• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Avans din sprijinul cuplat pentru crescătorii de vaci? Imposibil! Motivul este unul…tehnic

    Roxana Dobre -

    Sprijinul Voluntar Cuplat este inclus în schema de plăți directe efectuate de APIA pe baza cererii unice depuse de către fermieri. Deși crescătorii de bovine sperau să primească un avans din această subvenție până la finele anului, acest lucru nu va fi posibil, explică directorul general al APIA, Mihail Puțintei.

    Crescătorii de vaci de lapte și de vaci de carne nu pot spera anul acesta la un avans din Sprijinul Voluntar Cuplat deoarece un detaliu important pentru obținerea banilor este ca animalele să fie păstrate în ferme cel puțin șase luni de la depunerea cererii unice.

    Acest lucru înseamnă că în acest timp, crescătorii nu au voie să vândă, să taie sau să înstrăineze sub orice formă animalele pentru care iau sprijin.

    “Există condiții ce trebuie îndeplinite și verificate în cadrul controlului administrativ cu anumite date de referință. Este vorba despre acea perioadă de reținere a animalelor pe o durată de 6 luni termen ce expiră undeva la 15 ianuarie 2015. Deci această schemă nu poate face obiectul unui avans. Sprijinul cuplat este o schemă de plată directă care are elemente verificabile în cadrul controlului administrativ chiar și la anul în luna ianuarie. Adică noi nu putem risca să dăm un avans și fermierul să vândă animalele între timp”, ne-a declarat Mihail Puțintei, directorul APIA.

    Conform Regulamentului 1748 se derogă de la efectuarea tuturor controalelor și impune numai controlul administrativ în perioada plăților în avans plata pe suprafață. În cazul animalelor, această condiție a finalizării controlului adiministrativ se poate realiza numai după 15 ianuarie anul viitor, lucru care nu mai permite plata în avans, care este limitat la o perioadă strictă 16 octombrie – 30 noiembrie a fiecărui an.

    Cei care beneficiază de sprijinul voluntar cuplat sunt fermierii care au cel puțin 10 bovine și cel mult 250 – dacă au efectiv mai mare, primesc doar pentru primele 250 de animale declarate și înscrise în Registrul Generalogic al rasei. Pentru 2015, se va plăti acest sprijin în valoare de 250 de euro/cap la vaca de lapte și de 300 de euro/cap la vaca de carne. La aceste sume se va adăuga Ajutorul Național Tranzitoriu de la bugetul de stat, anunțat cel puțin pentru vaca de carne la 430 de lei/animal, în scădere față de anul trecut când s-au plătit 507 lei.

    Termen de 100 de zile la ovine

    Sprijinul cuplat voluntar este prevăzut în noile scheme de plăți și pentru crescătorii de ovine. Crescătorii eligibili trebuie să aibă cel puțin 150 de capete eligibile și cel mult 600. La fel, exemplarele pentru care se încasează subvenție trebuie să fie trecute în registrul rasei, însă perioada în care crescătorii nu pot vinde animalele sau să le sacrifice este de 100 de zile de la ultima zi de depunere a cererii unice. În cazul crescătorilor de oi, sprijinul cuplat este anunțat la 7 euro/cap de animal, putând să difere în funcție de numărul total de oi eligibile la care se împarte bugetul total. ANT-ul ce va fi plătit crescătorilor de ovine de la bugetul de stat pe anul viitor, plată aferentă însă anului 2015, a fost discutată de fermieri cu MADR la valoarea de 24 de lei.


    Te-ar mai putea interesa

    Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață

    Ultimele știri

    Ministrul Agriculturii din Ucraina a demisionat din cauza acuzațiilor de corupție Comerțul agroalimentar al UE – creștere pozitivă. Excedent comercial de 5 miliarde de euro Polițiștii au prins trei hoți de vaci. Animalele furate au fost returnate fermierului