• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • PRO AGRO și LUAIR solicită sprijinul instituțiilor statului să promoveze în regim de urgență Legea irigațiilor

    Roxana Dobre -

    PRO AGRO și LUAIR sunt profund nemulțumite de modul în care a fost tratat proiectul de lege ce încurajează investițiile în infrastructura principală de irigații și solicită sprijinul Guvernului, Președinției, Camerei Deputaților și Senatului, în identificarea unei soluții, în regim de urgență, prin care să se promoveze această inițiativă legislativă vitală agriculturii românești.

    „Nu înțelegem de ce, după o dezbatere de 6 luni în Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice din cadrul Camerei Deputaților ce s-a finalizat cu o serie de amendamente benefice sectorului agricol românesc, iar mai apoi cu aviz pozitiv din partea acestora, legea nu a mai fost adoptată și în plen”, se arată într-un comunicat remis astăzi presei.

    Se impune inițierea unei dezbateri publice prin care să se adopte un pact de finanțare pentru următorii 7 ani
    Considerăm că se impune inițierea unei dezbateri publice prin care să se adopte un pact prin care sectorul de irigații să fie finanțat pe următorii 7 ani indiferent de structura guvernamentală existentă la un anumit moment dat, mai precizează sursa citată.

    “Ca o observație de luat în considerare, România încă nu deține un răspuns din partea C.E. cu privire la finanțarea infrastructurii principale de irigații prin planul Junker și pentru transparență va trebui ca, pentru fiecare an, în care se vor finanța aceste investiții trebuie să fie făcute publice care sunt obiectivele de investiții finanțate. Odată cu proiecția noului buget se impune alocarea în mod distinct a sumei de 145 mil. euro pentru demararea investițiilor în infrastructura principală de irigații desecări, drenaje din România și asigura buna funcționare a sistemului de irigații începând cu anul viitor”, se mai precizează în comunicat.
    Proiectul de lege reprezenta soluția pentru a stimula investițiile în sistemul de irigații
    PRO AGRO și LUAIR sunt de părere că menținerea și extinderea suprafeței irigate în România și combaterea efectelor climatice negative abătute asupra țării noastre în ultima perioadă sunt imposibile prin respingerea acestei legi.

    “Proiectul de lege aducea ca noutate prevederea expresă prin care suma de 145 mil. euro pentru anul 2016 în vederea începerii reabilitării infrastructurii principale de irigații, de la bugetul statului, ce va încuraja atragerea de fonduri europene de către OUAI-uri cât și reorganizarea fermierilor în astfel de forme de asociere”, se mai arată în comunicat.

    În cadrul aceluiași text se mai arată că prin respingerea acestei legi vitale fermierilor aflați în areale irigabile se anulează soluțiile identificate pentru darea în administrare a infrastructurii de irigații către OUAI-uri pentru a fi întreținute, modernizate și exploatate. În plus va fi imposibilă și introducerea unui abonament prin care statul se obligă să pompeze apă pe canalele principale de irigații, preluarea costurilor energiei electrice, pentru paza și întreținerea unităților componente ale sistemului național de îmbunătățiri funciare.

    Aceeași sursă mai precizează că acest proiect de lege reprezintă soluția pentru a stimula investițiile în sistemul de irigații, desecări, drenaje, atragerea fermierilor încă neasociați și posibilitatea de a se putea ajunge la o suprafață irigată de aproximativ 800.000 ha într-o perioadă de 7 ani, proiect vital pentru menținerea producției agricole naționale și revigorarea agriculturii României.


    Te-ar mai putea interesa

    Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit

    Ultimele știri

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Program APIA de 1 Mai și Paște 2024. Zilele în care se mai fac plăți pentru subvenții Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till