• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ce spune dezvoltatorul de soft SIVECO referitor la plata subvențiilor din zootehnie

    Roxana Dobre -

    Subvențiile fermierilor! Sunt agricultori care în continuare nu au primit niciun ban și, spun ei, și-au pierdut chiar ultima speranță de a mai vedea în cont sumele care li se cuvin. De departe, cei mai afectați sunt crescătorii de animale care, mulți dintre ei, nu au mai primit subvenția din anul 2014. Modulul de zootehnie pare că a dat mari bătăi de cap funcționarilor Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) iar momentul la care contractul a fost semnat rămâne în continuare un ”mister” deoarece atât APIA cât și SIVECO nu au precizat o dată clară la care a putut începe efectiv lucrul pe dosarele crescătorilor de animale!

    Contractul pentru modulul de zootehnie a fost  semnat de abia acum două săptămâni, susțin fermierii, afirmație ce nu pare să fie contrazisă în vreun fel nici de APIA sau de SIVECO. Agrointeligența a cerut lămuriri de la SIVECO dar răspunsul primit pare mai degrabă unul formal și nu unul care să lămurească clar situația. ”Campania 2015 este prima campanie în care, în cadrul IACS, se tratează și cererile de zootehnie, urmare a necesității de a avea o cerere unică, în conformitate cu reglementările noului PAC. Această cerință a indus o creștere majoră a complexității sistemului informatic și a necesitat definirea de către APIA a unor noi proceduri de lucru. Referitor la termenele contractuale și respectiv planul de implementare a modulelor ce impactează sprijinul cuplat pentru zootehnie, cei mai în măsură în a face aceste precizări sunt reprezentanții APIA”, este răspunsul trimis de SIVECO la întrebarea clară: când a fost semnat modulul pentru zootehnie?

    De altfel, într-o intervenție telefonică la Agro TV de acum două săptămâni, nici fostul director al APIA, Florin Faur, nu a putut da un răspuns clar privind acest subiect chiar dacă fermierii aflați ca invitați au insistat cu întrebarea. ”Din păcate nu am acum la îndemână datele dar vă asigur că acesta (contractul n.r) a fost semnat”, a fost declarația fostului șef de la APIA. 

    Se invocă complexitatea modulului

    Faptul că anul 2015, în speță campania de plată a subvențiilor, a adus noutăți nu este contestat nici de fermieri dar nici de presa agricolă.  Iată ce spune SIVECO despre tot parcursul pe care îl urmează cererea unică. ”Plata dosarelor care cuprind scheme de zootehnie (inclusiv schemele pentru sprijin cuplat) implică parcurgerea unui flux complex de operațiuni, incluzând: înregistrarea dosarelor cu toate schemele de plată solicitate de fermieri, și datele detaliate privind animalele deținute de aceștia, verificarea eligibilității informațiilor declarate de fermieri în cadrul modulului de control administrativ a datelor provenite în urma controalelor pe teren și calculul, aprobarea plății și plata efectivă a dosarelor respective. Conform prevederilor legislației europene și respectiv celei naționale, sistemul informatic trebuie să gestioneze 19 scheme de plată pentru sectorul zootehnic, dintre care 10 sunt scheme pentru sprijinul cuplat. Pentru a da măsura complexității acestor scheme de plată pentru sectorul zootehnic, vă informăm că, numai în cadrul modulele de control adminstrativ zootehnic înainte de controlul pe teren și respectiv după controlul pe teren trebuie acoperite peste 1.000 fluxuri specifice de lucru, dintre care peste 650 sunt aferente schemelor cuplate. Toate aceste fluxuri de lucru se reflectă în mod corespunzător în modulele de calcul și respectiv aprobare plată la care se adaugă un număr de peste 2.500 fluxuri specifice de lucru pentru aceste module”, mai aduce precizări SIVECO. 

    În plus, de la data la care este semnat concractul pentru un modul, implementarea acestuia necesită un nou timp de lucru pentru funcționarea propriu-zisă. ”Toate fluxurile de lucru care impactează schemele pentru sprijinul cuplat zootehnic, trebuie dezvoltate testate și implementate în cadrul sistemului informatic de către echipa noastră, validate și executate de către operatorii APIA la central și nivel național”, ne-a mai explicat în rsăpunsul oferit, SIVECO. 

    Fermierii vor să ceară intervenția premierului Cioloș și să dea APIA în judecată

    În lipsa unor date concrete, mai exact al unui grafic realist pentru plata subvențiilor, producătorii agricoli iau în calcul să apeleze la toate variantele legale pentru a ”sancționa” Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). ”Vă spun sincer, deja se discută cu case de avocatură să se dea ministerul agriculturii și APIA în judecată”, ne-a declarat în exclusivitate Claudiu Frânc,  președintele Federației Crescătorilor de Bovine din România (FCBR).

    Pentru că plățile deja întârzie deja prea mult, crescătorii de animale spun că vor să ceară în mod direct premierului să facă un audit extern la APIA pentru a vedea exact cine se face vinovat. ”Noi tot încercăm să lămurim situația dar nu reușit să înțelegem ce se întâmplă concret”, ne-a mai spus Claudiu Frânc.

    Pe de altă parte și Dumitru Grigorean, președintele Asociației Crescătorilor de Bovine pentru Carne din România, ne-a precizat că fermierii vor să ceară premierului o implicare directă în problemea întârzierilor de la APIA. ”Ne-am consultat cu colegii și vrem să îi cerem premierului să trimită Corpul de Control pentru a vedea modul concret în care lucrează APIA. Avem rezerve în ceea ce privește modul în care Siveco implementează programul informatic și aici vrem să cerem intervenția primului ministru”, ne-a declarat liderul crescătorilor de vaci de carne.

    Când încep ”să curgă banii”

    Până la acest moment, APIA a informat că a demarat plăți pe zootehnie din bugetul național. Se plătește ANTZ 7 – aferent cantităților de lapte livrat și ANTZ 8 – subvenția pe vaca de carne. Fermierii așteaptă încă sprijinul cuplat, care la vaca de lapte a fost anunțat la 890 de euro, iar la vaca de carne, la 1.300 de euro. În cazul oierilor, subvenția totală este de circa 10 euro pe cap de animal.

    Conform ministrului agriculturii Achim Irimescu, 99 din banii rămași de achitat către fermieri vor fi autorizați la plată până la finele acestei luni. Vor mai exista situațiile speciale, cu dosare la care au existat erori sau suprapuneri, spre exemplu, unde bani ar mai putea întârzia.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvențiile care se achită fermierilor până la finalul anului Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești

    Ultimele știri

    S-au emis derogările pentru tratamentele cu neonicotinoide la porumb și floarea-soarelui 2025 Plăți de 1,2 miliarde de euro în conturile fermierilor Casa Verde Fotovoltaice 2024. AFM a publicat lista oficială!