Viziunea liderului Pro Agro Emil Dumitru pentru portofoliul Agriculturii: Performanță fără zootehnie puternică? Nu se poate!
Gabriela Gimbășanu -Pe măsură ce zilele trec, crește misterul numelui celui care va prelua portofoliul Agricultură în cabinetul Dacian Cioloș. Fermierii au așteptări mari de la noul Guvern, cu atât mai mult cu cât datele recente arată că peste jumătate din populația României trăiește direct sau indirect din muncile agricole. La Federația Națională Pro Agro, președintele Emil Dumitru are propria sa teorie despre figura de care agricultura românească are nevoie în următoarea perioadă.
Din perspectiva lui Emil Dumitru, la rândul său fermier, lucrurile sunt foarte clare: indiferent de cine va veni la conducerea ministerului, acesta trebuie să aibă o consultare activă cu liderii din agricultură și să-și canalizeze eforturile pe dezvoltarea și sprijinirea sectorului zootehnic.
Agricultură performantă fără zootehnie nu se poate
De câțiva ani buni, sectorul zootehnic din România este într-o cădere liberă, reușind cu greu să asigure necesarul de consum în ceea ce privește proteina animală.
”Nu putem să fim competitivi în agricultură fără o zootehnie puternică. Sectorul zootehnic trebuie stimulat, trebuie găsite măsuri stimulative, pentru că nu mai trebuie să ne lamentăm și să spunem că exportăm materie primă. Neavând un sector zootehnic puternic care să absoarbă producția de cereale, tot timpul suntem expuși volatilității prețului la cereale. Trebuie cu adevărat să prioritizăm zootehnia în România și să încercăm să-i acordăm o atenție cuvenită. Vorbesc de zootehnie în general, pentru că eu cred în viitorul acestui sector, dar care are nevoie de măsuri stimulative și trebuie să facem o analiză amănunțită pentru a determina care sunt motivele pentru care zootehnia a scăzut atât de mult în România. A venit momentul să ne concentrăm pe sectorul zootehnic mai mult ca oricând”, a declarat pentru Agrointeligența Emil Dumitru, președintele Federație Naționale Pro Agro.
Se simțea nevoia unui specialist cu viziune europeană
Din perspectiva tânărului fermier, nominalizarea în funcția de prim-ministru a fostului comisar european, Dacian Cioloș, nu poate decât să aducă un plus pentru agricultura românească.
”Faptul că un fost ministru al agriculturii este desemnat pentru una dintre cele mai înalte funcții, nu face decât să ne bucure. Poate că viitorul guvern își va îndrepta atenția mai mult către agricultură, unul dintre cele trei sectoare cele mai importante ale economiei românești. Discutând cu foarte mulți fermieri în scurta perioadă de timp, toată lumea se așteaptă să se rezolve problemele structurale ale agriculturii și bineînțeles că acest lucru nu se poate face peste noapte. Suntem într-un nou proces de implementare a unei noi Politici Agricole Comune, pe care domnul Dacian Cioloș în calitate sa de comisar european a adoptat-o. Este binevenită nominalizarea unui specialist cu viziune europeană. Acum rămâne să vedem care va fi echipa și care vor fi obiectivele asumate, ținând cont că este vorba de un mandat de un an”, a adăugat fermierul.
Viitorul ministru al agriculturii trebuie să se consulte activ cu fermierii
Dialogul reprezintă singura cale, prin care, atât cerințele fermierilor români, cât și regulamentele europene se pot armoniza.
”Avem nevoie la MADR de oameni care cunosc foarte bine mecanismele europene, care înțeleg specificitatea agriculturii românești, care sunt problemele și provocările pe care le întâmpină un fermier. Este nevoie de un tehnocrat care să înțeleagă cum se face agricultură în România și cum trebuie să facem de fapt performanță în România. Avem foarte multe lucruri care trebuiesc îndreptate, lucruri ce nu se pot îndrepta peste noapte. Avem nevoie de o reformă structurală la nivelul administrației centrale și aici mă refer la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Cel mai important lucru care ar trebui să fie făcut, este acela ca organizațiile profesionale reprezentative să fie cooptate în rolul decizional al statului, pentru că toate politicile publice ar trebui să fie făcute doar în folosul fermierilor și pentru fermieri”, ne-a vorbit Emil Dumitru despre felul în care ar trebui condus Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
Se vrea un ministru cu viziuni europene
Fermierii își doresc ca viitorul ministru al agriculturii să vină din producție, dar să înțeleagă foarte bine mecanismele europene, în așa fel încât agricultura românească să nu mai înregistreze derapaje de la legislația europeană.
”Legat de profilul ministrul, dacă va fi fermier sau nu, aici lucrurile sunt discutabile pentru că un ministru trebuie să înțeleagă foarte bine ce se întâmplă în agricultura românească, dar trebuie să înțeleagă, în același timp care sunt politicile agricole pe care Uniunea Europeană le implementează și de care România trebuie să țină cont. Nu mă îndoiesc de faptul că, la conducerea MADR va veni un specialist, însă mi-aș dori ca viitorul ministru să fi activat, măcar câțiva ani și în producție, tocmai pentru a ne oferi nouă încrederea că, venind din producție ne înțelege problemele și limbajul. Îmi doresc un ministru cu viziuni europene și să înțeleagă problemele cu care se confruntă fermierii români. Dacă avem un ministru birocrat care nu înțelege agricultura nu este bine, dar nici dacă avem un ministru din producție care nu înțelege birocrația tot nu este bine, așa că este necesar un echilibru”, și-a argumentat punctul de vedere președintele Federație Naționale Pro Agro.
Fermierii au nevoie de cadastru, sistem de irigații și lanțuri alimentare scurte
Nevoile fermierilor sunt multe, tocmai de aceea, cele mai importante aspecte ce trebuiesc tratate cu maximă seriozitatea de viitorul ministru al agriculturii sunt: flexibilizarea accesului la fondurile europene, refacerea sistemului de irigații, demararea cadastrului național și încurajarea organizațiilor interprofesionale care integrează lanțuri alimentare scurte.
”Sunt multe problemele ce trebuiesc rezolvate în agricultura românească, dar cele mai importante, sunt legate, pe de o parte de înlesnirea accesului fermierilor la fondurile europene. O altă problemă ce trebuie rezolvată de urgență este cadastrului național. Așa cum știm foarte bine se apropie cu pași repezi termenul limită până la care putem rezolva această problemă și tare îmi este teamă că vom ajunge în anul 2018, tot fără cadastru și riscăm să pierdem subvențiile, pentru că nu putem identifica fără echivoc suprafețele pe care le lucrăm. Trebuie să încurajăm organizațiile interprofesionale care realizează lanturi scurte de producție și care aduc valoare adăugată și contribuie la împărțirea profitului echitabil, pe filieră. Trebuie să avem grijă ca cele 145 milioane de euro alocate pentru anul 2016, pentru refacrea sistemului de irigații, să fie cheltuiți în mod trasparent și fiecare cent cheltuit trebuie să fie explicat fermierilor, pentru că vorbim aici de bani publici și trebuie să știm unde se duc acei bani publici și nu pe contracte cu ”băieții deștepți”, pentru că altfel o să discutăm tot de potențial irigabil și nu de irigații în adevăratul sens al cuvântului”, a declarat pentru Agrointeligența Emil Dumitru, președintele Federație Naționale Pro Agro.
Foto: Bursa.ro