• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Agrometeo 3–9 noiembrie: Vremea ține cu fermierii, dar dă semne de răcire

  agrointeligenta.ro -

  Meteorologii anunță pentru intervalul 3 – 9 noiembrie o vreme caldă la începutul perioadei, dar care va intra într-un proces treptat de răcire, devenind normală sub aspect termic, în aproape toată ţara. Sub aspect pluviometric, se întrevăd ploi locale, nesemnificative din punct de vedere agricol, însoțite de intensificări temporare ale vântului.

  Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 2…15°C, la începutul intervalului, abaterile termice pozitive fiind de 1…5°C și 1…10°C în restul zilelor, valori apropiate de mediile multianuale, în cea mai mare parte a țării.
  Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 6…21°C, în majoritatea zonelor de cultură.
  Temperatura minimă a aerului va oscila între -8…9°C, în majoritatea regiunilor agricole, posibil mai scăzută până la -10°C, în zonele depresionare din estul Transilvaniei, unde vor fi condiții de producere a brumei și a înghețului superficial la suprafața solului.
  Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 10 cm va oscila între 4…14°C, pe întreg teritoriul agricol al țării, limite optime parcurgerii proceselor vegetative ale culturilor de toamnă semănate până la această dată.

  Aprovizionarea cu apă în stratul de sol 0-20 cm, în cultura grâului de toamnă, se va situa în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim, în majoritatea zonelor de cultură.

  Pe unele suprafeţe agricole din nordul și estul Moldovei, estul Munteniei, centrul şi sud-estul Dobrogei se vor înregistra deficite de umiditate în sol, seceta pedologică fiind moderată și puternică.

  Starea de vegetaţie a culturilor agricole

  Regimul termic și hidric favorabil din aer și sol va imprima ritmuri în general normale de creștere și dezvoltare la culturile de câmp în aproape toată țara, iar în zonele depresionare procesele vegetative se vor desfășura mai lent.

  Sub aspect fenologic, cerealierele de toamnă (orz și grâu) vor parcurge germinarea-răsărirea (20-100%), înfrunzirea (2-6 frunze) și înfrățirea (10-30%) la culturile înființate în epoca optimă. Funcție de data semănatului, rapița își va definitiva germinarea (100%), totodată continuându-se răsărirea (10-100%) și înfrunzirea (6-11 frunze), în majoritatea zonelor de cultură.

  Sfecla de zahăr din principalele bazine specializate se va recolta pe ultimele suprafețe. În majoritatea plantațiilor pomi-viticole se vor înregistra fazele de maturare a lemnului/coardelor, precum și îngălbenirea şi căderea fiziologică a frunzelor.

  Condiţiile agrometeorologice prognozate vor fi favorabile desfăşurării lucrărilor agricole specifice campaniei de toamnă (recoltare, transport, depozitare, arături, etc.).

  Recomandări de specialitate:

  ***Finalizarea lucrărilor de recoltare, transport şi depozitare la speciile pomi-viticole;
  ***Eliberarea terenurilor agricole de resturile vegetale și continuarea arăturilor adânci de toamnă;
  ***Lucrări de întreţinere în vii şi livezi (tratamente fito-sanitare, lucrări de tăiere și încorporarea gunoiului de grajd);
  ***Administrarea îngrășămintelor cu azot și fosfor la culturile de toamnă semănate în epoca optimă.

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Lista raselor pentru care crescătorii de animale pot folosi logotipul „100% rasă autohtonă”! Azot şi patru biostimulatori într-un singur produs de excepție: Nutrino Pro de la Agro-Est Muntenia! Recomandările FMC pentru perioadele de stres termic și hidric ale culturilor de cereale păioase

  Ultimele știri

  107 hectare cu porumb au ars într-un incendiu stins după 12 ore! ULTIMA ORĂ! Decizie la APIA pentru fermierii cu culturi distruse și animale omorâte! Donau Saat a dezvoltat un program 100% românesc de ameliorare a florii-soarelui!

  Căutare în articole