• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Subvenții pentru ferma de vaci. Ajutorul Național Tranzitoriu – ANT: ce sume se plătesc și în ce condiții

    Roxana Dobre -

    Subvențiile pentru creșterea bovinelor sunt așteptate de către fermieri la începutul anul viitor. O parte importantă din sumă va veni de la bugetul de stat pe 2016, fiind vorba despre Ajutoarele Naționale Tranzitorii. Este o măsură de sprijin decuplată de producție pe care doar România o mai acordă fermierilor din UE, iar cuantumul ei urmează să scadă în fiecare an până în 2020.

    Se iau în calcul efective din 2013

    “Plata se face până în 2020 pentru efectivele înregistrate la 31 ianuarie 2013. Adică, dacă un crescător avea înregistrate în 2013, 100 de vaci, plata se va face pe acest efectiv până în 2020, chiar dacă fermierul a rămas cu 2 vaci între timp. Acesta este efectivul minim. În plus, dacă un fermier a înregistrat în 2013, 5 vaci iar în 2016, să zicem are 80, el va primi ajutorul numai pentru cele 5. Doar în fiecare an vor primi bani exploatațiile nou înființate exact pentru numărul de capete existent în momentul înregistrării”, ne-a declarat Dumitru Grigorean, președintele Asociaţiei crescătorilor de bovine pentru carne din România.

    În anul de cerere 2015, în conformitate cu O.M.A.D.R nr. 619/2015, cu modificările și completările ulterioare, pentru animalele din specia bovine se acordă ajutoare naționale tranzitorii în sectorul zootehnic după cum urmează:

    Conform art. 65, Ajutorul Naţional Tranzitoriu pentru pentru schema decuplată de producţie, specia bovine, în sectorul carne, se acordă fermierilor care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
    a) deţin un efectiv de minimum 3 capete bovine cu vârsta de minimum 16 luni la data de referinţă 31 ianuarie 2013 înregistrate în RNE;
    b) la data solicitării Ajutorului Naţional Tranzitoriu în sector zootehnic exploataţia este înregistrată în RNE în care există cel puţin un animal identificat şi înregistrat în conformitate cu legislaţia sanitară veterinară în vigoare din speciile bovine, ovine, caprine şi/sau suine;
    c) să deţină registrul individual al exploataţiei, completat şi actualizat, în conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 1.760/2000.
    Plata Ajutorului Naţional Tranzitoriu în sectorul zootehnic pentru schema decuplată de producţie, specia bovine, în sectorul carne se acordă pentru minimum 3 capete bovine cu vârsta de minimum 16 luni, precum şi pentru tineretul bovin mascul şi/sau femel cu vârsta de minimum 7 luni, existent în exploataţie la data de referinţă.

    Pentru exploataţiile înfiinţate în perioada 1 februarie 2013 – 17 aprilie 2014, plata Ajutorului Naţional Tranzitoriu în sector zootehnic pentru schema decuplată de producţie, specia bovine, în sectorul carne, se acordă fermierilor care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
    a) deţin un efectiv de minimum 3 capete bovine cu vârsta de minimum 16 luni la data de 17 aprilie 2014 înregistrate în RNE;
    b) la data solicitării Ajutorului Naţional Tranzitoriu în sector zootehnic exploataţia să fie înregistrată în RNE în care există cel puţin un animal identificat şi înregistrat în conformitate cu legislaţia sanitară veterinară în vigoare din speciile bovine, ovine, caprine şi/sau suine;
    c) să deţină registrul individual al exploataţiei, completat şi actualizat, în conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 1.760/2000.

    Pentru exploataţiile înfiinţate în perioada 18 aprilie 2014 – 31 martie 2015, plata Ajutorului Naţional Tranzitoriu în sector zootehnic pentru schema schema decuplată de producţie, specia bovine, în sectorul carne, se acordă fermierilor care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
    a) deţin un efectiv minimum de 3 capete bovine cu vârsta de minimum 16 luni la data de 31 martie 2015 înregistrate în RNE;
    b) la data solicitării Ajutorului Naţional Tranzitoriu în sector zootehnic exploataţia să fie înregistrată în RNE în care există cel puţin un animal identificat şi înregistrat în conformitate cu legislaţia sanitară veterinară în vigoare din speciile bovine, ovine, caprine şi/sau suine;
    c) să deţină registrul individual al exploataţiei, completat şi actualizat, în conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 1.760/2000.

    În ceea ce priveşte valoarea totală alocată pentru ajutoarele naţionale tranzitorii în sectorul zootehnic pentru schema decuplată de producţie în sectorul carne, anul de cerere 2015, suma prevăzută este de 516.123,40 mii lei, sprijinul unitar maxim urmând a se calcula în momentul determinării numărului total de animale eligibile.

    Conform prevederilor art.37 alin. (4) din Regulamentul (UE) nr. 1307/2013 din 17 decembrie 2013 cuantumul total al ajutoarelor naţionale tranzitorii, care pot fi acordate pentru schema decuplată de producţie în sectorul carne, specia bovine, este limitat la următorul procentaj din pachetul financiar sectorial specific, autorizat de Comisie în conformitate cu articolul 132 alineatul (5) din Regulamentul (CE) nr. 73/2009 în 2013: 75% în 2015, 70% în 2016, 65% 2017, 60% în 2018, 55% în 2019 şi 50% în 2020”. Astfel, cea mai mare scădere se va înregistra la vacile de lapte și la vacile de carne, unde ANT-ul aferent anului 2015 va fi de 430 de lei față de 507 cât a fost anul trecut, potrivit reprezentanților din sectorul vacilor de lapte din România.

    Procentele sunt calculate faţă de nivelul maxim din anul 2013, respectiv 116 mil. euro pentru schema decuplată de producţie în sectorul carne specia bovine.

    În afară de ANT, crescătorii români de bovine mai primesc și Sprijinul cuplat de producție despre care puteți citi în articolele:

    ***Valoarea subvențiilor la bovine și ovine pentru 2015

    ***Subvenția plătită crescătorilor de bovine pe 2015 – de trei ori mai mare. Daniel Constantin: Nu aceasta este soluția la problemele din piața laptelui

    ***Bani pentru vaca de carne pe 2015. Ce sume vor primi fermierii la sprijinul cuplat, ANT și ajutorul de minimis


    Te-ar mai putea interesa

    Zeci de fermieri români au fost înșelați cu tractoare aduse din afară Plăți finale la APIA. Calculator tranșa a doua din subvenția pe hectar și animale, din 2 decembrie Subvențiile care se achită fermierilor până la finalul anului

    Ultimele știri

    Prețul cerealelor în Bărăgan. Valentin Popa, fermier: Am înlocuit porumbul cu rapița! ANSVSA – recomandări pentru tăierea porcului de sărbători Comisarul UE pentru Agricultură: ”Acordul Mercosur are multe clauze de protecție pentru fermieri”