• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Crescătorii de Bălțată Românească – în marea familie a fermierilor europeni care cresc vaci Simmental. Protocolul a fost semnat astăzi la Târgu Mureș

    agrointeligenta.ro -

    Federația Crescătorilor de Bovine din România a reușit ceea ce alte organizații doar vorbesc că vor să facă. Astfel, structura condusă de Claudiu Frânc și care numără peste 80.000 de membri a semnat astăzi un protocol cu Federația Europeană Simmental. Cu alte cuvinte, după ce va parcurge un proces de verificări, fermierii români se vor alătura marii familii de crescători de Bălțată, se vor alătura vocii care apără și promovează interesele fermierilor din UE care cresc bovine.

    Aderarea Federației Crescătorilor de Bovine din România la cea mai puternică structură a crescătorilor de bovine din UE a venit ca un pas firesc după ce acum trei luni, o delegație condusă de președintele Claudiu Frânc a efectuat o vizită de lucru în Bavaria. Acolo s-au pus bazele protocolului după ce fermierii români și-au prezentat atât organizația, cât și activitatea și proiectele de viitor. Cum străinii știau deja forța Federației lui Frânc s-a bătut palma ca la Târgu Mureș să fie organizat primul Congres Internațional al Bălțatei de tip Simmental în România, eveniment în cadrul căruia a fost semnat astăzi și documentul prin care Federația Crescătorilor de Bovine se alătură marii familii de asociații cu același profil din UE.

    Reprezentativitate la nivel național cu peste 80.000 de membri

    Înainte de parafarea înțelegerii între președintele FCBR Claudiu Frânc și secretarul general al Asociației Europene de Bălțată, Georg Rohrmoser, organizația din România a primit din partea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale o certificarea privind reprezentativitatea sa la nivel național. Astfel, cu peste 80.000 de membri, FCBR are un ”portofoliu” de 640.000 de capete, din care 224.000 de Bălțată de tip Simmental.

    Cotizație de 200.000 de euro

    Calitatea de membru cu drepturi depline într-o organizație puternică la nivel european vine și cu costuri. Se pare că este vorba despre o cotizație de 200.000 de euro, sumă pe care crescătorii de bovine din toată țara o consideră investiție. ”Se plătește o cotizație de 200.000 de euro, care poate părea o sumă mare, dar acum avem o umbrelă mai mare care, pentru noi, înseamnă foarte mult”, a declarat pentru Ziarul de Mureș Iacob Boca, președintele Asociației Crescătorilor de Taurine Mureș.

    Congresul Baltatei

    Forța financiară a FCBR s-a văzut și în organizarea Congresului ce se desfășoară astăzi și mâine la Târgu Mureș. Spre surprinderea partenerilor și invitaților din Germania, s-a reușit o organizare exemplară într-un timp extrem de scurt, cu fermieri veniți din toată țara. ”Nu am fi putut ține Congresul fără aportul colegilor din Federație și mai ales a Consiliului Județean Mureș, domnului președinte care, la prima noastră solicitare, a făcut eforturi deosebite de a susține în CJ Mureș toate posibilitățile de sprijin – un sprijin financiar remarcabil, pentru organizarea evenimentului”, a declarat Claudiu Frânc.

    Ce avantaje vor avea fermierii ”integrați” în comunitatea europeană

    Afilierea crescătorilor de Bălțată Românească la grupul european de crescători vine cu avantaje pentru fermierii noștri. ”Cu titlu gratuit, ei ne pun la dispoziție programele lor informatice care costă o căruță de bani, dacă ar trebui să le facem noi. Mai mult decât atât, experiența pe car ei o au și modul în care sunt organizate activitățile de reproducție, începând de la însămânțările artificiale, controlul performanțelor implicit registrele genealogice, cred că sunt benefice pentru crescătorii noștri”, a declarat Claudiu Frânc.

    De altfel, în cadrul intervențiilor din prima zi a Congresului Bălțatei de tip Simmental, invitații străini au dat asigurări că vor sprijini cu tot ce pot crearea unei baze performante cu genetica bovină din România, dar și că vor ajuta la promovarea problemelor specifice acestei activități la nivel european și nu numai. Totodată, se pare că o latură importantă a colaborării o va avea reprezentarea la nivelul UE și consultanța specializată în privința legislației și normelor europene.

    DSC_0688 DSC_0686 DSC_0632



     


    Te-ar mai putea interesa

    Stimularea producției de ouă la găini iarna. Sfaturi practice ”Ordonanța trenuleț” îi lovește în plin pe apicultori. Decizia Guvernului! Primele subvenții APIA care se transferă în noul an în conturile fermierilor

    Ultimele știri

    Ucraina și-a reluat exporturile de ouă și de zahăr către statele din UE Ce șanse sunt ca silozurile, irigațiile și solariile să scape definitiv de taxa pe stâlp Protest masiv al fermierilor din Polonia! Președinta CE Ursula von der Leyen nu a mai venit la Varșovia