Coşmar american: Curcanul de Thanksgiving va deveni o delicatesă foarte scumpă în câţiva ani
agrointeligenta.ro -Pentru americani curcanul nu poate lipsi de la masa de Thanksgiving Day (Ziua Recunoştinţei), sărbătoare care îi adună în familie în fiecare a patra joi a lunii noiembrie.
Sărbătorile tradiţionale de peste an sînt asociate cu anumite produse alimentare (ex: în tradiţia creştin-ortodoxă, Crăciun – porc, Paşte – miel, ouă; în tradiţia islamică Ramadan – pasăre, pui) al căror consum creşte puternic în preajma acestora, scăzând sau dispărând complet apoi.
Pentru sectorul creşterii curcanilor din Statele Unite, vânzările de Thanksgiving Day reprezintă între 40% şi 50% din totalul unui an. Câştigurile din celelalte 11 luni ale anului asigurau până nu demult la limită profitabilitatea companiilor implicate.
Din 2005, de când a fost introdusă cota obligatorie de consum a bio-combustibilului – Renewable Fuel Standard (RFS), preţul porumbului a crescut cu 64% făcând din ce în ce mai puţin profitabilă creşterea curcanilor. Porumbul deţine o pondere de 70% în costul final de producţie al acestei cărni de pasăre.
În condiţiile în care consumul de carne de curcan nu a crescut deloc în aceşi ani în SUA, iar pe pieţele altor ţări producătorii americani sînt foarte puţin prezenţi. Interesul lor este monopolizat de piaţa americană şi boomul de consum înregistrat în noiembrie, singura opţiune este de a scădea producţia şi majora preţurile.
Aceasta va face curcanul o „rara avis” – o delicatesă scumpă – pe mesele de Thanksgiving ale americanilor.