Perioada optimă de cules la prune. În ce condiții pot fi păstrate fructele pentru un profit mai bun?
Roxana Dobre -Prin adaptarea sa fără probleme la condițiile naturale pedoclimatice ale României, prunul oferă posibilități de cultură în aproape toate localiitățile țării situate la o altitudine de sub 600 m față de nivelul Mării Negre. În același timp, pentru prunele de calitate, cerințele de consum pe piață în stare proaspătă, semi-industrializată sau chiar prelucrate industrial sunt nelimitate.
De menționat că prunul nu este deloc pretențios astfel că sunt pretabile chiar și terenurile mai grele, argilo-nisipoase, cu condiția ca acestea să fie prelucrate anual și fertilizate periodic cu îngrășămând organic.
Recoltarea fructelor are loc în anul 3-4 de la plantare, când se obțin 8-10 kilograme de fructe pe pom, în creștere de la an la an, astfel că după anul al 6-lea și în continuare producția normală de prune este de minimum 50-6- de kilograme pe pom.
Cum culegem prunele
• Spre deosebire de alte fructe, fructele nu își continuă coacerea după cules astfel că pentru a avea maximum de calități gustative și cormerciale le culegem în preajma coacerii depline și cu păstrarea stratului de pruină (brumă) cât mai intact;
• Bruma imprimă prunelor aspect de prospețime, sporindu-le valoarea comercială;
• Pentru consumul în stare proaspătă prunele trebuie recoltate cu codiță (să aibă pedunculul nedislocat) în proporție de 70 la sută din totalul fuctelor;
• Prunele pentru uscat, marmeladă, gem se recoltează la maturitatea deplină sau chia în faza de supracoacere;
• Prunele se culeg prin scuturare (se mișcă energic șarpantele cu mâna), pe folii de plastic, prelate sau rogjini. Scuturarea prunelor cu prăjina nu este indicată deoarece astfel sunt rupte ramurile de rod și frunzele producția anilor următori fiind diminuată din această cauză;
Păstrarea prunelor
• Fructele unor soiuri precum Stanley, Vânăt de Italia, Vânăt Românesc pot fi păstrate la temperatură obișnuită peste 4-5 zile, deoarece pulpa lor se înmoaie lent;
• La soiul Stanley fructele se colorează intens cu peste o lună de zile înainte de recoltare și de aceea nu trebuie să fie grăbit culesul lor. Determinarea momentului optim de recoltare la acest soi se face degustând fructele (nu numai după culoare);
• Prunele pot fi păstare peste iarnă și dacă sunt uscate la soare și după aceea depozitate în spații uscate și întuneacoase;
• Pentru comercializare este recomdat ca fructele să fie culese direct în lădițe deoarece transvazarea lor în recipienți mai mici, ca și maniupularea repetată, duce la ștergerea pruinei, în dauna calităților comerciale.