• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Pregătiri pentru cel mai mare eveniment apicol din România: Târgul Național al Mierii își deschide porțile vineri, la București

  Roxana Dobre -

  Târgul Național al Mierii este apreciat ca fiind cel mai mare evenimentul apicol al anului și se desfășoară și în această toamnă în aceeași locație – pe platforma apicolă din Băneasa, în zilele de 4-6 septembrie.

  Ediția din acest an va reuni peste 100 de expozanți, iar accesul vizitatorilor, deci al celor care vor să cumpere miere sau produse din stupină, este liber.

  De data aceasta, pe lângă comercializare, târgul organizat de Asociația Crescătorilor de Albine va avea și o latură utilă pentru stupari. Ei vor avea ocazia să își expună problemele și să afle răspunsuri direct de la oficiali din ANSVSA sau APIA.

  “După închereierea târgului o să facem o întâlnire cu dânșii. Vom discuta punctual pe probleme de ordin veterinar, pe APIA, pe AFIR etc. Așa pot și apicultorii care vin de la 300 de kilometri să poată spune oficialităților cu ce probleme se confruntă. Pentru că nu vin zilnic la București”, ne-a declarat președintele Asociației Crescătorilor de Albine din România (ACA), Ioan Fetea.

  Pe lângă vânzare și discuțiile cu autoritățile, apicultorii vor putea să fie la rândul lor clienți pentru că în cadrul târgului vor fi prezente şi produsele dedicate acestora – stupi şi componente, utilaje şi alte echipamente apicole, produse pentru sănătatea albinelor, produse pentru nutriţie, cărţi de specialitate etc.

  Târgul de la București dă tonul pieței

  Prețul mierii de la târgul din București este, de multe ori, reprezentativ pentru evoluția pieței românești. “Oferta apicultorilor este extrem de variată începând cu mierea cunoscută și apreciată de salcâm, tei sau polifloră, până la mierea mai puțin cunoscută și utilizată precum cea de anghinare, de sulfină, de albăstrele, de zmeură, de mărăcini, de coriandru sau cimbrișor. Ei vin cu mierea și cu prețul lor din județ dar de obicei prețurile nu diferă de la un stand la altul. Diferența este făcută de diverse preparate pe care ei le produc și care pe unii i-a consacrat”, ne-a mai spus Fetea.

  Președintele ACA spune că prețurile la miere variază între 10 lei și 60 de lei, în funcție de sortiment, combinații și greutate.

  Borcanul de o jumătate de kilogram se va vinde în funcție de sortiment de la 10, 15, 18 lei până la 50-60 de lei. Aici vorbim de mierea mai rară. Apicultorii vin în fiecare an și chiar păstrează miere special pentru acest târg care este cel mai mare eveniment apicol de peste an. Apicultorii știu că aici cumpărătorii sunt exigenți și vin pregătiți. Își lasă o rezervă pentru că altfel nu se merită să vină din Maramureș sau alte județe îndepărtate până aici. Plus că este și o ocazie să își facă noi clienți. Aici prețurile sunt mult mai bune și vând mai repede produsele decât în provincie”- Ioan Fetea, președintele Asociației Crescătorilor de Albine din România. 

  De la târg nu vor lipsi nici fagurii cu miere, polenul, păstură, lăptișor de matcă, produse energizante realizate pe bază de miere în combinație cu alte produse apicole.

  Deschiderea festivă a Târgului va avea loc vineri la ora 10.30 și va fi urmată de o conferință de presă.

  Consumul de miere – în creștere, dar nu suficient

  România produce, în medie, 20.000 de tone de miere anual, clasându-se pe locul patru în Europa, iar efectivele au atins anul trecut 1,47 milioane de familii de albine. La nivel național sunt înregistrați în jur de 40.000 de apicultori cu un efectiv de 900.000 de familii de albine.

  Datele statistice arată că românii consumă, în medie, 450 — 500 de grame de miere pe an pe locuitor, un consum în creștere față de acum 10 ani, dar, comparativ cu cele două kilograme consumate în Germania sau 1,5 kilograme în Olanda și Belgia, ei se situează încă în coada clasamentului european. De notorietate sunt grecii care nu exportă mierea pe care o produc, ci o păstrează pentru cosumul intern al populației.


  Te-ar mai putea interesa

  Rețeta de miere duo cu care o familie de apicultori face senzație la târguri Dragoș Ivan, apicultorul care a făcut pasul spre bio: ”Nu suntem, din păcate, un popor care consumă foarte multă miere” Bani pentru apicultori – listă măsuri. Cererile, la APIA până pe 4 august

  Ultimele știri

  Termenul limită de înscriere la BASF Innovation Hub 2023 a fost prelungit Egiptul a cumpărat 170.000 de tone de grâu din România și Bulgaria. Prețul plătit din portul Constanța APIA a început plata ajutorului de 110 euro pentru vaca de lapte