• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • EXCLUSIV! Fermierii români sunt reprezentați în Copa-Cogeca! Federația Pro Agro – primită în cea mai puternică organizație agricolă din UE

    agrointeligenta.ro -

    Federația Națională Pro Agro a primit în această seară votul pentru a deveni membru cu drepturi depline în Copa-Cogeca, organizație considerată a avea cea mai mare reprezentativitate în sectorul agroalimentar din Europa. Este, de altfel, structura cu cea mai puternică voce în cadrul dialogului social cu Comisia și Parlamentul European, urmând ca de acum încolo și problemele fermierilor români și ale agriculturii naționale să fie reprezentate prin Copa-Cogeca.

    În cadrul Copa-Cogeca Praesidium, o ședință extinsă ce a avut loc astăzi la Bruxelles, delegația Pro Agro condusă de președintele Emil Dumitru a prezentat liderilor din agricultura altor state care este situația agriculturii românești și dorința ca și fermierii români membri ai Pro Agro să fie reprezentați și să beneficieze de experiența specialiștilor Copa-Cogeca. Solicitarea României a primit votul board-ului Copa-Cogeca, care a și anunțat oficial că Pro Agro este cel mai nou membru al organizației.

    sedinta Copa Cogeca

    Până în acest moment, interesele agriculturii românești nu au fost reprezentate în Copa-Cogeca din cauza costurilor pe care le presupune participarea la cel mai înalt nivel în dialogul de la Bruxelles. Astfel, potrivit declarațiilor recente ale președintelui Emil Dumitru, la Copa-Cogeca, cotizația este de 550.000 de euro (informație actualizată vineri, 25 septembrie, conform articolului de aici). Vestea bună primită în seara aceasta de fermierii românie este aceea că, în cazul Pro Agro, ”taxarea” va începe abia din momentul în care Guvernul român va adopta și va vira federației de la noi sprijinul național pentru reprezentarea fermierilor la Bruxelles. Acesta se va acorda în baza Legii 52/2015, iar normele de aplicare se află acum în dezbatere publică cu un buget anual propus de circa 700.000 de euro pentru toate organizațiile.

    Martin Merrild si Pekka Pesonen

    Copa-Cogeca are un nou președinte

    În afară de votul privind acceptarea Pro Agro în Copa-Cogeca, structura europeană de reprezentare a fermierilor și-a ales astăzi și un nou președinte în persoana danezului Martin Merrild, iar Pekka Pesonen a rămas Secretarul general al Copa-Cogeca.

    Pe ordinea ședinței de astăzi au existat discuții importante privind piața laptelui, dar mai ales despre ajutorul de 500 de milioane de euro alocat statelor membre de Comisia Europeană pentru a soluționa problemele de preț la lapte și carne de porc.

    Comitetul Organizațiilor Profesionale din Agricultură (COPA) și Comitetul General al Cooperativelor Agricole din Uniunea Europeană (COGECA), desemnate cu acronimul asociativ COPA-COGECA, constituie una dintre cele mai mari şi mai active organizaţii în reprezentarea intereselor membrilor ei la Bruxelles.

    Cu o experiență de peste 50 de ani, Copa-Cogeca formează cea mai puternică organizație asociativă a agricultorilor europeni, reprezentând 28 de milioane de fermieri şi familiile acestora, dar şi în jur de 40.000 de cooperative, care includ peste 660 000 de persoane și au o cifră de afaceri anuală globală de peste 300 de miliarde de euro.

    Citiți și:

    COPA-COGECA este cea mai puternică organizație asociativă a agricultorilor europeni


    Te-ar mai putea interesa

    Agnes Jansen, olandeza care produce legume bio la Sărata: Mă pensionez și caut pe cineva să continue ferma Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit

    Ultimele știri

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Program APIA de 1 Mai și Paște 2024. Zilele în care se mai fac plăți pentru subvenții Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till