• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Idei de afaceri în spații mici: 7 plante medicinale care pot fi cultivate în ghiveci

    Roxana Dobre -

    Cultivarea plantelor medicinale este o afacere ce poate fi înființată pe suprafețe mici, existând antreprenori care fac producție chiar și pe terase sau în balcoane închise și spațioase. Pe lângă profit, aceste plante aromatice sunt recomandate și pentru cei care pur și simplu își doresc să își crească singuri condimentele cu care să dea gust mâncării sau din care să își prepare peste iarnă infuzii sănătoase.

    Iată șapte plante medicinale pe care le puteți cultiva cu rezultate foarte bune în spații mici, în ghivece pa balcon sau pe pervaz.

    menta

    1. Menta

    Cu o aromă puternică și inconfundabilă, menta aduce celor care o cultivă profituri considerabile iar piața este în continuă creștere. Extrem de atractiv la această plantă medicinală este faptul că puteți porni o mică afacere chiar în propriul balcon. Aveți nevoie doar de un spațiu în care să depozitezi mica “grădină”, ghivece (un ghiveci mare costă aproximativ 6 lei), pământ de calitate bună și îngrășământ opțional dacă vreți chiar să atingi producția optimă. De asemenea, menta trebuie să fie poziționată la lumină, are nevoie de umiditatea potrivită și căldură sau ventilație.

    Atenție! Dacă balconul este închis cu termopan efectul de seră este mult mai accentuat iar plantele riscă să se ofilească. În acest caz au nevoie de ventilație. Dacă balconul este deschis, plantele au nevoie de protecție doar în cazul ploilor sau a vijeliilor.

    Fie că alegeți soiuri exotice cum ar fi cele cu arome de ciocolată sau portocală ori rămâneți “fideli” celui autohton, menta piperita, piața nu duce lipsă de material săditor iar prețul unui stolon pleacă de la 0,50 de bani și poate ajunge la 4-5 lei. Menta poate fi folosită la ceaiuri, este nelipsitul ingredient al băuturii Mojito sau asigură protecție împotriva supărătoarelor insecte care apar în special vara. În plus, ghiveciul se vinde cu 12 lei bucata mai ales în perioada caldă când terasele caută menta pentru a prepara diverse băuturi.

    galbenele

    2. Gălbenele

    Sunt ușor de crescut pe balcon, iar petalele lor galben-portocalii pot fi transformate în medicament natural sub formă de ceai. Plantați câteva semințe într-un ghiveci de mărime potrivită, oferiți-le suficientă lumină și apa, iar în doar câteva luni veți putea savura un ceai din petale de gălbenele. Dacă spațiul și puteți obține producții mai bune, este important de știut că prețul unui kilogram de gălbenele uscate este de 16 lei, același preț fiind valabil și în cazul cantităților mari, de peste 100 de kilograme de flori proaspete.

    La cantități mai mici se ajunge și la 30-35 de lei/kg, iar la export, florile de gălbenele merg la circa 10 euro pe kilogram.

    Prețul unui kilogram de semințe bio de gălbenele este de 600 de lei/kg, iar o valorificare bună presupune și posibilitatea de a usca florile.

    cum-se-cultiva-musetelul

    3. Mușețelul

    Se plantează în mod normal primăvara sau toamna, însă dacă aveți de gând să țineți ghiveciul în casă, această regulă nu mai are o importanță foarte mare.

    Mușetelul se cultivă pentru inflorescențele care conțin o concentrație de 0,5-1,5% ulei volatil, bogat în azulene, flavonoide și cumarine. Ceaiul de mușețel are efecte: sudorifice, calmante, antispasmodice, dezinfectante și antiinflamatoare.

    Prețul pentru un kilogram de sămânță de mușețel este de 400 euro, dar puteți opta pentru semințele la plic, mai ieftine.

    Întrebuințările diverse ale acestei plante medicinale pot aduce venituri substanțiale pentru cei care vor să investească într-o astfel de mică afacere, dacă este să ne gândim doar la faptul că, un ceai de mușețel de doar 40 gr costă 3 lei, în timp ce, un ulei cu extract de mușețel de 500 ml costă 35 lei.

    salvie-la-ghiveci

    4. Salvia

    Salvia la ghiveci vă asigură prospețimea obligatorie în bucătărie astfel, oricând doriți să o adăugați în fripturi pentru gustul său unic, puteți rupe câteva frunze din curte sau de pe balconul sau pervazul apartamentului.

    În scop terapeutic, este considerată o plantă miraculoasă cu proprietăți tămăduitoare, datorită conținutului său bogat în vitamine. Salvia conține un complex de vitamine, printre care vitamina A, B, vitamina C, minerale precum calciu, potasiu, magneziu, fier, zinc și sodiu, fiind un adevărat izvor de substanțe folositoare organismului. De la salvie se folosesc frunzele și florile, și acestea sunt foarte bogate în uleiuri volatile. Salvia se poate folosi sub formă de infuzie, cataplasme, vin, ulei, pulbere, tinctură și oțet. De asemenea, salvia este întrebuințată și pentru a da savoare salatelor, gustărilor sau pentru ornare.

    Salvia în ghiveci are nevoie de apă și soare. Este o plantă perenă, ceea ce înseamnă că dacă aveți grijă de ea o puteți avea mai mulți ani la rând. Un gram de semințe este vândut cu 20-30 de lei iar dacă preferați să o cumperi direct în ghiveci, prețul variază între 10 și 25 de lei.

    busuioc-in-ghiveci-486

    5. Busuiocul

    Este originar din India, cunoscut în toate regiunile țării ca plantă de cult sau condiment, precum și ca plantă medicinală. Prețul unui plic de semințe de busuioc, adică 2 grame, costă 12 lei.

    De reținut că busuiocului îi place umezeala!

    Pentru o producție de frunze, trebuie tăiate inflorescențele mereu. Dacă tăiați crenguțele la 5-10 cm de pământ cresc alți lăstari, așa aveți mereu frunze mari.

    Planta are multe proprietăți medicinale: frunzele au rol tonic și revigorant pentru memorie. Acestea ajută la eliminarea materiei catarale și a flegmei din tuburile bronșice. Fruzele îmbunătățesc funcția digestivă și induc transpirația abundentă. Prețul unui kilogram de frunze proaspete se vând cu 92 de lei.

    coriandru frunze

    6. Coriandrul

    Este o plantă folosită nu doar pentru a da aroma mâncărurilor, ci și ceaiurilor. Coriandrul are frunzele asemănătoare cu ale pătrunjelului, cu care se înrudește și cu care este confundat adesea.

    Dintr-un pliculeț de semințe de coriandru vă puteți bucura de multe cești de ceai, dacă le plantați seminețele într-un ghiveci cu sol umed, pe care sa îl țineți într-un loc umbros.

    capsuni-balcon

    7. Căpșunele

    Sunt îndrăgite pentru gustul lor. La prepararea ceaiului de căpșuni se folosesc nu doar fructele, ci și frunzele și florile. Acesta crește foarte bine pe balcon, în ghivece spațioase (cele cu buzunare sunt ideale), lăsat să se bucure în voie de soare.

    Pentru ceai, se taie fructele în fâșii subțiri și se pun la uscat în cuptor, la temperatură mică, iar apoi se adaugă în apă fierbinte, împreună cu frunzele și florile de căpșun lăsate lăsat la uscat pe pervaz. Prețul unui stolon de căpșune pleacă de la 1 leu.

    Sursă selectivă: www.casamea.ro


    Te-ar mai putea interesa

    Crestarea pomilor pentru a obține lăstari noi Plantare bujori. Când și cum se plantează bujorii Inelarea viței de vie – beneficii. Când și cum se face

    Ultimele știri

    Rasa de găini Rhode Island: caracteristici, producție de ouă, îngrijire Oamenii de știință au creat o vacă modificată genetic care produce lapte pentru diabetici UE introduce o taxă de 95 euro/tonă la importurile de cereale din Rusia şi Belarus