• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • EXCLUSIV | Dimitrie Muscă a investit un milion de euro în utilaje agricole. La ferma lui Gavrilă Țuchiluș, seceta a amânat construirea celui de-al doilea siloz

    Roxana Dobre -

    Anul agricol a fost unul cu peripeții pentru toți fermierii, iar acum , în prag de campanie de toamnă, unii investesc, alții preferă să aștepte vremuri mai bune.

    La Cooperativă Agroindustrială Curtici, Dimitrie Muscă a reușit și în acest an să obțină producții duble față de media raportată pe țară. A investit mereu în tehnologie și continuă să o facă și acum: de la începutul lui 2015, Muscă a alocat un buget de peste un milion de euro pentru a-și cumpăra noi mașini agricole la fermă.

    “Am făcut o investiție de 900.000 de euro, bani cu care am achiziționat un tractor, o combină și o mașină de erbicidat, pluguri și discuri. Am mai cumpărat acum o mașină de lapte pentru ferma de vaci. Cred că investiția depășește un milion de euro”, ne-a dezvăluit fermierul.

    Vaci

    Investiția de anul acesta vine după ce anul trecut, Muscă a început să crească vaci de carne Charolaise, aducând 300 de capete din Franța.

    Când vine vorba de calcule, Dimitrie Muscă speră că minusul de producție la porumb să fi compensat prin preț, iar fermierii care au avut pierderi să poată face față investițiilor având în vedere că utilajele se scumpesc de la un an la altul.

    “Prețul crește destul de mult de la an la an. La unele utilaje, chiar și cu 30%. Eu am cumpărat o combină și anul trecut, am cumpărat și anul acesta. Pentru mine, să cumpăr un tractor de 40-50.000 de euro nu este așa o mare investiție așa că o reducere de 3-4.000 de euro nu ar însemna foarte mult având în vedere învestițiile pe care eu le fac”, mai spune fermierul.

    Ca în fiecare an, Dimitrie Muscă va pleca la Hanovra pentru că nu vrea să rateze ce apare nou și este lansat la Agritechnica, cel mai mare târg de tehnică agricolă. “Dezvoltarea pe piața utilajelor agricole este de-a dreptul galopantă și niciodată nu știi ce apare peste noapte nou. Dar eu în general ce a apărut nou, fie că este vorba de rasele de vaci sau utilaje, am adus în fermă. Și anul acesta dacă apare ceva de top ne înscriem imediat la Hanovra”, ne spune plin de optimism. Muscă.

    Gavrilă Țuchiluș a amânat cu un an construirea celui de-al doilea siloz 

    În sud, fermierii sunt marcați de soarta anului agricol. Au început opimiști, iar acum au luat creionul și taie pe unde pot cheltuielile ce pot suporta amânare. Este și cazul lui Gavrilă Țuchiluș, unul dintre cei mai puternici agricultori din România, conform Agrointeligența Top 100 fermieri, care a recunoscut anul trecut meritele gălățeanului nu doar în sectorul zootehnic, ci și în cel al culturii mari. Pentru acest sfârșit de an fermierul spune că a decis să stagneze investițiile pentru că pierderile cauzate de secetă au fost destul de mari. “Programul de investiții l-am realizat doar 20%, am stagnat tot anul acesta. Am amânat chiar și construirea celui de-al doilea siloz pe care voiam să îl inaugurăm acum în septembrie. Poate la anul, pe vremea asta după încasarea subvențiilor, vom reuși să punem planul pe picioare. Avem pregătit pentru luna aprilie să primim echipamentul și probabil în toamna anului viitor vom avea deja finalizat. Practic am decalat cu un an planul de investiții. Anul trecut am reușit să ducem la bun sfârșit planurile de investiții 100 la sută”, ne-a declarat fermierul.

    Ca o comparație, în 2014, Gavrilă Țuchiluș a achiziționat două tractoare marca Fendt, fiecare de câte 400 de cai putere. “Cu ele tragem utilaje agregatele complexe, de mare performanţă. Toate tractoarele şi maşinile sunt dotate cu GPS. Investițiile au fost în jur de 500.000 de euro”, ne-a mai mărturisit Țuchiluș.

    Fermierul gălățean a investit inteligent în utilaje care spune că țin piept secetei prin lucrările care au depășit demult tradiționalul arat prin brazdă. “Un fermier care se respectă ar trebui să aibă numai utilaje de ultimă generație în ferma sa. Una este să lucrezi pământul cu plugul și alta este să scarifici la 32 de cm și să bagi îngrășământul unde trebuie. În primul rând că reduc consumul de energie. Pentru tratamentele fitosanitare am achiziționat două maşini autopropulsate. Mai am o mașină de lucrat solul de la firma Horsch, care practic introduce îngrășămintele cu fosfor la adâncimea la care o doresc eu, 15-18 chiar 20 de cm, acolo unde masa mare de rădăcină se regăsește pentru că solubilitatea fosforului este mică față de cea a azotului care se irigă”, mai spune fermierul.

    Costică Măcelaru are cam tot ce este nevoie pentru ferma sa

    În Brăila, Costică Măcelaru, fermier care exploatează 500 hectare este agronom de mai bine de 40 de ani. Anul acesta spune că și-a achiziționat numai o semănătoare de păioase care costă în jur de 30.000 de euro, de la firma Kuhn. Investiția minimală nu a fost făcută din lipsă de fonduri, ci pentru că fermierul are cam tot ce este nevoie pentru ferma sa. “Eu sunt fan Kuhn. Toate utilajele le am de la această firmă. Anul trecut am cumpărat o prășitoare, pluguri și un scarificator”, ne-a declarat fermierul.

    Piero Francisci

    Piero Francisci, investiții zero

    Piero Francisci, directorul SC Iragri Ital Group, cultivă în Teleorman 2300 de hectare de teren. Spune că investițiile de anul acesta sunt zero pentru că o mare parte din agricultori nu au bani nici măcar să înființeze ciclul următor de producție.

    “Producțiile sunt infime. De exemplu, acum la floarea soarelui se scoate sub o tonă la hectar. Anul a fost dezastuos iar mulți dintre fermieri nu au bani nici măcar să vină la proteste la București, cu atât mai puțin pentru investiții. Deocamdată ne gândim cum să supraviețuim pentru anul viitor și pe urmă să mai facem investiții. Practic, suntem puși să alergăm și să câștigăm o cursă de 1.000 de metri dar cu cătușe la picioare. Cam aceasta ar fi comparația”, ne-a declarat cultivatorul italian.

    Cu toate că anul 2015 a fost unul slab, afectat de secetă, fermierul nu crede că firmele de utilaje ar trebuie să se alinieze în funcție de pierderile fermierilor. “Firmele de utilaje pot aduce pe piață cele mai noi utilaje și cele mai performante. În rest, nu le putem cere să ne vândă redus pentru că au și ei cheluieli mari de producție. Fie că plouă la noi, fie că nu producătorul tot plătește muncitorul, furnizorul etc. Așa că este de preferat să avem utilaje de calitate și cu un preț corect decât ieftine și proaste”, ne-a mai spus fermierul.

    Leasingul pentru achiziția de utilaje agricole – cheltuială eligibilă la toate proiectele pe fonduri europene

    Achiziția prin leasing a utilajelor agricole – tractoare, combine etc, a intrat la cheltuieli eligibile în noile proiecte ce vor primi finanțare nerambursabilă prin PNDR 2014-2020.

    Singura condiție este ca beneficiarii de fonduri de la UE să devină proprietarii mașinilor agricole în cel mult cinci ani. Spre exemplu, în Ghidul Solicitantului pentru SubMăsura 4.1a – Investiții în exploatații pomicole, este inclusă la cheltuieli eligibile ”achiziţionarea, inclusiv prin leasing, de maşini/utilaje şi echipamente noi, inclusiv echipamente de irigaţii la nivelul exploatațiilor remorci agricole/tehnologice, în limita valorii de piaţă a bunului respectiv„.

    O observație importantă este aceea că se consideră cheltuială eligibilă doar leasingul financiar. De știut că în cazul contractelor de leasing, nu sunt eligibile celelalte costuri legate de contractele de leasing, cum ar fi marja locatorului, costurile de refinanțare a dobânzilor, cheltuielile generale și cheltuielile de asigurare.

    Confirmarea faptului că achiționarea utilajelor agricole cu bani europeni și prin leasing a venit și de la Mihai Herciu, directorul general al Direcţiei Generală Dezvoltare Rurală din cadrul Autorităţii de Management (AM) a PNDR. ”Sunt eligibile achiziţiile în leasing prin oricare dintre măsurile PNDR care cuprind achiziţia de utilaje”, a precizat oficialul citat de Adevărul. Achiziţiile în regim de leasing sunt eligibile „cu condiţia ca după cel mult cinci ani beneficiarul să devina proprietarul utilajului achiziţionat“, a mai adăugat Herciu.


    Te-ar mai putea interesa

    Primul județ în care DAJ anunță că a virat despăgubirile de secetă în conturile fermierilor! Lege nouă în vigoare la ANAF pentru impozitarea micilor fermieri! Ce putem planta lângă sau sub un nuc

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!