• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Oierii fac miting pe 15 decembrie! 4.000 de crescători din toată țara sunt așteptați să protesteze în fața Parlamentului

    Gabriela Gimbășanu -

    Nemulțumiți de modificările adoptate anul acesta la Legea vânătorii, crescătorii de ovine au anunțat că vor veni să protesteze la București. Inițial, ziua manifestării a fost vehiculată cea de 10 decembrie, însă în final, oierii vor face miting marți, pe 15 decembrie, în fața Parlamentului României.

    Potrivit declarațiilor făcute pentru Agrointeligența de către de Marcel Andrei, președintele Sindicatului național al crescătorilor de ovine și caprine din România, la protest ar urma să participe circa 4.000 de oieri din întreaga țară, mitingul fiind programat să înceapă de la ora 11.00 și să se desfășoare pe parcursul a 4 ore, în fața Parlamentului României.

    Liderul oierilor ne-a precizat că luni, 7 decembrie, va depune documentația pentru autorizarea manifestării, principala nemulțumire fiind legată de modificările aduse recent la Legea vânătorii. ”Dacă Guvernul decide să ia în considerare nemulțumirile noastre și să modifice de urgență această lege, atunci nici noi nu mai avem motive să ieșim în stradă. Aceasta este speranța noastră, pentru că nici noi nu vrem să protestăm, dar altă soluție nu avem în acest moment”, ne-a spus Marcel Andrei.

    Crescătorii de ovine consideră că noua legislație este un abuz întrucât le îngrădește dreptul la proprietate. Deși dețin terenuri agricole, aceștia nu mai au voie să lase oile la păscut pe aceste suprafețe după data de 6 decembrie, până pe 24 aprilie. “Dreptul la proprietate este garantat de Constituția României. Adică pe terenul meu agricol am resturi vegetale și trebuie să le încorporez în sol. A fost un an cu secetă iar noi am lăsat porumb insuficient dezvoltat acolo, pe teren. Acesta ar putea să fie hrană pentru animale iar noi suntem obligați să le băgăm în stabulație deoarece legea spune că este interzis pășunatul animalelor în perioada 6 decembrie – 24 aprilie pe terenurile agricole. Această prevedere îi interzice practic proprietarului de teren să își ducă animalele la pășunat, dar și să își recolteze culturile dacă acestea sunt preferate de vânat. Adică într-un an cu secetă prețul furajelor a crescut iar noi suntem obligați să cumpărăm cu 20-30 la sută mai multe furaje”, ne-a declarat Marcel Andrei, președintele Sindicatului național al crescătorilor de ovine și caprine din România, imediat după ședința de lucru ce a avut loc în ultima zi a lunii noiembrie.

    O altă nemulțumire a oierilor este limitarea numărului de câini care să le apere oile. Modificările adoptate în această vară la Legea vânătorii prevăd că în zona de munte, ciobanii pot ţine la stână numai trei câini, la deal doar doi, în timp ce oierii de la câmpie au voie să se folosească, în activitatea lor, de un singur câine.

    Potrivit legii, câinii în plus pot fi împuşcaţi de vânători, fără ca aceştia să fie sancţionaţi. Reprezentanţii asociaţiilor de vânătoare spun că prevederea a fost stabilită prin lege pentru a proteja animalele sălbatice, pe considerentul că acestea pot fi speriate sau chiar ucise de câinii oierilor, punând în pericol supravieţuirea lor în sălbăticie. „Noi practic nu dormim nopțile pentru că vin lupii sau urșii la animale”, ne-a declarat Marcel Andrei.


    Te-ar mai putea interesa

    O nouă subvenție APIA de 50 euro/hectar, la plată din acest an Stimularea producției de ouă la găini iarna. Sfaturi practice Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc

    Ultimele știri

    Un supermarket din România și-a amânat deschiderea pentru că nu a găsit angajați pe salariul de 7.100 de lei Piața îngrășămintelor la început de 2025. Se scumpesc fertilizanții cu azot, fosfor și potasiu Fermierul anului – ales în Botoșani cu ajutorul unui soft special, în cadrul Balului Fermierilor