Dilema pagubelor de ”peste 30%” pe care sistemul APIA nu le poate înregistra. Laurențiu Baciu, LAPAR: E haos cu banii pentru secetă. La DAJ au ajuns instrucțiuni GREȘITE
Gabriela Gimbășanu -Fermierii care au suferit pierderi de venit din cauza secetei au termen până la 30 noiembrie pentru a cere la APIA despăgubiri, banii – 640 de milioane de lei fiind deja alocați. Marea piedică este însă evaluarea făcută de autorități la nivel de județ și nu la nivel de fermă, cum se fac plățile, astfel că Direcțiile Agricole Județene – cele în măsură să completeze procesul-verbal ce însoțește cererea, au primit instrucțiuni să treacă pagube ” de peste 30%” (pragul de eligibilitate), în timp ce sistemul APIA nu poate prelua decât un procent exact, mai mare de 31%!
”Așa cum am tot atras atenția asupra faptului că Ordonanța de Urgență nu a fost clar formulată, tot așa și normele de aplicare au fost stabilite după ureche și am ajuns în situația în care nu putem să ne depunem documentația pentru a primi despăgubirile pentru pierderile reale pe care le-am suferit. Am tot atras atenția Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale asupra faptului că, evaluările trebuiesc realizate individual, pe fiecare fermă în parte, pentru că fiecare s-a confruntat cu situații specifice. Nimeni nu a avut urechi să audă”, a declarat pentru Agrointeligența Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România.
Informațiile au fost transmise greșit în teritoriu
Fermierul băcăuan atrage atenția asupra faptului că, informațiile care au ajuns la toate cele 42 de Direcțiile Agricole Județele sunt eronate.
”Situația este disperată, la toate Direcțiile Agricole Județele este haos, nimeni nu știe nimic, nimeni nu înțelege nimic. Pentru că evaluarea nu a fost făcută așa cum trebuia să fie făcută, ne-am trezit în situația în care mergem la Direcțiile Agricole Județele și aceștia ne completează procesul verbal de constatare a pagubelor, specificând că am suferit pierderi de peste 30% din venit. Când ajungem la APIA cu procesul-verbal și celelalte documente pentru a primi despăgubirile de secetă ni se spune că sistemul nu recunoaște aceste ”pierderi de peste 30%”, trebuie să figureze în documente pierderea exactă pe care am suferit-o, altfel documentele noastre nu pot fi înregistrate în sistem și noi nu suntem eligibili la plată. Nici un angajat al Direcției Agricole nu știe cum să completeze corect procesul-verbal de care avem nevoie pentru a încasa despăgubirile. Sistemul APIA te declară eligibil la plată doar dacă pierderile sunt mai mari de 31%, trebuie specificat exact procentul în care ai fost afectat de secetă”, ne-a explicat fermierul băcăuan, cum arată situația din teritoriu.
Laurențiu Baciu a subliniat faptul că, din cauza restructurărilor efectuate și a transmiterii eronate a informațiilor, angajații Direcțiilor Agricole nu știu cum să completeze corect actele de care fermierii au nevoie pentru a încasa despăgubirile pentru secetă.
Situația este la fel în toată țara
Haosul a cuprins toate Direcțiile Agricole Județene, iar cei care au de suferit în final sunt tot fermierii români.
”Nu au fost suficiente pierderile pe care le-am suferit din cauza condițiilor climatice, acum ni se pun ”bețe în roate” și nu putem avea acces nici măcar la ”bruma” asta de banii, acordată ca despăgubire pentru secetă. LAPAR a atras atenția Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale că vom ajunge în această situație, dar nimeni nu a luat nici o măsură pentru ca banii să ajungă chiar la cei afectați. În aceste momente, MADR dă din colț în colț, cei de la APIA spun că nu ne pot ajuta și în final cei care vor avea de suferit sunt adevărații fermierii. În această situație toate cele 640 milioane de lei care ar trebui să ajungă la fermierii pentru reluarea ciclului de producție vor ajunge în altă parte”, își exprimă dezamăgirea liderul Baciu.
Banii se vor duce ”pompieristic”
În condițiile actuale, reprezentantul fermierilor nu crede că sumele de banii acordate drept despăgubire pentru secetă vor ajunge la cei care au suferit cu adevărat pierderi din cauza secetei crunte ce a lovit România, încă de la începutul acestui an.
”Cei de la MADR s-au încăpățânat să nu realizeze un document unitar pe toată țara, pentru o evidență clară asupra pierderilor pe care le-a suferit fiecare agent economic în parte. Fiecare fermier a avut condiții speciale în ferma sa și a înregistrat pierderi specifice. Nu poți să-i încadrezi pe toți fermierii dintr-un județ la același nivel al pierderilor. Nimic nu este clar, nimic nu este precis și dacă cumva vor pleca banii de la bugetul statului în aceste situații, banii se vor duce ”pompieristic”, fără un adevăr în spate. Asociațiile profesionale au cerut o despăgubire reală, concretă, la locul faptei și să primească cel care merită, conform pierderilor pe care le-a înregistrat”, ne-a spus fermierul băcăuan, despre felul în care trebuiesc acordate aceste despăgubiri de secetă.
Despăgubirile se pot lăsa cu multe vizite la DNA
”Așa cum este concepută Ordonanța de Urgență și cum sunt acceptate și cererile la APIA totul duce la un fiasco și cred că nu spun lucruri mari, atunci când afirm faptul că, această operațiune de acordare a despăgubirilor pentru secetă, dacă se va încheia în condițiile actuale, va da foarte mult de lucru DNA-ului”, a declarat pentru Agrointeligența Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România.
Fermierii afectați de seceta anului 2015 pot solicita la APIA să primească despăgubiri pentru pierderile de venit suferite. Actele se depun până la 30 noiembrie, iar sumele diferă în funcție de cultura agricolă și de modul în care este înregistrată ferma – producător agricol cu atestat, PFA sau SRL. Mai multe informații despre ce documente sunt necesare, condiții și sumele alocate pe fiecare hectar, citiți în articolul: Actele ce trebuie depuse la APIA pentru a încasa despăgubirile pentru secetă. Vezi ce sume se plătesc oficial către fermieri!