• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Protestul fermierilor la Bruxelles: 6.000 de participanți și 2.000 de tractoare, mobilizare pentru măsuri de sprijinire a agriculturii din statele UE – UPDATE

  agrointeligenta.ro -

  Pe măsură ce orele trec și se apropie cel mai mare protest al fermierilor, organizatorii de la Copa-Cogeca și presa de la Bruxelles speculează pe marginea numărului în creștere al participanților.

  Inițial, manifestarea pornise la drum cu 2.000 de reprezentanți ai sectoarelor agricole din statele UE, dar astăzi se vorbește despre 6.000 de fermieri care au ajuns în capitala Belgiei și de 2.000 de tractoare ce vor ”mărșălui” pe străzi în aceeași zi în care comisarul european Phil Hogan ar trebui să se întâlnească cu miniștrii agriculturii din statele membre, inclusiv cu ministrul Daniel Constantin. Acesta din urmă este însoțit la Bruxelles de secretarul de stat George Turtoi.

  UPDATE 8: Înainte de începerea reuniunii Consiliului Uniunii Europene (Agricultură şi Pescuit), ministrul agriculturii din Irlanda – Simon Coveney, a coborât în mijlocul fermierilor care protestează în fața instituției și a discutat minute bune cu membrii delegației din țara sa.

  COS3cbQWgAAhNCB

  UPDATE 7: Liderii din Copa-Cogeca au susținut o conferință de presă în care au prezentat prețurile mici pe care fermierii le primesc pentru producții de lapte, carne, cereale etc. S-au solicitat măsuri concrete pentru sprijinirea explotațiilor agricole și a fermelor de animale din UE.

  Clipboard01

  UPDATE 6: Fermierii se îndreaptă către sediul Consiliului European. Pe traseu au fost fotografiate mai multe incedii în stradă (foto: Twitter.com)

  COSxWmvWsAA_B76 COSwwOXWoAABXou (1)

  UPDATE 5: Fermierii au dat piept cu gardurile de protecție instalate de forțele de ordine. Agricultorii și crescătorii de animale se simt jigniți de faptul că s-a folosit inclusiv sârmă ghimpată pentru a-i ține la distanță.

  COSWgVgWIAAz5g_ COSWpoLWsAAKB2O COSWojQWgAAkmRL

  UPDATE 4: Purtătorul de cuvânt responsabil cu Comerțul și Agricultura, Daniel Rosario, a anunțat pe Twitter că oficialul european Phil Hogan ar fi în spital, internat pentru o infecție la stomac. În aceste condiții, propunerile Comisiei Europene și reprezentarea instituției la întâlnirea cu miniștrii de resort ar urma să fie asigurate de către vicepreședintele Jyrki Katainen, considerat „mâna dreaptă” a președintelui CE. Informația fusese postată de sâmbătă noapte și a fost confirmată abia când Hogan a sharuit la rândul său postarea pe contul personal de Twitter.

  UPDATE 3: Tractoarele așteaptă aliniate să înceapă protestul fermierilor de la Bruxelles. tractoare protest UPDATE 2: La Bruxelles au fost ”aranjate” văcuțele care însoțesc de câțiva ani protestele fermierilor din sectorul laptelui. Din imagini se vede că fiecare vacă din material plastic/ghips este marcată cu steagul unei țări care ia parte la manifestări, precum și cu un scurt mesaj. În imagine nu se poate zări nici un ”exponat” care să poarte steagul României. vacile de protest la Bruxelles UPDATE 1: Potrivit președintelui ICOS (Irish Co-operative Organisation Society – organizația cooperativelor islandeze, n.r.), Conor Mulvihill, comisarul european Phil Hogan este pregătit să acorde miniștrilor agriculturii din statele membre posibilitatea de a plăti în avans până la 70% din plățile directe către fermieri.    Capitala Belgiei va fi blocată astăzi de manifestarea fermierilor. Locuitorii au fost avertizați că mijloacele de transport în comun nu vor fi toate funcționale.

  Pe surse, se pare că protestul sectorului agricol l-a determinat pe comisarul european Phil Hogan să ia măsuri urgente. Se vehiculează un sprijin suplimentar de 300 de milioane de euro pentru fermele de lapte. Banii ar urma să asigure cash-flow-ul din aceste exploatații și susținerea afacerilor până când restul măsurilor de ajutor – plățile cuplate, subvențiile la nivel național, vor ajunge la crescători. Se știe deja că 10% din această sumă vor fi direcționați către Țările Baltice care au făcut un lobby puternic în numele fermierilor lor. 

   

  Articol în curs de actualizare


  Te-ar mai putea interesa

  Platforma pentru micii producători de legume – încă un proiect eșuat al Ministerului Agriculturii Tiruri încărcate cu soia modificată genetic – depistate în Bihor! Șoferii au abandonat camioanele! George Cățean – audiat în Comisiile parlamentare pentru funcția de ministru al Agriculturii

  Ultimele știri

  93,76 euro pe cap de bovină – subvenția ANT pe care o primesc crescătorii din Bulgaria Se pregătește un nou sprijin pentru fermieri în afară de ajutorul de minimis și ajutorul de stat Șeful APIA: Fermierii care lucrează pământul au dreptul să încaseze subvențiile, nu proprietarii!