• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Un apicultor din Băicoi le-a vândut chinezilor 15 tone de miere românească: ”Au cerut analize peste analize, dar au plătit corect și la timp”

  Roxana Dobre -

  China este cel mai mare producător de miere din lume și, totuși, un apicultor din Băicoi a reușit anul acesta să le vândă asiaticilor 15 tone de miere românească. 

  Afacerea cu miere poate să fie înfloritoare la orice vârstă. Traian Dobre nu are nevoie de nicio prezentare mai ales printre apicultori. La cei 75 de ani ai săi are mai multă viață și energie decât un tânăr de 20 de ani. Dacă vine vorba de miere și apicultură prahoveanul, care se trage de fel din Focșani, nu contenește să vorbească ore la rând.

  Pasiunea devenită astăzi afacere de mare succes a fost începută acum 40 de ani mai mult de nevoie pentru suplimentarea veniturilor. În prezent firma Tremont – Dobre și fiii reprezintă unul dintre cei mai mari exportatori de miere ecologică din România. Apicultori din toate colțurile țării, mai mari sau mai mici, trag la firma din Băicoi ca albinele la…miere.

  Traian Dobre

  Deși este celebru pentru prețul mare pe care îl oferă pe miere, Traian Dobre este la fel de cunoscut ca fiind un militant neobosit al calității și naturaleții. El însuși duce o viață simplă în ciuda venitului deloc de neglijat pe care îl produce firma sa anual. Crește găini la curte și mănâncă numai fructe și legume produse în propria ogradă. Poate acesta este și secretul energiei debordante a apicultorului. Pentru că trebuie să spunem faptul că apicultorul nu a renunțat la albine deși afacerea este destul de mare încât să poată avea un trai mai mult decât decent ci deține și îngrijește și el 250 de stupi.

  Lipsa unei înțelegeri la nivel național a limitat exportul de miere în Asia

  95% din cantitatea adunată de prin toate colțurile țării la Băicoi merge la export. Firma condusă de Traian Dobre a făcut anul acesta o livrare de 15 tone de miere către China, o colaborare nouă având în vedere că principalii clienți erau cei din Europa.

  “Chinezi sunt interesați să cumpere mai mult, dar sunt puțin dați înapoi de faptul că autoritățile românești nu au o înțelegere de export cu cele chineze. Se exportă ulei, zahăr, carne dar mierea nu este trecută. Am înțeles că au avut greutăți la recepția mărfii și de aceea au dat puțin înapoi. Au cerut miere de salcâm, tei și polifloră”, ne-a declarat Traian Dobre.

  Au luat din România pentru că mierea noastră e mai gustoasă

  El spune că pretenția chinezilor a fost ca mierea să fie direct ambalată în borcane și nicidecum vrac. Mai mult, chinezii au cerut un număr dublu de analize decât se cere în Europa.

  “Eu vă spun cu părere de rău că, spre deosebire de noi, China chiar își respectă populația. Chit că ei exportă miere contrafăcută, pentru consumul național nu fac rabat de la calitate. Chinezii preferă mierea românească tocmai pentru că este de calitate, mai aromată, mai gustoasă”, ne-a mai spus apicultorul.

  El povestește că dacă pentru comunitatea europeană se cer în jur de 26-28 de analize la miere, chinezii au cerut încă 24 de analize pe lângă cele “de bază”.

  Asiaticii au suportat costul analizelor

  De specificat că banii pentru analize se introduc în costul mierii astfel că cel care cumpără suportă costurile.

  “Din punct de vedere al plăților sunt foarte corecți și prompți. Numai că sunt ei mai pretențioși. Cer calitate și până la urmă este normal. Este foarte greu pentru că uneori analizele durează sau se prelungesc. Așteptăm și 2-3 săptămâni pentru că există loturi unde analizele nu sunt concludente sută la sută și trebuie să trimitem din nou probe”, ne-a mai explicat Traian Dobre.

  Afacere din exportul de miere românească

  Traian Dobre este, fără îndoială, cel mai cunoscut exportator din România. A înființat în 1993 societatea Tremot Dobre și Fiii SRL, dar numele este mai mult generic pentru că din cei doi fii ai săi, doar unul face apicultură. “Am un băiat călugăr, iar altul inginer. Primului i-au plăcut și stupii, dar al doilea nu are legătură cu sectorul. Cel care este călugăr are pavilion de la mine și se ocupă la mănăstire și de miere. Merge cu stupii pe câmp și se gospodăresc acolo să își câștige traiul. Viața la mănăstire este destul de grea, noroc că au mai găsit câte un sponsor că altfel nici nu au ce mânca câteodată”, spune cu o oarecare amărăciunie apicultorul.

  Despre începuturile afacerii cu miere, Traian Dobre spune că ideea a venit mai mult de nevoie pentru suplimentarea veniturilor. De profesie inginer, Traian Dobre și-a petrecut tinerețea mai mult departe de familie fiind şeful aprovizionării flotei de pescuit oceanic, poziţie care i-a permis să vadă lumea. Așa a cunoscut și alte gândiri și strategii de piață, lucru ce i-a folosit foarte mult mai târziu. Despre viața pe mare spune acum, privind înapoi, că nu ar lua-o de la capăt. “Nu aș mai merge nici până la scara vaporului”, spune apicultorul. Cum flota românească era “pe ducă”, Traian Dobre, s-a văzut nevoit în acel an să ia o decizie rapidă mai ales că avea doi copii de crescut iar soția, profesoară de franceză, nu avea un venit tocmai mare. Așa că, pasionat de apicultură pe care o practica mai mult ca hobby s-a hotărât să încerce să facă din pasiune, afacere.

  Știe patru limbi străine

  Deși avea stupii și întreaga viața la Tulcea, Traian Dobre a fost constrâns de problemele vieții să se mute în Prahova.

  Bun cunoscător al limbilor germană, spaniolă, franceză şi poloneză, omul a trimis niște anunțuri în străinătate că vinde miere astfel că răspunsurile nu s-au lăsat așteptate. “În urma unor faxuri pe care le-am trimis atunci am început o colaborare cu o firmă germană. Cam așa am început primele exporturi. A fost greu. Aș minți dacă aș spune că este un drum ușor”, ne-a mai spus apicultorul.

  În 2014, firma a avut o cifră de afaceri de peste 5,1 milioane de euro și 45 de angajați. Se adaugă 10 camioane, două TIR-uri și cinci camioane mai mici. Apicultorul prahovean colectează mierea din toată țara și merge cu transportul propriu să aducă producția. Mierea este verificată drastic astfel că nu încape loc de falsuri. Are și un laborator propriu dar este special înființat pentru analizele “de bază” cum ar fi antibiotice, apă, o altă analiză care arată dacă mierea a intrat în fermentare.

  “În România nu există laborator care să facă analizele la miere din păcate. Ce apare este așa doar să acopere exact analizele pe care le-am enumerat eu. Principalele laboratoare au aparatură de acum 2-3 ani și ca în orice alt domeniu și aici există evoluție astfel că nu poți compara analizele care se fac în Germania de exemplu cu aparatură de ultimă generație cu ce se face la noi. E ca și cum ai compara Skoda din 84 cu cea de acum. Nu există comparație”, ne mai spune omul.

  Foto: Gandul.info   


  Te-ar mai putea interesa

  Copa-Cogeca cere UE să adopte un obiectiv de 0% miere falsificată până în 2030 Bani pentru apicultori – listă măsuri. Cererile, la APIA până pe 4 august Oficial MADR: România – locul 2 în UE la numărul de familii de albine, după Spania

  Ultimele știri

  Termenul limită de înscriere la BASF Innovation Hub 2023 a fost prelungit Egiptul a cumpărat 170.000 de tone de grâu din România și Bulgaria. Prețul plătit din portul Constanța APIA a început plata ajutorului de 110 euro pentru vaca de lapte