• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Recordul mondial la producția de grâu – doborât a doua oară anul acesta! Ce producție a obținut Rod Smith, fermierul care nu s-a lăudat, ci…a recoltat

    agrointeligenta.ro -

    Britanicul Rod Smith a surprins pe toată lumea când a anunțat că a obținut anul acesta o producție de grâu de 16,52 de tone la hectar, peste ceea ce se credea că va fi anul acesta recordul la nivel mondial, performanță demnă de Cartea Recordurilor.

    La finele lunii august, presa internațională relata pe larg despre reușita fermierului britanic Tim Lamyman, care recoltase 16,5 tone de grâu la hectar, calificându-se pentru Cartea Recordurilor la peste 0,8 tone ”distanță” de vechiul record înregistrat de un agricultor din Noua Zeelandă.

    La nici o lună distanță de la acea știre, se pare că performanța lui Lamyman a fost depășită de un conațional de-al său – Rod Smith, un fermier mai tânăr care a raportat o producție de 16,52 de tone de grâu la recoltare.

    Smith face agricultură pe 400 de hectare în Northumberland, iar în 2010, ferma sa a fost declarată cea mai frumoasă din Marea Britanie. Anul acesta, el a recoltat grâul pe 1 septembrie, la 10 zile distanță de Tim Lamyman, ceea ce a și făcut ca rezultatele muncii sale să fie anunțate ulterior. A fost făcută o verificare atentă, pentru că cele două recolte sunt apropiate – le desparte doar 20 de kilograme de cereale la hectar!

    pozitionarea fermei lui Rod Smith

    Ferma lui Rod Smith se pare că are avantajul de a fi poziționată pe coastă, iar anul acesta a fost unul perfect pentru agricultura din zonă, cu mult soare și risc scăzut la atacul dăunătorilor.

    De remarcat faptul că în spatele performanței lui Smith nu se află nici un produs anume, în timp ce Lamyland folosise un fertilizant foliar nou pe piață. La Northumberland, toate inputurile au fost cele comerciale, utilizate an de an pe acea exploatație. Diferența a făcut-o însă vremea. ”Am avut un sezon fabulos. Am avut mare noroc cu vremea și cultura nu a fost nici un moment supusă stresului”, a declarat Rod Smith pentru Farmers Weekly.

    Un alt avantaj al tânărului fermier a fost solul fertil pe care îl lucrează, apreciat ca fiind de cea mai bună calitate la nivel mondial și, oricum, peste ce are Lamyman. Avantajul acesta natural l-a mai ajutat, de altfel, pe Smith să aibă producții de peste 15 tone la hectar și în anii anteriori când, însă, factorii de climă i-au pus frână în fața recordului: deficit de ploi, lipsa zilelor însorite sau prea multă expunere la soare.

    Fără a face publice numele semințelor folosite sau ale fertilizanților, Rod Smith și-a evaluat costurile cu inputurile la 754 de lire sterline/ha (echivalentul a 1.044 de euro/ha), adică undeva la 46 de lire sterline pe tonă (echivalentul a 63,7 euro/tonă). Va vinde cu profit frumos, având în vedere că, potrivit presei britanice, prețul de achiziție pe care îl poate obține este de 110 lire/tonă, adică 152,3 euro/tonă.

    În costul acestor inputuri au intrat fungicidele, 310 kh/ha de azot și o medie de 185 de kilograme de sămânță la fiecare hectar.

    echipa Beal Farm

    Echipa de la Beal Farm:  Rod Smith, Alan Fairbairn, Stephen Pringle și Stuart Ord

     

    Producția record de grâu a fost recoltată pe 1 septembrie, folosindu-se combina fermei New Holland 9070 care, pe parcursul lucrării, a indicat pe aparate chiar și 23 de tone/ha în cele mai fertile parcele. La final, o comisie de specialitate a evaluat producția de grâu stabilind că de pe 11,3 hectare s-a obținut o recoltă medie de 16,519 tone/ha la o umiditate de 15%.

    Acum fermierul așteaptă înscrierea performanței sale în Cartea Recordului, după ce conaționalul său Tim Lamyman nu a apucat să definitiveze toate formalitățile. Dacă producția de la ferma lui Rod Smith va primi și recunoașterea mondială, atunci recordul actual de 15,63 de tone/ha deținut de un neozeelandez va fi…istorie.

    Citiți și:

    Un fermier britanic a doborât recordul mondial la producția de grâu. Vezi cum se recoltează 16,5 tone la hectar!

    Foto: www.fwi.co.ukwww.thejournal.co.ukwww.barnatbeal.com


    Te-ar mai putea interesa

    Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel”

    Ultimele știri

    MARSAT vine în sprijinul micilor fermieri care vor să își cumpere utilaje cu fonduri europene! Parlamentul European a votat simplificarea PAC cu flexibilitate pentru condițiile de mediu Stațiunea Dancu, ”pepinieră” de vaci campioane. Producția medie de lapte în ferma ”de stat”