• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ferma de bibilici cu fonduri europene – un harghițean a mizat pe producția de pate bio și acum nu face față cererii venite pentru export

    Roxana Dobre -

    Ferma de bibilici este una dintre afacerile de nișă care, odată depășit un anumit efectiv de păsări, are nevoie de o idee deșteaptă de promovare/procesare pentru a se ajunge la profit. Pentru Baricz Imre Róbert, această idee s-a numit pate ecologic de bibilică și l-a transformat în unicul producător al acestei delicatese în estul Europei.

    Ferma de bibilici a lui Baricz Imre Róbert se află în județul Harghita, la Târnovița și a fost pornită în 2012, atunci când actualul crescător, de profesie actor, nu știa nimic despre agricultură. Cu toți banii pe care îi avea a cumpărat la acea vreme 800 de pui de bibilică. Fără nici un fel de experiență, însă, păsările i s-au îmbolnăvit și au murit pe rând, fără ca mai apoi cineva să îi poată explica motivele.

    bibilici

    Fermă cu 6.500 de păsări

    Nu s-a descurajat, însă și în anul următor a cumpărat 70 de bibilici adulte. Și a continuat să cumpere. “Am mai achiziționat de la gospodarii din zonă astfel că în 2014 am obținut din efectivul matcă 700 de exemplare. Acum, în 2015 deja vorbim de 6.500 de capete, bibilici adulte dar și pui de diverse vârste”, mai spune fermierul.

    Incubator luat cu bani europeni

    Investiția în ferma de bibilici de la Târnoviţa se ridică în momentul de față la 50.000 de euro, o parte din sumă fiind accesată prin Măsura 112 – Instalarea tinerilor fermieri din vechiul PNDR. Cu banii europeni, fermierul din Harghita a achiziţionat un incubator de mare capacitate, în care intră 7.700 ouă de bibilică.

    „Prin proiect nu am putut să accesez suma maximă, dar mi s-au aprobat 26.000 de euro din care am primit 60 la sută urmând să depun documentele despre investiție ca să primesc și restul banilor. Acum vreau să investesc într-un mijloc de transport cu care să duc bibilicile la abator și să cumpăr toate terenurile din jurul fermei întrucât momentan dispun de 1,5 hectare de pământ pe care bibilicile de plimbă în voie cât este ziua de lungă”, ne-a mai declarat fermierul.

    Crescătorul din Harghita a ales să își dezvolte afacerea într-un mod inedit. Și-a propus să nu mizeze pe ouăle și pe carnea de bibilică – cu gust asemănător celei de vânat, ci a scos pe piață pate de bibilică, un produs premium de cea mai înaltă calitate.

    bibilici2

    Și-a nișat afacerea după analizarea pieței

    “Conform studiilor mele din piață, am înțeles foarte bine ce înseamnă o situația de monopol. Nu m-am aruncat întâmplător pe piață. Pate-ul de bibilică este fără conservanți și chimicale sau alte prostii cancerigene care dăunează sănătății. Bibilicile sunt ținute într-un sistem organic, de aceea și pateul este organic și mai ales foarte sănătos”, ne-a explicat crescătorul.

    Sacrificarea la Codlea, procesarea în județul Alba

    Cum bibilicile pot fi sacrificate numai la un abator autorizat, crescătorul duce păsările la Codlea în județul Brașov, după care produsul finit este pregătit la o fabrică din Alba. “Eu plimb bibilicile dintr-o parte a țării în alta. De obicei facem serii de câte 3.000 de păsări pentru că oricum sub acest număr mașina nu vine. Anul acesta o să facem 2 transporturi”, ne-a mai spus crescătorul. După aceea carnea merge la fabrică unde este ținută în congelatoare.

    Ajunsă la fabrica de procesare carnea este transformată în pateu conform rețetei crescătorului din Harghita. “Preparăm cantitatea doar pe comandă și încerc să fac în așa fel încât clienții mei să primească pateu proaspăt, adică nu lucrăm pe stoc. Am parteneri în Dobrogea și Târgu Mureș, care vând mai departe în magazine. Dar cea mai mare cantitate pleacă spre piața de export, în Anglia, unde am un asociat. Anul acesta acolo dăm toată cantitatea pe care o producem”, ne mai spune Baricz Imre Róbert.

    Pate de bibilica 170 g

    Rețeta pentru pate de bibilică

    Pate-ul de bibilică se vinde în ambalaje de 170 de grame ce costă fiecare 8 lei plus TVA la producător. Toate poartă eticheta fermei de la Târnoviţa, iar anul acesta va fi primul în care, cu acest produs, fermierul își duce ferma pe profit.

    Cât despre rețetă, crescătorul spune că este foarte simplă. “Se pun carnea de bibilică, intestinele, pipota, inima și ficatul. Fiind un produs local, noi lucrăm din materii prime locale. De aceea, pentru ca pateul să fie mai cremos adăugăm în proporție mică și untură și condimente. Am trimis mostre în Dubai de unde am primit răspunsuri pozitive. În acest caz, având în vedere că ei nu mănâncă porc o să înlocuim untura cu uleiul de palmier. Sincer să vă spun momentan nu pot să produc pentru câte cereri am”, mai spune crescătorul.

    Ouăle nu se comercializează

    Ouăle obținute din nucleu nu sunt vândute, ci merg imediat în incubatorul fermei de bibilici. Păsările ouă doar din aprilie până în august, circa 100-120 de ouă pe an.

    “Vrem să înmulțim efectivul și nu vindem ouă, pui sau carcasă. Eu am un ciclu întreg. Cum ies puii, îi aduc în fermă, unde cresc frumos și sănătos în aer liber, iar când ajung la greutatea de tăiere atunci sunt sacrificați. Conform comenzilor, se prepară apoi cantitatea necesară de pate de bibilică”, ne-a mai spus crescătorul.

    A refuzat oferta supermarketurilor

    Baricz Imre Róbert a refuzat oferta multor supermarketuri din cauza condițiilor “absurde” pe care le impun. “Sunt supermaket-uri care cred că dacă sunt așa de mari își pot permite orice. Și mie mi-au pus niște condiții absurde. Au vrut să achiziționeze la un preț mizerabil dar ei să câștige de vreo 10 ori mai mult decât producătorul. Le-am explicat că o astfel de afacere nu poate funcționa și i-am refuzat politicos”, ne-a explicat fermierul.

    ferma

    Viitoare investiții la ferma de bibilici

    Banii care vor fi obținuți în acest an vor fi reinvestiți. Fermierul din Harghita spune că vrea să mărească adăpostul păsărilor și să cumpere toate terenurile din jurul fermei pentru ca bibilicile să se plimbe în voie. “În clădire puii sunt ținuți până se îmbracă în pene. Când deja devin rezistenți la temperatura de afară ei stau numai în aer liber”, ne-a mai spus fermierul. Cât priveşte hrana, păsările deloc pretențioase, primesc boabe de porumb, grâu şi orz, pe care Imre spune că le cumpără de la un fermier din judeţul Mureş, în care are încredere că îi furnizează furaje de calitate.

    Citiți și:

    Ferma de bibilici – o afacere profitabilă cu păsări crescute în sistem ecologic

    Foto: erdelyinimrod.ro, informatiahr.ro


    Te-ar mai putea interesa

    Plăți APIA astăzi în conturi. Se achită subvenția de 100 euro/ha! Marcel, producătorul de mezeluri care folosește carne din ferma proprie Șef APIA: După 18 ani de când se dau subvenții, proprietarii de terenuri își mai atribuie încă banii!

    Ultimele știri

    Raportul USDA: Producția de porumb a României, redusă la 7,8 milioane de tone O companie care are fabrică în România va livra 15.700 tone de ulei de floarea-soarelui în Egipt Noi alerte de ploi în județele unde inundațiile au făcut prăpăd. Cantități de apă de 40-60 l/mp!