• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Ştiri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Mulcirea solului: cu paie sau cu folie?

    Roxana Dobre -

    Mulcirea este un proces pe cât de simplu pe atât de benefic plantelor și presupune acoperirea solului cu materiale de origine vegetală. Scopul: menținerea umidității în sol și împiedicarea buruienilor de a mai crește. Poate fi făcută și cu folie specială din plastic, singura diferență fiind că mulciul vegetal oferă și anumite substanțe nutritive solului.

    Mulciul pote fi organic sau anorganic. Mulciul organic este ca şi orice material natural: iarba, paie, rumeguş, ace de pin, frunze etc. Mulciul anorganic poate fi constituit din pietriș, materiale pentru acoperișuri, polietilenă, spanbond, precum și alte materiale nețesute.

    Mulciul natural se transformă în hrană pentru plante

    Mulciul organic se descompune treptat și cu timpul trebuie să fie înlocuit. Poate că acest lucru este în dezavantajul său, dar pe de altă parte, procesul de descompunere a mulciului este transformarea lui în humus și anume – în stratul de sol tensioactiv. Și e doar spre binele nostru.

    Cât priveşte mulciul anorganic, este bine să-l utilizăm între paturi, în apropierea potecilor etc. Dacă aveți nevoie să pregătiţi o parcelă de teren pentru un nou pat, care este inundat cu iarba de pir, pur şi simplu acoperiţi-o cu bucăți de polietilenă neagră, fixate cu pietre sau scânduri. Peste două săptămâni sub polietilenă nu va mai rămâne niciun fel de pir.

    Dacă preferați varianta cu folia, în comerț se găsesc multe oferte care mai de care mai atrăgătoare.

    Opt lucruri despre mulcire și sol:

    1. Mulcirea se începe primăvara, dupa răsărirea culturilor și se continuă pe tot parcursul verii;

    2. Se menţine solul afânat, care nu numai că păstrează umezeala, dar de asemenea o produce. Din cauza diferenţei de temperatură, în mulci de două ori pe zi se formează roua. Se reduce evaporarea, ceea ce scade frecvența udării;

    3. Stratul de mulci să aibă o grosime de 5-10 cm, permițând schimbul de gaze dintre sol și atmosferă;

    4. Mulciul realizat din material organic susţine activitatea vitală în sol, deoarece creează condiții favorabile pentru existenţa organismelor vii și putrezind, se transformă într-o sursă de nutriţie pentru ele;

    5. Lăsați un spațiu liber de 1-3 cm în jurul plantei pentru ca aceasta să respire;

    6. Este indicat, mai ales în cazul practicilor ecologice, ca materialele organice uscate (paie, rumeguș, coceni tocați), să fie stropite de mai multe ori cu plămădeală de urzică, extract de humus sau plămădeli din dejecții de animale, pentru a se asigura hrana bacteriilor, care le descompun;

    7. Mulcirea căpșunelor se poate face cu folie neagră.

    8. Între arborii și arbuștii ornamentali se pot cultiva plante acoperitoare de sol, cu port târâtor, cum sunt: iedera, vinarita, pochivnic.

    Mulcirea pomilor fructiferi

    La pomii fructiferi, terenul de sub coroana pomilor, lucrat în prealabil, se acoperă cu un strat gros de 10-12 cm format din gunoi păios, coceni de porumb tocați mărunt, frunze uscate, rumeguș, turbă și alte materiale care favorizează păstrarea umidității în sol, împiedică eroziunea și creșterea buruienilor, mențin solul bine structurat, afânat, îl îmbogățesc în materie organică și reduc vătămările la fructele care cad din pomi.

    Mulcirea are și neajunsuri: favorizează înmulțirea rozătoarelor și insectelor, precum și apropierea rădăcinilor de suprafața solului. Mulciul trebuie menținut pe toată durata plantației, în caz contrar, odată cu îndepărtarea mulciului se schimbă brusc regimul de căldură, aerație și umiditate din sol, creându-se condiții nefavorabile pentru microorganismele aerobe și rădăcini.

    Eficacitatea mulciului natural scade pe măsură ce se învechește și putrezește, de aceea el trebuie completat la intervale de 2-3 ani. Se va avea grijă ca odată cu materialul utilizat ca mulci să nu se introducă în plantație semințe de buruieni și germeni ai unor boli.

    La legume, mulciul reduce temperatura de la suprafața solului astfel că dacă în aer sunt 30 ºC, aceasta va fi 22 ºC sub un înveliș de 8-10 cm grosime.

    Din grădină puteți utiliza resturile de iarbă rezultate în urma cositului, reziduuri din diverse culturi, compostul descompus ușor, resturile oferite de arbori și arbuști ca de exemplu frunzișul, așchii de lemn, coaja de copac, rumeguș.

    Atenție! La zmeur și la mur nu se poate face mulcire pentru că în fiecare primăvară ies noi drajoni din pământ iar stratul de paie nu le-ar permite ieșirea la suprafață.



     


    Te-ar mai putea interesa

    Semănatul porumbului. Pregătirea solului, densități și calcul normă de semănat Furt de utilaje agricole în valoare de 163.000 de euro Gărgărița tulpinilor de rapiță. Caracteristici, semnele atacului, combatere

    Ultimele știri

    Primar acuzat că a luat ilegal subvenții APIA: ”Dau banii înapoi!” Crescătorii de vaci și-au construit propria fabrică de lapte cu ajutorul fondurilor europene Sătenii din mai multe comune au interzis să își mai taie porcii timp de 7 zile