Strategii de afaceri

Producătorul conservelor Râureni: Legumele şi fructele s-au scumpit cu 50% din cauza secetei

Proprietarul fabricii de conserve din legume şi fructe Râureni spune despre 2012 că a fost cel mai greu an de când lucrează în industrie din cauza majorării preţurilor la materiile prime. Cât despre 2013, nici nu vrea să se gândească ce poate să-i aducă.

Seceta din acest an a redus producţia de legume şi fructe şi a dat mari bătăi de cap procesatorilor din industria de conserve. Cel mai mult au suferit roşiile – un produs de bază la noi – care s-au scumpit foarte mult, povesteşte Dan Mutu, proprietarul fabricii de la Râureni, o marcă de tradiţie pe piaţa locală, dar şi una dintre cele mai cunoscute în prezent.

Acesta spune că preţurile la materiile prime s-au majorat în 2012 cu circa 50% faţă de anul anterior, iar în aceste condiţii a fost nevoit să majoreze preţurile la conserve cu aproximativ 10%. Producătorul din Râmnicu Vâlcea îşi asigură în jur de 30% din necesarul de legume din resurse proprii (100 hectare cultivate), iar restul de la producători agricoli din judeţele Brăila, Ialomiţa, Călăraşi şi Galaţi.

În ce priveşte evoluţia piaţei locale, Mutu susţine că după o majorare a cererii în august, în octombrie s-a revenit la normal. Pentru a menţine vânzările la un nivel convenabil, producătorul a apelat însă la promoţii.

Anul 2012 a fost greu şi la fructe. Dacă la piersici a mai mers, la vişine şi cireşe “a fost dezastru”. În aceste condiţii, o mare parte din materiile prime au fost importate din ţări precum Bulgaria, Serbia sau Ungaria, afirmă Mutu. Doar un exemplu, dacă kilogramul de vişine era cumpărat în 2011 cu 1,5 lei, în 2012 se ajungea la 5 lei pe kilogram.

În timp ce la intern ţinta pare să fie menţinerea vânzărilor cel puţin la nivelul de anul trecut, la export, lucrurile par să meargă ceva mai bine. Se livrează dulceţuri, magiun, suc de mere şi concentrat în Europa, Canada, SUA sau Australia. Nu sunt cantităţi neapărat mari, însă contează intrarea pe noi pieţe. Ultima destinaţie pe lista Râureni este, de exemplu, Australia.

Mutu speră să încheie 2012 pe profit, chiar dacă este greu de prevăzut ce se va întâmpla până la sfârşitul anului. La 2013, nici nu poate să se gândească deocamdată. Speră doar ca nu cumva producţia să se prăbuşească.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


11 comentarii

 1. buna ziua.toti romini au cap,doar pentru jigniri.nu cunosc fabrica nu am nimic cu patronu dar va rog faceti si voi ce face el.nu doar comentati.din cauza voastra toate saiturile viruzate devin ……..voi stiti.este foarte usor sa pronunti 2 dolari sau 2lei sau 2euro.produ tu si vezi cit te costa un borcan de…….dami raspunsul.

 2. La numai 55 de ani, un român se zbate la limita dintre viaţă şi moarte. El şi-a pierdut total capacitatea de muncă din cauza numeroaselor afecţiuni grave de care suferă. Drept urmare, banii pentru tratamente sunt din ce în ce mai puţini, iar omul este condamnat la moarte. Citeşte în continuare povestea cutremurătoare a lui Mihai Feraru, aşa cum ne-a relatat-o chiar el într-un mail trimis pe adresa redacţiei. „Ma numesc Mihai Feraru de 55 ani, sunt foarte bolnav din 1994, primul infarct l-am suferit in 1994 eram la serviciu, al doilea infarct l-am suferit in1998, dupa primul infarct am suferit primul accident vascular din trunchiul cerebral, dupa care am ramas cu o paralizie pe partea dreapta asta s-a intamplat in 1995, al doilea accident vascular cerebral l-am suferit in anul 2000, in 2004 am fost diagnosticat cu DIABET ZAHARAT, De atunci si in prezent fac injectii cu insulina de patru ori pe zi, acuma de 2 ani am fost descoperit cu POLIARTRITA REUMATOIDA, am ajuns sa pot merge cam 30-40 m dupa care trebue sa fac o pauza, eu nu pot efectua nici un fel de activitate, capacitatea de munca este pierduta in totalitate, numai bunul Dumnezeu stie ce fel de viata chinuita duc eu zi de zi, mai ales ca duc lipsa de mancare si medicamente, de aceea fac apel pe aceasta cale catre toti oamenii credinciosi care-l iubeste pe Dumnezeu, sa ma ajute si pe mine din putinul lor, iar Dumnezeu si Maica domnului sa le rasplateasca darul inzecit, si cu multa sanatate. Pentru asta eu am un cont deschis la banca; RAIFFAISEN BANK IN ROMANIA ARE NR RO93RZBR0000060001059026 IN LEI .si-n euro nr RO72rzbr0000060004438690.pe nume mihai feraru cod zwift: RZBRROBU”.. eu am ca martor pe DUMNEZEU, ptr ca numai el stie si vede totul, si tot Dumnezeu ne va judeca pe fiecare ptr faptele noastre, Iertati-ma. Adresa mea postala este: Mihai Feraru oficiul postal nr 1 vaslui, casuta postala 95, localitatea vaslui jud vaslui Romania, tel 0040761887298 .va doresc multa sanatate si un paste fericit.

 3. @anonim
  Va spune eu de ce nu vin localnicii cu mere, de ex, la raureni! Cum sa vina, cand ofera 20 de bani pe kg de mere ? E adevarat? Ne poate cineva da o lista de preturi ? Haideti sa facem ceva pt zona respectiva, daca Oltchim-ul tot e pe duca!
  Auzi la el, de ce nu iei mai fata palida, apropo, nu te-as pune nici portar, de ce nu iei din Dragasani, de ex? Din Horezu??? De ce-ti bati joc de oameni oferindule preturi de mizerie ? Poate un control al DNA-ului nu ti-ar strica! O sa ajunga si la tine, garantat!!!

 4. Cum a pus mana derbedeul asta pe Fabrica de conserve??? Auzi, se duce la mama dracu dupa legume/fructe cand langa el, slatina, olt, dragasani, toate dealurile alea… gem de fructe!!! Ia spune miselule? cum ai “cumparat” tu fabrica aia???
  De ce ati desfiintat “matul” de la Sirineasa de ex??? Ar trebui sa aveti o gramada de fructe pt fabrica!
  Ridica zona nemernicule! Uita-te langa tine, colo’sa la Babeni, pune-i sa-ti aduca fructele de care ai nevoie! Nu te mai kk pe tine la agrointel, pune mana la treaba!

 5. Dl. Mutu, de ce nu cumperi de la producatorii agricoli din sudul tarii? Dragasani, olt ??? De ce te duci la mitici? De ce nu ajuti zona in care traiesti, nu participi la bunastarea oamenilor apropiati de Raureni. Eu de ex. sunt dispus sa-ti vand legume/fructe etc si sunt la doar 30 km de Raureni!!! Cum sa facem sa ne bagati si pe noi in seama? Unde gasim cererea d-voastra afisata???

 6. Locuiesc in Chicago si intradevar sunt in magazinele Europene conserve de Riureni, am luat un gem de prune $2, foarte bun. Dar la ora asta polonezi au gemuri mult mai ieftine si cica fara zahar…

Scrie un comentariu