• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Agrometeo 24-30 noiembrie: Vine iarna – lapovița și ninsoarea sistează temporar lucrările din ultimele zile de toamnă

  agrointeligenta.ro -

  Meteorologii anunță că în intervalul 24 – 30 noiembrie, vremea va intra într-un proces de răcire treptată, devenind normală sub aspect termic, în cea mai mare parte a ţării. Se întrevăd precipitaţii predominant sub formă de ploi locale, dar şi mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare), acestea fiind însoţite de intensificări ale vântului, în aproape toată ţara. Totodată, în prima parte a perioadei, cantităţile de apă pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol.

  Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între -2…11°C în primele zile, abaterile termice pozitive fiind de 1…4°C şi -3…9°C spre sfârşitul perioadei, limite apropiate de mediile multianuale, la nivelul întregii ţări;

  Temperatura maximă a aerului va oscila între 0…14°C, în majoritatea regiunilor agricole;

  Temperatura minimă a aerului se va situa între -5…10°C, în toate zonele de cultură.

  Aprovizionarea cu apă pe profilul de sol 0-50 cm, în cultura grâului de toamnă, se va încadra în limite satisfăcătoare şi apropiate de optim, în majoritatea zonelor de cultură. Deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată și izolat puternică) se vor înregistra în Dobrogea, cea mai mare parte a Moldovei, estul Munteniei, sud-vestul şi izolat în sudul şi centrul Transilvaniei.

  Starea de vegetaţie a culturilor agricole

  În condiţiile agrometeorologice menţionate, ritmurile de vegetaţie la culturile de câmp şi pomi-viticole vor fi în general normale în cea mai mare parte a ţării, iar spre sfârşitul intervalului procesele de creştere şi dezvoltare ale plantelor se vor desfăşura uşor mai lent, în special în depresiunile nordice şi centrale.

  Pe ansamblu, starea de vegetaţie a plantelor se va menţine bună şi medie în semănăturile efectuate în epoca optimă şi pe terenurile cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului, respectiv medie şi slabă în culturile înfiinţate tardiv şi pe arealele agricole unde se vor semnala în continuare deficite moderate de apă în sol.

  Funcţie de data semănatului, speciile de orz şi grâu de toamnă vor parcurge diferite faze de vegetaţie, respectiv: germinare (90-100%), răsărire (60-100%) şi apariţia frunzei a treia (30-100%), mai avansate fiind culturile semănate în epoca optimă aflate la înfrăţire (10-100%).

  Sub aspect fenologic, rapiţa se va afla predominant la răsărire (70-100%) şi înfrunzire (7-14 frunze), pe întreg teritoriul agricol.

  Viţa de vie va parcurge stadiul de repaus biologic, iar la pomii fructiferi se vor definitiva fazele de maturare a lemnului, îngălbenirea şi căderea masivă a frunzelor, speciile fiind bine adaptate la condiţiile de iernare, în toate plantaţiile.

  În general, lucrările agricole specifice (eliberarea terenurilor de resturile vegetale, arături, fertilizări, recoltarea de pe ultimele suprafeţe).

  Recomandările specialiștilor:

  Efectuarea arăturilor adânci de toamnă pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului;
  Continuarea aplicării îngrăşămintelor pe bază de azot şi fosfor la culturile de toamnă; Efectuarea lucrărilor de întreţinere în plantaţiile pomi-viticole.

  Foto: dailymail.co.uk


  Te-ar mai putea interesa

  Vreme neobișnuit de caldă. Elena Mateescu (ANM) anunţă zile cu 20 de grade Celsius Prognoza meteo – luna februarie. Cum va fi vremea în următoarele patru săptămâni Vești bune de la meteorologi pentru fermieri: Ploi anunțate în luna martie Șefa ANM: Nou val de frig. Alertă meteo în vigoare până vineri Ger și ninsori în weekend. Elena Mateescu, ANM: Răcirea va fi semnificativă

  Ultimele știri

  Un fermier și-a găsit câinele aproape mort, lovit de hoțul care a intrat în curte și a furat o oaie FGCR a împlinit 30 ani de activitate cu peste 127.000 de garanții acordate Daniel Buda: Cerealele, oleaginoasele, uleiul și mierea din Ucraina – pe lista restricțiilor la import Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, convocat la Senat de USR la ”Ora Guvernului” Cum se aplică GAEC 8 pentru subvențiile APIA din acest an. Comisia Europeană, notificată