• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Agrometeo 3–9 noiembrie: Vremea ține cu fermierii, dar dă semne de răcire

    agrointeligenta.ro -

    Meteorologii anunță pentru intervalul 3 – 9 noiembrie o vreme caldă la începutul perioadei, dar care va intra într-un proces treptat de răcire, devenind normală sub aspect termic, în aproape toată ţara. Sub aspect pluviometric, se întrevăd ploi locale, nesemnificative din punct de vedere agricol, însoțite de intensificări temporare ale vântului.

    Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 2…15°C, la începutul intervalului, abaterile termice pozitive fiind de 1…5°C și 1…10°C în restul zilelor, valori apropiate de mediile multianuale, în cea mai mare parte a țării.
    Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 6…21°C, în majoritatea zonelor de cultură.
    Temperatura minimă a aerului va oscila între -8…9°C, în majoritatea regiunilor agricole, posibil mai scăzută până la -10°C, în zonele depresionare din estul Transilvaniei, unde vor fi condiții de producere a brumei și a înghețului superficial la suprafața solului.
    Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 10 cm va oscila între 4…14°C, pe întreg teritoriul agricol al țării, limite optime parcurgerii proceselor vegetative ale culturilor de toamnă semănate până la această dată.

    Aprovizionarea cu apă în stratul de sol 0-20 cm, în cultura grâului de toamnă, se va situa în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim, în majoritatea zonelor de cultură.

    Pe unele suprafeţe agricole din nordul și estul Moldovei, estul Munteniei, centrul şi sud-estul Dobrogei se vor înregistra deficite de umiditate în sol, seceta pedologică fiind moderată și puternică.

    Starea de vegetaţie a culturilor agricole

    Regimul termic și hidric favorabil din aer și sol va imprima ritmuri în general normale de creștere și dezvoltare la culturile de câmp în aproape toată țara, iar în zonele depresionare procesele vegetative se vor desfășura mai lent.

    Sub aspect fenologic, cerealierele de toamnă (orz și grâu) vor parcurge germinarea-răsărirea (20-100%), înfrunzirea (2-6 frunze) și înfrățirea (10-30%) la culturile înființate în epoca optimă. Funcție de data semănatului, rapița își va definitiva germinarea (100%), totodată continuându-se răsărirea (10-100%) și înfrunzirea (6-11 frunze), în majoritatea zonelor de cultură.

    Sfecla de zahăr din principalele bazine specializate se va recolta pe ultimele suprafețe. În majoritatea plantațiilor pomi-viticole se vor înregistra fazele de maturare a lemnului/coardelor, precum și îngălbenirea şi căderea fiziologică a frunzelor.

    Condiţiile agrometeorologice prognozate vor fi favorabile desfăşurării lucrărilor agricole specifice campaniei de toamnă (recoltare, transport, depozitare, arături, etc.).

    Recomandări de specialitate:

    ***Finalizarea lucrărilor de recoltare, transport şi depozitare la speciile pomi-viticole;
    ***Eliberarea terenurilor agricole de resturile vegetale și continuarea arăturilor adânci de toamnă;
    ***Lucrări de întreţinere în vii şi livezi (tratamente fito-sanitare, lucrări de tăiere și încorporarea gunoiului de grajd);
    ***Administrarea îngrășămintelor cu azot și fosfor la culturile de toamnă semănate în epoca optimă.


    Te-ar mai putea interesa

    Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri

    Ultimele știri

    O mare fabrică românească de pâine a fost cumpărată de străini Alertă meteo de ploi și vânt puternic. Cantitățile de apă pot depăși 50 l/mp De la tunsul oilor la pensiune cu specific ciobănesc. Florin Muntean a investit în Complexul Țurcana