• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Marius Micu, ANTPAR, cere suplimentarea banilor pentru instalarea tinerilor fermieri

    Gabriela Gimbășanu -

    Submăsura 6.1 – Sprijin pentru instalarea tinerilor fermierii se bucură de un real interes din partea celor care doresc să-și deschidă o afacere în mediul rural, cu precădere în agricultură. Chiar dacă ne confruntăm cu o îmbătrânire a populație care se ocupă de agricultură se pare că cei mai interesați de finanțarea cu fonduri europene rămân tinerii, care, în mai puțin de 7 luni, au fost depuse peste 1.877 de proiecte în valoare totală de 79.490.000 euro.

    Astfel, ieri, AFIR a anunțat că s-a ajuns la nivelul maxim al sumei pentru care se pot primi cereri de finanțare în acest an. “Cu alte cuvinte, primirea de proiecte a fost sistata pentru sesiunea anuala 2015. Se mai primesc proiecte doar pe bugetul separat dedicat zonei montane, acolo unde suma disponibilă ramasă este de 35,61 milioane de euro, sesiunea de depunere fiind deschisă până la 30 octombrie.

    Pentru a afla care este poziția tinerilor fermieri care se ocupă de agricultură, Agrointeligența a stat de vorbă cu președintele Asociației Naționale a Tinerilor Producători Agricoli din România (ANTPAR), Marius Micu, care a subliniat faptul că, suma alocată pentru această submăsură nu acoperă cererea de proiecte destinate instalării tinerilor agricultori în mediul rural.

    ”Suntem bucuroși de impactul pe care l-a avut această submăsură asupra tinerilor, care doresc să-și înceapă propria afacere în agricultură. Avem nevoie de un aflux de tineri fermieri în mediul rural care să susțină dezvoltarea zonelor agricole din țară. Așa cum nimic nu este întâmplător și în PNDR 2007-2013 măsura dedicată acestora s-a bucurat de același succes. Trebuie susținuți și motivați toți tinerii care doresc să-și deschidă o afacere sau să preia o exploatație agricolă pe care să o dezvolte și să o aducă la standarde europene”, a declarat pentru Agrointeligența Marius Micu, președintele ANTPAR.

    Trebuie mărit plafonul submăsurii dedicate tinerilor fermieri

    Încă de când se purtau discuții cu Grupurile de Lucru pentru definitivarea PNDR 2014-2020, liderul ANTPAR a susținut necesitatea suplimentării plafonului aferent Submăsurii 6.1.

    ”Cel mai probabil această cerere ridicată pentru tipul acesta de sprijin se va menține și pentru anii viitori, motiv pentru care trebuie mărită suma alocată. Încă de pe vreme când se discuta această submăsură în Grupurile de Lucru am explicat necesitatea unei alocări mai substanțiale pe fondul a ceea ce s-a întâmplat în trecut. Tinerii reprezintă viitorul țării, inclusiv în agricultură, și trebuiesc încurajați în demersul accesării fondurilor europene. Valoarea proiectelor depuse a depășit cu 120% alocarea disponibilă pentru componenta non-montană, motiv pentru care în cazul în care proiectele vor fi declarate eligibile trebuie majorat plafonul alocat acestei submăsuri pentru anul viitor, pentru ca toți tinerii cu o idee de afacere viabilă să poată fi sprijiniți”, ne-a spus reprezentantul fermierilor, despre motivul pentru care susține mărirea plafonului dedicat acestei submăsuri.

    Liderul tinerilor fermierii reamintește că pentru zona montană din cadrul Submăsurii 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”, AFIR primește în continuare cereri de finanțare, suma disponibilă ramasă este de 35,61 milioane de euro, sesiunea de depunere fiind deschisă până la 30 octombrie.

    Tinerii nu se lasă descurajați de ghidul stufos

    Chiar dacă li se pun ”bețe în roate” tinerii nu renunță la visul lor de a deveni fermieri și fac tot posibilul să-și fac proiecte viabile care să fie finanțate din fonduri europene.

    ”Ghidul solicitantului aferent Submăsurii 6.1 este destul de stufos, dar tinerii nu se lasă descurajați. Este important de precizat pentru cei care încă nu și-au depus un proiect că, primul pas pe care trebuie să-l facă este să se înregistreze la Oficiul Registrului Comertului ca microîntreprindere/întreprindere mică, cu obiect de activitate în domeniul pentru care solicită sprijin în cadrul submăsurii 6.1, cu maximum 24 de luni înaintea depunerii Cererii de Finanțare. Între timp, tânărul fermier își pregătește planul de afaceri, organizează activităţile administrative, achiziționează bunuri pentru noua întreprindere sau orice altceva mai este necesar bunei desfășurări a acitivtății. De menționat este faptul că toate aceste etape trebuiesc finalizate înainte de depunerea Cererii de Finanțare”, a subliniat liderul Asociației Naționale a Tinerilor Producători Agricoli din România.


    Te-ar mai putea interesa

    Licitație uriașă în Germania. Fermierii români au cumpărat 100 de utilaje agricole Subvenții APIA 2025. Data la care se reiau plățile către fermieri după Anul Nou Fermier cu 15 vaci: Am ieftinit brânza la 25 de lei kilogramul și lumea tot nu este mulțumită

    Ultimele știri

    Variola la păsări. Semnele bolii, tratament Cum iese Dan Lăzărean în câștig cu legume cultivate pe numai 1.300 mp Vasile Petreuș, crescător de ovine: Cine face brânză bună nu duce lipsă de clienți!