Cinci soiuri de păr recomandate de cercetătorii români pentru înființarea unei plantații profitabile
Roxana Dobre -O plantație de păr este una dintre culturile profitabile pe care chiar și micii fermieri o pot înființa. Deloc pretențioasă și foarte rezistentă, cultura părului nu este vulnerabilă la boli și este una dintre speciile pomicole cele mai căutate în piață și mai ales care își păstrează prețul mare tot timpul sezonului.
Agrointeligența a aflat de la dr. ing. Florin Șerbu de la Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură şi Vinificaţie Blaj care sunt soiurile de păr care dau cel mai bun randament și care s-au adaptat perfect la condițiile climatice actuale din țara noastră.
Soiul de pere Napoca este originar din România, obținut de cercetătorii de la Cluj-Napoca, cu o productivitate ridicată (25-30 tone/ha).
“Este un păr de vară cu fructe de mărime mijlocie (120-170 grame). Fructul are o formă piriform regulată, cu gâtul scurt şi uşor subţiat spre vârf. Coaja este netedă, lucioasă, subţire, de culoare galbenă, cu rumeneală discretă pe partea expusă la soare, cu puncte subcutanate brun-gălbui. Are un gust plăcut și poate fi plantat în orice zonă a țării nefiind un soi prețențios. Noi am dat puieți de la Caraș-Severin până la Suceava, Călărași. Poate fi plantat fără nicio problemă până la o altitudine de 800-900 de metri”, ne-a explicat inginerul de la Blaj.
Fructul are pulpa de culoare alb-gălbuie, crocantă la început, suculentă, dulce, plăcut acidulată. Pomul este de vigoare mijlocie și formează o coroană larg piramidală, rară, aerisită. Productivitatea este foarte bună și intră timpuriu pe rod. Perioada înfloritului este târzie. Este bun polenizator. Maturitatea de consum: se recoltează în a treia decadă a lunii august. Fructele se pretează bine la transport şi manipulare. Excelente pentru consum în stare proaspătă.
Soiul de pere Untoasă de Geoagiu, obținut la SCDP Geoagiu, este un pom de vigoare mijlocie, foarte precoce și productiv. Fructele sunt de mărime mare, piriforme. Fructifică preponderent pe țepușe fiind indicat pentru livezi superintensive, autosteril, are afinitate parțială cu gutuiul, dar este precoce, productiv, sensibil la rapăn. Se poate depozita 1-2 luni de la recoltare. “Este o pară de luna septembrie, cu un gust ca de busuioacă”, a mai completat Florin Șerbu.
Soiul de pere Cure sau Popești este de origine franceză, aclimatizat de foarte mult timp la noi în țară, unde este foarte răspândit.
“Sunt acele pere de iarnă pe care bătrânii le puneau în fân sau pe dulap și se îngălbeneau în casă putând fi păstrate până în luna decembrie, ianuarie sau chiar februarie. Pomul este viguros, cu bună capacitate de ramnificare, compatibil cu gutuiul, foarte productiv, dar sensibil la rapăn și ger. Fructul este mare (180-300g), piriform, alungit, asimetric, cu o dungă de rugină longitudinală. Pulpa este slab parfumată și potrivit de dulce cu gust ușor astrigent, plăcut, la maturitatea de consum. Se recoltează în prima jumătate a lunii octombrie și, după cum am spus, se pot păstra chiar și 4-5 luni”, ne-a mai explicat inginerul.
Soiul de pere Doina este românesc, de toamnă, cu pomul de vigoare mijlocie, care rodește atât pe ramuri scurte cât și lungi. Fructele sunt de mărime mijlocie spre mare, cu gât slab evident. Pielița este groasă, acoperită cu ceară. Pulpa este de consistentă, foarte fină, untoasă, suculentă și cu gust dulce, ușor acidulat cu aromă plăcută.
Soiul de pere Aromată de Bistrița este o pară de vară cu coacere la începutul lunii iulie. Fructele sunt mijlocii, piriform alungite, colorate în roșu aprins pe aproape toată suprafața. Pulpa este fondantă, suculentă, dulce vișinie, cu aromă intensă de muscat, de calitate foarte bună pentru masă. La supracoacere, pulpa se prăbușește.
Plantațiile înființate în toamnă câștigă un an
Potrivit inginerului Florin Șerbu, plantațiile înființate toamna au avantajul că, așa cum spun horticultorii, se câștigă un an față de plantația din primăvară.
“În plus peste iarnă se așază pământul, prinde umiditate mai multă din zăpadă și primăvara când pornește în vegetație are startul mai bun decât în primăvară. Noi scoatem anual un număr de 10-15 mii de peri de câmpul 2 și încă 10 mii de câmpul 3. Livrările din pepiniera de la Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură şi Vinificaţie Blaj sunt făcute după 10 octombrie, după ce cad una, două brume. Atunci pomul intră în repaos. Înainte să cadă bruma dacă nu vin temperaturi de 1, 2 grade pomul încă lucrează, deci poate să aibă “viață” până la sfârșitul lui octombrie, jumătatea lui noiembrie”, ne-a mai explicat ing. Șerbu.
Specialistul de la Blaj spune că perele sunt destul de căutate dar mai mult pentru livezile mici, de familie, și mai puțin pentru înființarea unei suprafețe mari.
“Avem clienți pe zone georgrafice dacă pot spune așa. În Dâmbovița cultivatorii de exemplu vin și cumpără mai mult pruni pentru că acolo zona este cunoscută pentru livezile de pruni. Pe partea de Moldova se cere mai mult măr. Acum foarte căutat este și gutuiul, avem undeva la 15 mii de pomi spre livrare. Părul într-o perioadă a stagnat ca și plantație dar acum comenzile au mai început să crească. Cea mai mare pondere este în general 50 la sută mărul, 15-20 la sută prunul, 10-15 părul și restul de procentaj cireș, vișin și gutui”, a precizat inginerul pentru Agrointeligența.
Cercetătorii de la Blaj trimit material săditor în toată țara
Florin Șerbu spune că de la Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură şi Vinificaţie Blaj, materialul săditor poate fi livrat din luna octombrie. În plus, cercetătorii onorează toate comenzile, indiferent de cantitate.
“În general, noi livrăm direct din fermă materialul săditor, nu mergem prin țară pe la târguri sau expoziții. Avem comenzi de la 10 la 5.000 de pomi. Comenzile mici le putem trimite prin curier iar pe restul este recomandat ca fermierul să vină să le ridice de la noi pentru că l-ar costa mai mult transportul prin curier decât motorina până aici”, ne-a spus fermierul.
Ing. Șerbu precizează că până la plantare, puieții de la Blaj pot fi păstrați în șanțuri, acoperiți cu pământ, și apoi plantați în funcție de timpul pe care îl au la dispoziție cultivatorii.
„Noi recomandăm ca terenul să fie pregătit cu 2 săptămâni înainte de a primi pomii. În general, dacă gropile sunt făcute, 2 oameni pot planta undeva până la 100 de pomi pe zi. Anul trecut prețurile au fost de 9 lei pe bucată, până în 1.000 de bucăți și 8,50 peste această cantitate. În plus, noi păstrăm legătura cu clienții și îi consiliem dacă întâmpină probleme cu tratamentele, plantarea sau alte îngrijiri ale pomilor”, a conchis inginerul.