro sau 9 europentru comenzi de peste 1.000 de bucăți, ceea ce la cele 7.000 de bucăți pe care le produce, se ajunge ușor la un profit de 70.000 de euro. Dacă îl adunăm cu profitul de la comercializare nucilor, de 150.000 de euro, ajungem la suma de 220.000 de euro profit anual.

    Afacere pe zeci de ani

    L-am întrebat pe pomicultorul prahovean despre durata de viață a unui astfel de soi, mai ales că există voci care afirmă că nucul se epuizează în câțiva ani din cauza modului forțat de a produce. Despre acest aspect, Nicolae Murea spune că în Franța a văzut și plantații unde nuci ajunseseră la vârste venerabile (soiul a fost omologat în anii ’60). Cu o marjă de eroare realistă, omul spune că în România o livadă de nuci din soiul Chandler poate atinge 50 de ani. “Este o afacere pe care o poți lăsa moștenire copiilor. Odată ce ai investit și nucii s-au prins, profitul este garantat”, se arată convins prahoveanul.



     


    Te-ar mai putea interesa

    Fermier cu 40 de vaci de lapte: Am scos ferma la vânzare! Vând tot și emigrez în Spania! Guvernul – decizie astăzi care îi vizează și pe fermieri Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă

    Ultimele știri

    Ministrul Barbu – cel mai mare regret după primul mandat. ”Aștept o analiză de la Consiliul Concurenței” Florin Barbu vrea să crească subvenția APIA la hectar Subvenții APIA 2025. Data la care se reiau plățile către fermieri după Anul Nou