• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Strategia de afaceri a cramelor Jidvei, Budureasca și Sâmburești: Producții la hectar, soiuri profitabile și vinuri cerute la export

    Roxana Dobre -

    Anul 2015 a fost unul bun pentru viticultori mai ales în condițiile de secetă care au afectat până la extrem sectorul agricol. Principalele podgorii din țara noastră se laudă cu producții bune de 10-12 tone la hectar pentru strugurii de vin. O mare cantitate din vinurile produse iau calea exportului în țări precum China, Germania sau Franța.

    jidvei

    Vinurile de Jidvei pleacă spre Germania, Italia, Spania și Cehia

    Podgoria Jidvei din judeţul Alba este de departe una dintre cele mai mari din țară cu 2.400 de hectare de viță pe rod. După cum ne-a declarat directorul tehnic al companiei, Cucura Marin, anul acesta producția medie în podgorie a fost de 9.000 kilograme la hectar. Compania deține 4 crame situate la Jidvei, Blaj, Bălcaciu şi Tăuni dotate cu cele mai performante echipamente, de unde ies anual 8 milioane de litri de vin îmbuteliat.

    Cu 10.5 milioane de sticle vândute anual cunoscuta podgorie merge pe soiuri precum Sauvignon Blanc, Fetească Regală, Muscat Ottonel, Riesling Italian, Traminer și Pinot Gris. “Vinurile merg pe piața din România în proporție de 90 la sută iar restul merg ls export. Exportăm în principal în Germania, Italia, Spania și Cehia. Cele mai cerute vinuri pentru export sunt Pinot Gris, Sauvignon Blanc și Traminer”, ne-a explicat directorul tehnic de la Jidvei.

    El a completat că cel mai scump sortiment de vin din cramele companiei provine din gama Ana și Maria de la Jidvei care se vinde cu 50 de lei sticla. Cel mai ieftin vin de Jidvei este Crăița care se vinde undeva la 7,5 lei sticla.

    Budureasca

    Vinurile de la Tohani ajung până în China

    Podgoria Budureasca aflată în localitatea Tohani, județul Prahova, administrează circa 275 de hectare de viță de vie pe rod în județul Prahova se poate lăuda cu soiuri noi proaspăt plantate de circa 4 ani. “Viile noastre sunt toate tinere și au intrat în planurile de reconversie în perioada 2008-2011 când am plantat butași aduși din Italia. Am păstrat din plantațiile vechi doar 30 de hectare care asigură vinuri mai puternice, corpolente”, ne-a explicat Nelu Cojocaru, director tehnic.

    În podgoria din Prahova 55% din suprafață este plantată cu soiuri roșii și 45 la sută cu albe. Dintre soiurile roșii cele mai renumite la Budureasca sunt Cabernet Sauvignon, Feteasca neagră, Pinot noir și ca o noutate soiul Shiraz care s-a aclimatizat foarte bine în viile de la Tohani. “Cel mai productiv soi dintre cele roșii este de departe Merlot-ul care s-a comportat excepțional, adică am scos circa 14-15 tone la hectar, urmat de Feteasca regală”, ne-a mai declarat directorul tehnic.

    Acesta ne-a precizat că 2015 a fost un an deosebit de bun pentru că nu au fost întâmpinate probleme majore cu bolile și dăunătorii. “Am avut o medie de 10.800 de kilograme pe hectar, ceea ce a fost și ținta noastră iar la suprafața pe care o avem tindem către 3000 de tone. Mergem pe un palier de calitate ridicată de aceea nu lăsăm o producție mai mare la hectar”, ne-a mai spus Nelu Cojocaru.

    El spune că mândria podgoriei din Prahova sunt vinurile din gama Origini unde se regăsește o calitate superioară. “Este și cel mai scump vin pe care îl avem în podgorie adică ajunge undeva la 80-90 de lei pe sticlă. Principala piață de desfacere este în supermarketuri și rețeaua Horeca. Spre export trimitem în Suedia și China printr-un intermediar român care a cunoscut piața și a avut acces. Am livrat 5000 de sticle dar nu pot spune că avem o piață stabilă către export”, ne-a mai declarat reprezentantul brandului Budureasca.

    Potrivit acestuia,  foarte bine s-a vândut Sauvignon Blanc iar chinezii s-au declarat foarte mulțumiți de preț cât și de calitatea vinului. În piața din România vinurile de la Budureasca au pătruns încet dar sigur fiind recunoscute prin calitatea superioară. “Am pătruns foarte bine pe piață chiar dacă prețul este mai mare decât alte braduri concurente. Cele mai cerute vinuri sunt cele din prețul mediu, adică undeva la 30-40 de lei pe sticlă”, a explicat directorul tehnic.

    Samburesti

    Vinurile de la Domeniile Sâmburești pariază pe piața din România

    Domeniile Sâmburești sunt amplasate în nordul județului Olt în comuna Dobroteasa. Societatea are în patrimoniu 304 hectare de viță de vie și 200 de hectare de pruni.

    Ionel Tun, director tehnic spune că obiectivul societății nu este să meargă pe cantitate ci pe calitate astfel că producția anuală nu depășeste o medie de 6000 de kilograme la hectar. “Vinurile de calitate nu le poți obține din producții mari de aceea noi nu forțăm niciodată producția ci din contră micșorăm încărcătura de pe fiecare butuc. În plus pe 60 de hectare din întreaga suprafață am avut producție foarte mică din cauza temperaturilor scăzute survenite la începutul anului 2015”, ne-a declarat directorul tehnic.

    El spune că soiurile care predomină în viile de la Sâmburești sunt Chardonnay, în jur de de 61 de hectare, Sauvignon blanc 48 de hectare și Fetească regală 21 de hectare. “Cel mai productiv soi este de departe Chardonnay despre care specialiștii spun că este regele vinului alb dar dacă ne referim la calitate al menționa mai degrabă Sauvignon-ul blanc”, ne-a mai spus Ionel Tun.

    Și în acest caz toată suprafața a fost plantată prin Progamul de reconversie viticolă începând din anul 2008 când au debutat plantările și au fost finalizate în 2010. Materialul săditor a fost adus din Italia și Franța. Marea parte din producția de vin se vinde în România unde compania este listată în toate supermaketurile și benzinăriile. „Am avut încercări de vânzări către export, mai precis în China dar deocamdată nu avem niște cifre îmbucurătoare pentru piața din afară. Am trimis în jur de 10.000 de sticle”, ne-a mai declarat reprezentantul de la Sâmburești.

    El spune că “amprenta” companiei este Cabernet care, deși se mai găsește și în alte zone, în podgoria din județul Olt are cele mai bune condiții de sol și climă. „Este o particularitate aparte prezența oxizilor de fier și magneziu în solul de la Sâmburești ceea ce conferă vinului o stabilitate puternică și o culoare plăcută. Cel mai cerut vin în ultimul an a fost cel Roze și Chardonnay.

    În ceea ce privește prețurile, compania deține trei game de produse și anume de lux- Chateau Valvis care are un preț de plecare de 88 lei pe sticlă, domeniile Sâmburești care înregisrează și cele mai mari vânzări unde se situează în jurul valorii de 22 de lei pe sticlă și ultima gamă Sâmburel de Olt care are un preț de 15 lei pe sticlă.

    Foto: turism.bzi.ro


    Te-ar mai putea interesa

    Se schimbă vremea! Șefa ANM a anunțat de când vin ploile Șeful ANZ – mesaj pentru apicultori Viermele prunelor: caracteristici, semne, combatere

    Ultimele știri

    Noua față a învățământului agricol: De la licee în prag de desființare la investiții de peste 43 de milioane de euro Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri